Skip to main content

Eminescu, celebrat de Casa de Cultură Timişoara, printr-o operetă de inspirație folclorică semnată de Filaret Barbu

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Data de 15 ianuarie, care pentru românii de pretutindeni înseamnă ziua marelui poet Mihai Eminescu, motiv pentru care a şi fost declarată Ziua Culturii Naţionale, va fi marcată la Timişoara, printr-un spectacol-concert.

Este un eveniment organizat de Casa de Cultură din subordinea Primăriei, care a decis să pună în scenă „Ana Lugojana”, de Filaret Barbu.

Lucrarea reproduce autenticitatea satului românesc tradițional, prin cântecele, dansurile și corurile sale.

CITEŞTE ŞI: Detalii de ultimă oră despre cele două fete care s-au aruncat în gol, de pe o fabrică părăsită ! Copilele erau drogate cu cristal!

Acestea au fost preluate de autor în formatul lor original, din folclorul bănățean și transilvănean, fiind apoi prelucrate sub forma unei operete populare ce avea să introducă teatrul liric autohton într-o nouă eră artistică, la mijlocul secolului XX.

„Sărbătorită pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale este cel mai potrivit moment din an pentru a pune în valoare ce este al nostru, ce avem mai de preț. Astfel, duminică, 15 ianuarie 2023, la ora 18:00, în Sala „Mihai Perian”, a Liceului de Artă „Ion Vidu”, începem acest an cu spectacolul-concert inspirat de opereta „Ana Lugojana”, de Filaret Barbu. Un „rezumat” de o oră și jumătate al cunoscutei operete, cu cele mai frumoase arii și fragmente corale, cele mai frumoase povești, cele mai hazlii situații și cu un povestitor care leagă lucrurile între ele, într-un tot unitar, reconectând publicul cu folclorul autentic și aducând bună dispoziție. Biletele sunt puse în vânzare la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Str. Miron Costin nr. 2. Prețul unui bilet este de 30 lei”, anunţă Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

Firul narativ al operetei „Ana Lugojana” ne plasează într-un sat din apropierea Lugojului. E toamnă iar culesul viilor Contelui Wertherpollo este în toi.

Dintre sătenii veseli și muncitori se disting harnicii tineri Ana şi Sandu, prieteni nedespărţiţi din copilărie.

E anunțată sosirea la moșie a Contelui Wertherpollo, fapt care îl neliniștește pe Adolf Pfitzener, administratorul său corupt, care vrea să ascundă neregulile din registrele producției.

Vizita contelui este, însă, scurtă și o nouă prezență animă satul, cea a faimosului violonist și cântăreț Nica Iancu Iancovici, cel care le cântă țăranilor adunați la cramă un cântec inspirat de o fată din sat, Ana.

CITEŞTE ŞI: Se caută artişti vizuali şi peisagişti, pentru punerea în valoare a Conacului Mocioni! Doi dintre ei au şansa de merge într-o vizită de lucru, în Islanda

Cel de-a doilea act al operetei surprinde lugojenii în toiul primăverii, într-o zi de sărbătoare, în care Nica Iancu îi mărturisește Anei dragostea.

Declarația stârnește gelozia domnișoarei Fany Pfitzner, care își determină fratele, pe Tony, să tulbure idila celor doi, cerând-o pe Ana în căsătorie.

Tânăra se simte descumpănită în fața alegerii și îi cere sfatul lui Sandu, care o îndeamnă să îl aleagă pe „băiatul serios”, crezând că acela e chiar el.

Abia când Iancu anunță întregul sat că urmează să se căsătorească cu Ana, Sandu își cântă trist dragostea pentru vechea lui prietenă.

Este luat, însă, prin surprindere de acuzația familiei Pfitzner pentru neregulile de pe moșie. Ana îi rămâne alături lui Sandu, iar Nica Iancu, care surprinde intrigile familiei Pfitzner, le dezvăluie sătenilor adevăratul vinovat: fiul administratorului.

Finalul este unul fericit: Sandu iese din închisoare, iar Ana este eliberată de promisiunea făcută lui Nica, revenind fericită alături de bărbatul cu adevărat drag.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

S-a încheiat procedura internă din cadrul USR pentru desemnarea unei noi echipe de conducere, iar cele mai multe voturi au fost adunate de Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
O scenă șocantă petrecută în Jimbolia, județul Timiș, a stârnit revoltă în mediul online, după ce au apărut imagini video în care o femeie în vârstă este agresată fizic de propria noră.
Polițiștii locali timișoreni au verificat, pe linie de mediu, mai multe șantiere din oraș, de la începutul acestui an, și au aplicat amenzi usturătoare, pentru gestionarea proastă a deșeurilor.
Percheziții efectuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Timiș, la locuința unui lugojean, într-un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Pompierii au fost solicitați, în această după amiază, să intervină pentru stingerea unui incendiu puternic ce a cuprins anexa unei case și care amenința să se extindă și la locuința din apropiere.
Delegația Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, condusă de către secretarul general, Marcel Miclău, a participat la Varșovia, la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest organizează seminarul de informare privind oportunitățile de finanțare oferite în 2025 prin Planul Strategic PAC 2023-2027.