Skip to main content

Eminescu, celebrat de Casa de Cultură Timişoara, printr-o operetă de inspirație folclorică semnată de Filaret Barbu

Data de 15 ianuarie, care pentru românii de pretutindeni înseamnă ziua marelui poet Mihai Eminescu, motiv pentru care a şi fost declarată Ziua Culturii Naţionale, va fi marcată la Timişoara, printr-un spectacol-concert.

Este un eveniment organizat de Casa de Cultură din subordinea Primăriei, care a decis să pună în scenă „Ana Lugojana”, de Filaret Barbu.

Lucrarea reproduce autenticitatea satului românesc tradițional, prin cântecele, dansurile și corurile sale.

CITEŞTE ŞI: Detalii de ultimă oră despre cele două fete care s-au aruncat în gol, de pe o fabrică părăsită ! Copilele erau drogate cu cristal!

Acestea au fost preluate de autor în formatul lor original, din folclorul bănățean și transilvănean, fiind apoi prelucrate sub forma unei operete populare ce avea să introducă teatrul liric autohton într-o nouă eră artistică, la mijlocul secolului XX.

„Sărbătorită pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale este cel mai potrivit moment din an pentru a pune în valoare ce este al nostru, ce avem mai de preț. Astfel, duminică, 15 ianuarie 2023, la ora 18:00, în Sala „Mihai Perian”, a Liceului de Artă „Ion Vidu”, începem acest an cu spectacolul-concert inspirat de opereta „Ana Lugojana”, de Filaret Barbu. Un „rezumat” de o oră și jumătate al cunoscutei operete, cu cele mai frumoase arii și fragmente corale, cele mai frumoase povești, cele mai hazlii situații și cu un povestitor care leagă lucrurile între ele, într-un tot unitar, reconectând publicul cu folclorul autentic și aducând bună dispoziție. Biletele sunt puse în vânzare la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Str. Miron Costin nr. 2. Prețul unui bilet este de 30 lei”, anunţă Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

Firul narativ al operetei „Ana Lugojana” ne plasează într-un sat din apropierea Lugojului. E toamnă iar culesul viilor Contelui Wertherpollo este în toi.

Dintre sătenii veseli și muncitori se disting harnicii tineri Ana şi Sandu, prieteni nedespărţiţi din copilărie.

E anunțată sosirea la moșie a Contelui Wertherpollo, fapt care îl neliniștește pe Adolf Pfitzener, administratorul său corupt, care vrea să ascundă neregulile din registrele producției.

Vizita contelui este, însă, scurtă și o nouă prezență animă satul, cea a faimosului violonist și cântăreț Nica Iancu Iancovici, cel care le cântă țăranilor adunați la cramă un cântec inspirat de o fată din sat, Ana.

CITEŞTE ŞI: Se caută artişti vizuali şi peisagişti, pentru punerea în valoare a Conacului Mocioni! Doi dintre ei au şansa de merge într-o vizită de lucru, în Islanda

Cel de-a doilea act al operetei surprinde lugojenii în toiul primăverii, într-o zi de sărbătoare, în care Nica Iancu îi mărturisește Anei dragostea.

Declarația stârnește gelozia domnișoarei Fany Pfitzner, care își determină fratele, pe Tony, să tulbure idila celor doi, cerând-o pe Ana în căsătorie.

Tânăra se simte descumpănită în fața alegerii și îi cere sfatul lui Sandu, care o îndeamnă să îl aleagă pe „băiatul serios”, crezând că acela e chiar el.

Abia când Iancu anunță întregul sat că urmează să se căsătorească cu Ana, Sandu își cântă trist dragostea pentru vechea lui prietenă.

Este luat, însă, prin surprindere de acuzația familiei Pfitzner pentru neregulile de pe moșie. Ana îi rămâne alături lui Sandu, iar Nica Iancu, care surprinde intrigile familiei Pfitzner, le dezvăluie sătenilor adevăratul vinovat: fiul administratorului.

Finalul este unul fericit: Sandu iese din închisoare, iar Ana este eliberată de promisiunea făcută lui Nica, revenind fericită alături de bărbatul cu adevărat drag.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Iulia Motoc, judecător la Curtea Penală Internaţională, vine la Universitatea de Vest din Timişoara

Facultatea de Drept, din cadrul Universitatății de Vest din Timișoara, va organiza săptămâna viitoare o serie de conferințe, în cadrul cărora Iulia Motoc, judecător ales la Curtea Penală Internațională și fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va ține un discurs, intitulat „Humanism, legal technicality and justice: rethinking human rights”.

Video: Maşină cu roţile în sus, pe o şosea intens circulată! Cum s-a petrecut accidentul?

Un echipaj medical a ajuns de urgenţă, la locul unui accident rutier în care a fost implicată o singură maşină care s-a răsturnat pe plafon.

Firmele timișene, invitate într-o nouă misiune economică în China!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește pentru perioada 13 – 23 octombrie o misiune economică în China!

Retim distribuie gratuit, saci galbeni în Zona 1 rural

Pentru îmbunătățirea gestionarea deșeurilor în Zona 1 rural a județului Timiș, RETIM a început distribuirea sacilor galbeni destinati colectării separate a deșeurilor reciclabile din plastic, metal, hârtie și carton, inclusiv a deșeurilor din ambalaje.

Zborurile de la Timișoara spre și dinspre Munchen, anulate din cauza grevei de pe principalele aeroporturi din Germania!

Reprezentanții Aeroportului Internațional Timișoara anunță că în urma grevei de pe principalele aeroporturi din Germania, zborurile de mâine, 20 februarie, spre și dinspre Munchen, sunt anulate.

Flavius Biea își pune centura „la bătaie”! Ce alte nume din boxul profesionist sunt anunţate pentru gala de box de la Timişoara, din luna aprilie?

The  people’s Champ, Flavius Biea, revine în ring pentru a-și păstra centura IBA cucerită după ce l-a învins la puncte pe argentinianul Juan Jose Velasco într-o gală desfășurată la Mioveni anul trecut, pe 5 mai.

FOTO S-a reluat circulaţia tramvaielor pe bulevardul Cetăţii! Lucrările au fost finalizate

S-au finalizat lucrările de reabilitate pe bulevardul Cetății din Timișoara, iar începând de astăzi a fost reluată circulația tramvaielor în zonă.

Începe Campionatul Județean de Padel – Timiș 2024! Peste 120 de sportivi s-au înscris

Peste 120 de sportivi s-au înscris la Campionatul Județean de Padel – Timiș 2024, prima competiție de acest gen organizată în țara noastră, sub auspiciile Federației de Padel din România.

Fetiță inconștientă, după ce o mașină s-a răsturnat pe marginea drumului! UPDATE: Copila a murit

Un accident cumplit s-a petrecut, în urmă cu puțin timp, cân a fost nevoie și de intervenția unui echipaj de descarcerare, după ce o mașină s-a răsturnat pe marginea drumului.