Skip to main content

Cum pot fi prevenite inundaţiile în mediul rural? Reprezentanţii Aquatim trag un semnal de alarmă, cu privire la conectarea burlanelor, la reţeaua publică de canalizare

Precipitațiile masive din această perioadă au creat probleme, în unele zone, în special în zonele periurbane și rurale.

În unele cazuri, sistemul de canalizare al localităților nu a mai făcut față cantităților mari de apă căzută într-un interval scurt de timp, ceea ce a provocat inundații.

În acest context, Aquatim aminteşte că dimensionarea rețelelor de canalizare, a stațiilor de pompare ale apelor menajere și stațiilor de epurare din localitățile din jurul Timișoarei, prin proiectare și execuție, sunt doar pentru apa uzată menajeră, nu și pentru apa meteorică.

Aquatim, prin Serviciul Tehnic, avizează doar preluarea apelor menajere în sistemul de canalizare al localităților periurbane, motiv pentru care încurajează în permanență utilizatorii care stau la case să nu îşi conecteze burlanele, şanţurile sau rigolele pentru dirijarea apelor de ploaie la canalizarea publică, ci să colecteze apele provenite din precipitaţii şi să le găsească alte utilizări. De exemplu, la udatul grădinilor și al spațiilor verzi din curte și din preajma locuinței.

„În ultimele decenii, observăm rapiditatea cu care se dezvoltă localitățile din jurul Timișoarei și nu numai. Acest lucru înseamnă extinderea spațiilor construite, a suprafețelor betonate, astfel că ploile tot mai abundente din ultimii ani duc uneori la suprasolicitarea conductelor. De aceea, este important să facem cu toții tot ce depinde de noi pentru ca apele pluviale să nu mai ajungă integral în reţeaua de canalizare”, transmite Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Pe lângă faptul că astfel se pot preîntâmpina potențiale evenimente neplăcute, colectarea apei meteo în rezervoare speciale și utilizarea ei în grădini sau pe spațiile verzi poate scădea și facturile.

Pe de o parte, nu se mai consumă apă potabilă de la rețea pentru udatul plantelor, iar pe de altă parte scade suma datorată pentru apa meteo.

„Tariful canalizării apei meteo este același cu tariful canalizării apei potabile, pentru că serviciile prestate sunt aceleași: colectare, transport, epurare apă uzată. În calcularea sumei datorate pentru canalizarea apei meteorice intră trei elemente: valoarea precipitaţiilor dată de ANM, suprafaţa de colectare a apei meteorice și tariful pentru canalizare. Suprafața de colectare este cea declarată în contract de către utilizator și reprezintă acoperișuri, alei, zone pavate de pe care apa de ploaie se scurge în canalizare. Prin instalarea unui sistem de colectare, acea suprafață scade și astfel se reduce, posibil chiar substanțial, valoarea facturii”, mai spune Vlaicu.

Așadar, după realizarea unor asemenea sisteme care conduc apa de ploaie spre grădină sau spre rezervoare de colectare, utilizatorii nu mai trebuie decât să actualizeze contractul cu Aquatim, specificând noua suprafaţă, micșorată, de pe care apa provenită din precipitaţii ajunge la canalizare.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.