Skip to main content

De la Londra, direct în judeţul Timiş! Eveniment de excepţie pentru promovarea apiculturii


După ce la finalul lunii mai, Londra a devenit capitala mierii, iar Institutul de Dezvoltare- Cercetare pentru Agricultură a obținut medalia de platină pentru mierea de salcâm și medalia de aur pentru cea de rapiță, Asociația Crescătorilor de Albine, filiala Timiș, și-a petrecut lunile iunie și iulie printre oamenii județului.

Totul, în cadrul unui proiect amplu, intitulat „Zilele degustării mierii și a produselor apicole”, care are scopul de a promova apicultura locală, de a informa consumatorii cu privire la importanța existenței albinelor, la tipurile, tehnicile și mai ales importanța consumului zilnic de produse naturale sănătoase, obținute de producătorii apicoli locali.

Pentru a avea o adresabiltate cât mai largă, Asociația a colaborat cu școli, spitale și primării, pe diferite categorii de consumatori și grupuri atent selecționate, urmărindu-se atât informarea lor cu privire la beneficiile consumului de produse apicule, cât și orientarea acestora către produsele naturale locale obținute din stupinele sănătoase din Banat.

“Prin acest gen de acțiuni, cunoscând importanța vitală a existenței albinelor, dar și a produselor apicole naturale pentru sănătatea oamenilor, ne-am propus să diseminăm unui public cât mai larg și cât mai divers aceste lucruri. Mai mult, am reușit să ajungem în școli și spitale, să ne întâlnim cu cei mai vulnerabili concetățeni, aici mă refer la copiii și seniorii noștri, pentru a-i informa de beneficiile mierii autohtone pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici și pentru sănătatea noastră, a tuturor”, explică Ida Șuța, vicepreședinte ACA România, filiala județeană Timiș, cea care a coordonat totaliatatea acțiunilor desfășurate în cadrul acestui proiect.

Proiectul s-a încheiat cu o întâlnire a apicultorilor,în cadrul unei conferințe, având tema „Actualități în bolile albinelor”, la care au participat apicultori cunoscuți ca valori locale și specialiști de marcă din cadrul Institutului de Dezvoltare-Cercetare pentru Apicultură, Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, precum și experți din Asociația Crescătorilor de Albine din România.

“Interesul de care s-a bucurat acțiunea noastră, atât în rândul tinerilor din școli, așa cum a fost în cazul elevilor din Ghiroda și Giarmata Vii, cât și în rândul seniorilor din Deta și a celor internați în spital, la Ciacova, ne-a bucurat enorm și ne-a determinat să instrumentăm deja un amplu proiect pentru anul viitor, prin care să ajungem în cât mai multe localități ale județului și la cât mai multă lume, cu scopul primordial de a informa despre calitățile mierii autohtone în raport cu ceea ce nu de puține ori se regăsește pe piață, și anume miere în diferite amestecuri UE și nonUE, de cele mai multe ori diferite siropuri în loc de miere.
Totodată, intenția noastră este de a crește numărul, cantitatea și calitatea produselor apicole autohtone și, nu în ultimul rând, de a revigora viața iubitorilor de natură și apicultură”
, a conchis Ida Șuța.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Polițiștii locali din Timişoara i-au luat din nou în vizor pe cerşetorii care apelează la mila trecătorilor, pentru a face rost de bani, și au intensificat acțiunile pentru depistarea lor.
Ca în fiecare an, cu ocazia celebrării Zilei Timișoarei, mai multe personalități importante și reprezentative pentru oraș vor primi titlul de „cetățeni de onoare”.
Un incendiu violent a izbucnit în această dimineață! O casă a fost cuprinsă de flăcări, iar incendiul amenința să se extindă și la locuințele din apropiere.
Aquatim anunță lucrări de investiții din fonduri europene la Stația de Tratare a Apei Hitiaș, astfel că mai mulți timișeni vor avea probleme cu apa de la robinete, mâine, în prima parte a zilei.
Bilanțul admiterii la UVT, din această vară, arată că din ce în ce mai mulți tineri vor să profeseze în domeniul criminalisticii sau psihologiei. Aici, viitori studenți se bat pe locuri, fiind chiar și 13 candidați pe un singur loc la buget.