Skip to main content

„CitizenScienceVest”, noua platformă a UVT, un pas important în direcția științei deschise și a cercetării sustenabile!

În contextul promovării științei deschise către comunitate, Universitatea de Vest din Timișoara lansează astăzi, de Ziua Mediului, platforma CitizenScienceVest.

Acest demers își propune să faciliteze implicarea cetățenilor în cercetarea științifică, oferindu-le posibilitatea de a contribui direct la colectarea și analizarea datelor relevante pentru societate. Este recunoscută astfel contribuția cetățenilor la cercetare-inovare, în acord cu principiile laboratoarelor vii abordate la nivelul UVT prin Digital & Green Living Lab.

„Lansarea platformei CitizenScienceVest are loc în cadrul seriei de evenimente „Luna Verde la UVT”, care a reunit peste 80 de acțiuni variate, de la conferințe și ateliere de lucru internaționale, la sesiuni interactive și de experimentare pentru copii și publicul larg. Astfel, lansarea CitizenScienceVest se aliniază perfect cu obiectivele acestei inițiative, subliniind angajamentul Universității de Vest din Timișoara față de mediu și educație și comunitate”, transmite rectorul UVT, Marilen Pirtea.

În cadrul platformei CitizenScienceVest, primul chestionar disponibil este dedicat investigării percepțiilor, motivațiilor și barierelor legate de mobilitatea sustenabilă, în special prin ciclism. Chestionarul își propune să colecteze date esențiale care vor fi utilizate pentru a înțelege mai bine factorii ce influențează adoptarea ciclismului ca mod de transport sustenabil în comunitate.

Această platformă a fost dezvoltată prin proiectul „Centrul de consiliere și orientare în cariera de cercetător – regiunea de Vest”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 9.

Platforma răspunde la obiectivul proiectului privind promovarea rezultatelor cercetării în rândul tinerilor și al comunităților locale și din regiunea de Vest a României, pentru a ilustra importanța cercetării în dezvoltarea economică a comunității. Platforma nu este numai un vehicul pentru derularea unor proiecte de „citizen science”, ci și un mijloc de informare/comunicare/sondare rapidă a opiniei publice pe teme de interes societal major.

CitizenScienceVest este o platformă dedicată științei deschise, care își propune să aducă cercetarea mai aproape de comunitate. Prin implicarea directă a cetățenilor, platforma facilitează colectarea de date valoroase pentru proiecte de cercetare și oferă oportunități de educație și conștientizare a problemelor actuale de mediu și sustenabilitate.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au organizat astăzi seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului.