Centru pilot pentru pacienţii cu sindrom Lynch! Spitalul Victor Babeș Timișoara contribuie la realizarea unui Registru Național pentru bolnavii cu astfel de afecţiuni

Sindromul Lynch este o afecțiune ereditară des întâlnită, una din 300 de persoane având o modificare genetică (mutație) ce poate declanșa boala.
Pacienții afectați de sindromul Lynch prezintă risc crescut pentru a dezvolta diverse cancere.
Cele mai frecvente sunt cancerul colorectal (la ambele sexe), cancerul uterin (endometrial) și ovarian, la persoanele de sex feminin.
Sindromul Lynch poate fi asociat, însă, și cu alte cancere, cum ar fi cel de căi biliare (colangiocarcinom), pancreatic ori de prostată.
„Trebuie spus că în sindromul Lynch, fiind o afecțiune autozomal-dominantă, este suficient ca doar unul dintre părinți să aibă o genă mutantă pe care să o transmită copilului, acesta având astfel un risc de 50% de a moșteni boala. De aceea, în familiile în care există cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, în special colorectal și uterin (endometrial), evaluarea genetică este obligatorie. De altfel, ghidurile internaționale recomandă screeningul acestei afecțiuni la toți pacienții diagnosticați cu aceste 2 tipuri de cancer. Confirmarea sindromului Lynch, prin teste genetice, și, ulterior, testarea în cascadă a membrilor familiei sunt esențiale pentru profilaxia cancerelor asociate acestei afecțiuni. Este important de precizat faptul că nu este obligatoriu ca persoanele afectate de sindromul Lynch să dezvolte cancer, riscul fiind de 70% pentru cancerul colorectal și cel endometrial. Tocmai de aceea, la persoanele care au moștenit mutația este esențial screeningul pentru diversele cancere asociate sindromului Lynch. Screeningul poate duce la depistarea cancerului într-o formă incipientă și, implicit, la începerea cât mai rapidă a tratamentului. Astfel, cresc șansele de supraviețuire și chiar de vindecare. Din păcate, puțini sunt cei care știu despre posibilitatea transmiterii în familie a acestor mutații genetice”, spune conf. dr. Adrian Trifa, medic primar genetică medicală.
Spitalul Victor Babeș Timișoara a încheiat un protocol de colaborare cu Asociația ‘Societatea Română de Sindrom Lynch’, prin care unitatea sanitară va contribui la realizarea unui Registru Național de Sindrom Lynch.
Prin aceasta se urmărește sprijinirea pacienților cu înaltă suspiciune de sindrom Lynch, a celor diagnosticați deja, precum și a rudelor acestora, în vederea optimizării gradului de diagnostic, și, ulterior, screening și tratament.
CITEŞTE ŞI: Canicula impune noi restricții de tonaj pe drumurile naționale și autostrăzi!
În același timp, în cadrul Spitalului Victor Babeș va fi creat un Centru Pilot pentru Sindrom Lynch, parte componentă a unei rețele naționale, în relație de colaborare cu celelalte centre de Sindrom Lynch și cu Societatea Română de Sindrom Lynch.
“Suntem bucuroși să avem alături Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Inițiativa SRSL a pornit dintr-o nevoie reală, resimțită de către medici și pacienți deopotrivă. Caracterul național al societății are ca scop stabilirea unui punct de vedere comun pentru creșterea gradului de diagnostic, screening și tratament pentru cât mai mulți pacienți, indiferent de localitatea din care provin”, explică dr. Oana Cristina Voinea, președinte fondator Societatea Română de Sindrom Lynch.
„Este primul pas al acestei colaborări. Ne dorim ca pacienții cu această afecțiune să știe că vor putea veni la centrul pilot de la Spitalul Victor Babeș pentru investigații genetice, pentru diagnosticul și screeningul cancerelor asociate sindromului Lynch. Avem, însă, în vedere și conceperea și depunerea unor proiecte de cercetare împreuna cu alte centre de sindrom Lynch și cu Asociația Societatea Română de Sindrom Lynch”, mai spune Adrian Trifa.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Adio panourilor fotovoltaice din Parcul Justiţiei! Laţcău renunţă la ele şi racordează lămpile de iluminat la reţeaua electrică

Încă o stradă din Timișoara, închisă circulației! Se lucrează la rețeaua de termoficare

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

Este mare nevoie de sânge în spitalele timișorene! O nouă campanie de donare are loc săptămâna viitoare

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Îţi doreşti un job la înălţime? Acum e şansa ta! HiSky angajează piloți și însoțitori de zbor

Noi restricții de circulație, în zona de nord a orașului! Se închide traficul pe Calea Torontalului

Prima sentinţă definitivă în războiul dintre primarul Timişoarei şi proprietarii de terase de pe malul Begăi

Impact violent între o mașină și un microbuz, pe o șosea din Timiș! Sunt trei victime, dintre care una încarcerată. A fost solicitat și elicopterul SMURD

FOTO Ți se întoarce stomacul pe dos! Alte două restaurante din Timișoara închise de OPC, în urma unor controale

VIDEO: Munţi de gunoaie, într-o comună de lângă Timişoara! Locuitorii spun că se sufocă, iar primarul ridică din umeri

A fost stabilită data festivalului Neversea 2024! Vezi aici când va avea loc şi cât costă biletele

Lasă un răspuns