Skip to main content

De la Londra, direct în judeţul Timiş! Eveniment de excepţie pentru promovarea apiculturii

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!


După ce la finalul lunii mai, Londra a devenit capitala mierii, iar Institutul de Dezvoltare- Cercetare pentru Agricultură a obținut medalia de platină pentru mierea de salcâm și medalia de aur pentru cea de rapiță, Asociația Crescătorilor de Albine, filiala Timiș, și-a petrecut lunile iunie și iulie printre oamenii județului.

Totul, în cadrul unui proiect amplu, intitulat „Zilele degustării mierii și a produselor apicole”, care are scopul de a promova apicultura locală, de a informa consumatorii cu privire la importanța existenței albinelor, la tipurile, tehnicile și mai ales importanța consumului zilnic de produse naturale sănătoase, obținute de producătorii apicoli locali.

Pentru a avea o adresabiltate cât mai largă, Asociația a colaborat cu școli, spitale și primării, pe diferite categorii de consumatori și grupuri atent selecționate, urmărindu-se atât informarea lor cu privire la beneficiile consumului de produse apicule, cât și orientarea acestora către produsele naturale locale obținute din stupinele sănătoase din Banat.

“Prin acest gen de acțiuni, cunoscând importanța vitală a existenței albinelor, dar și a produselor apicole naturale pentru sănătatea oamenilor, ne-am propus să diseminăm unui public cât mai larg și cât mai divers aceste lucruri. Mai mult, am reușit să ajungem în școli și spitale, să ne întâlnim cu cei mai vulnerabili concetățeni, aici mă refer la copiii și seniorii noștri, pentru a-i informa de beneficiile mierii autohtone pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici și pentru sănătatea noastră, a tuturor”, explică Ida Șuța, vicepreședinte ACA România, filiala județeană Timiș, cea care a coordonat totaliatatea acțiunilor desfășurate în cadrul acestui proiect.

Proiectul s-a încheiat cu o întâlnire a apicultorilor,în cadrul unei conferințe, având tema „Actualități în bolile albinelor”, la care au participat apicultori cunoscuți ca valori locale și specialiști de marcă din cadrul Institutului de Dezvoltare-Cercetare pentru Apicultură, Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, precum și experți din Asociația Crescătorilor de Albine din România.

“Interesul de care s-a bucurat acțiunea noastră, atât în rândul tinerilor din școli, așa cum a fost în cazul elevilor din Ghiroda și Giarmata Vii, cât și în rândul seniorilor din Deta și a celor internați în spital, la Ciacova, ne-a bucurat enorm și ne-a determinat să instrumentăm deja un amplu proiect pentru anul viitor, prin care să ajungem în cât mai multe localități ale județului și la cât mai multă lume, cu scopul primordial de a informa despre calitățile mierii autohtone în raport cu ceea ce nu de puține ori se regăsește pe piață, și anume miere în diferite amestecuri UE și nonUE, de cele mai multe ori diferite siropuri în loc de miere.
Totodată, intenția noastră este de a crește numărul, cantitatea și calitatea produselor apicole autohtone și, nu în ultimul rând, de a revigora viața iubitorilor de natură și apicultură”
, a conchis Ida Șuța.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

O tragedie asemănătoare celei de la Colectiv s-a petrecut noaptea trecută, în Macedonia de Nord. Potrivit ministrului de Interne, Panche Toshkovski, cel puţin 59 de persoane au fost ucise şi alte peste 150 au fost rănite.
Forțele de intervenție s-au mobilizat de urgență, la locul unui accident rutier grav, soldat cu victime, în care au fost implicate trei mașini.
Urmează o perioadă plină de emoții pentru elevii de gimnaziu din anii terminali. Încep probele scrise din cadrul simulării Evaluării Naționale.