Skip to main content

E mai bine să previi, decât să riști un infarct! Angiocoronarografia CT, procedura care permite diagnosticarea precoce a bolilor cardiovasculare, realizată la Spitalului Victor Babeș din Timișoara!

Angiocoronarografia CT sau angiografia coronariană cu tomografie computerizată, este o tehnică avansată de imagistică medicală utilizată pentru investigarea arterelor coronare.

Aceasta permite evaluarea detaliată a bolilor coronariene, cu ajutorul unor imagini precise și neinvazive ale vaselor de sânge care alimentează inima. Procedura poate contribui la reducerea ratei mortalității cauzată de bolile cardiovasculare.

Această tehnologie permite și diagnosticarea timpurie și precisă, facilitând tratamente mai eficiente și personalizate pentru pacienți. Metoda permite detectarea îngustărilor sau blocajelor arterelor care pot duce la infarct miocardic sau alte afecțiuni cardiace grave.

„Realizarea acestei investigații presupune o echipă multidisciplinară, din care fac parte cardiologul, radiologul și tehnicianul de radiologie. Înainte de realizarea investigației imagistice, cardiologul verifică contraindicațiile pentru nitrați și beta-blocante, întrucât este necesară reducerea frecvenței cardiace. Totodată, pacienții ar trebui să-și ia medicația cardiacă obișnuită. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de alimente cu 3-4 ore înainte de scanare și a cafelei, țigărilor sau băuturilor energizante cu 12 ore înainte de realizarea investigației. Spre deosebire de angiografia tradițională, care necesită introducerea unui cateter prin artere, angiocoronarografia CT nu implică proceduri invazive, reducând astfel riscul de complicații”, spune Emil Stoicescu, medic radiolog la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

De asemenea, angiocoronarografia CT poate identifica leziuni minore ale arterelor care, netratate, ar putea evolua în afecțiuni cardiovasculare grave. Astfel, pacienții pot beneficia de tratamente preventive. Această procedură este recomandată în special pacienților care prezintă simptome de boală coronariană, cum ar fi dureri toracice, dificultăți de respirație sau oboseală nejustificată.

Totodată, este utilă pentru persoanele cu factori de risc cardiovascular, precum hipertensiunea, diabetul, colesterolul ridicat sau istoricul familial de boli cardiace.

Computer tomograful folosește raze X pentru a obține imagini secvențiale ale inimii și vaselor coronare. Procedura durează aproximativ 20 de minute și este nedureroasă. Pacientul este poziționat pe o masă mobilă care se deplasează printr-un scaner de tomografie computerizată. În timpul scanării, un colorant de contrast este injectat în fluxul sanguin pentru a evidenția arterele coronare. După finalizarea scanării, pacienții sunt monitorizați pentru a detecta eventualele reacții adverse la agentul de contrast. Aceștia pot reveni la activitățile normale imediat după monitorizare”, completează Emil Stoicescu.

Investigația poate fi realizată în Laboratorul de Radiologie și Imagistică al Spitalului Victor Babeș din Timișoara, iar printre avantajele acestei proceduri se numără obținerea unui diagnostic precis al stenozelor coronariene și permiterea identificării precoce a îngustărilor arteriale semnificative care pot necesita intervenții, oferind imagini de înaltă rezoluție ale arterelor coronare. În plus, livrează informații pentru luarea unei decizii terapeutice, fie că este vorba de intervenții percutante (angioplastie) sau chirurgie bypass, iar modalitatea de evaluare este neinvazivă.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.
Universitatea de Vest din Timișoara a câștigat un nou proiect de cercetare numit CIRCUZEN, în domeniul economiei circulare, în cadrul competiției RESCI-ECO lansată în acest an de Agenția Universitară a Francofoniei.
Teatrul Național din Timișoara anunță selecția spectacolului „Victimele Datoriei” de Eugène Ionesco în cadrul prestigiosului Festival Național de Teatru (FNT) 2024.
Înscrierile online la ciclul de licență pentru facultățile Universității Politehnica au început deja, iar pentru a veni în sprijinul candidaților din județele învecinate, UPT a înființat mai multe centre zonale de admitere, pe lângă cele zece centre aferente celor 10 facultăți.