Skip to main content

Centru pilot pentru pacienţii cu sindrom Lynch! Spitalul Victor Babeș Timișoara contribuie la realizarea unui Registru Național pentru bolnavii cu astfel de afecţiuni

Sindromul Lynch este o afecțiune ereditară des întâlnită, una din 300 de persoane având o modificare genetică (mutație) ce poate declanșa boala.

Pacienții afectați de sindromul Lynch prezintă risc crescut pentru a dezvolta diverse cancere.

Cele mai frecvente sunt cancerul colorectal (la ambele sexe), cancerul uterin (endometrial) și ovarian, la persoanele de sex feminin.

CITEŞTE ŞI: Timişorenii joacă „Zorba Grecul”, la malul mării! Spectacol de excepţie pus în scenă la actorii de la TNTM

Sindromul Lynch poate fi asociat, însă, și cu alte cancere, cum ar fi cel de căi biliare (colangiocarcinom), pancreatic ori de prostată. 

„Trebuie spus că în sindromul Lynch, fiind o afecțiune autozomal-dominantă, este suficient ca doar unul dintre părinți să aibă o genă mutantă pe care să o transmită copilului, acesta având astfel un risc de 50% de a moșteni boala. De aceea, în familiile în care există cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, în special colorectal și uterin (endometrial), evaluarea genetică este obligatorie. De altfel, ghidurile internaționale recomandă screeningul acestei afecțiuni la toți pacienții diagnosticați cu aceste 2 tipuri de cancer. Confirmarea sindromului Lynch, prin teste genetice, și, ulterior, testarea în cascadă a membrilor familiei sunt esențiale pentru profilaxia cancerelor asociate acestei afecțiuni. Este important de precizat faptul că nu este obligatoriu ca persoanele afectate de sindromul Lynch să dezvolte cancer, riscul fiind de 70% pentru cancerul colorectal și cel endometrial. Tocmai de aceea, la persoanele care au moștenit mutația este esențial screeningul pentru diversele cancere asociate sindromului Lynch. Screeningul poate duce la depistarea cancerului într-o formă incipientă și, implicit, la începerea cât mai rapidă a tratamentului. Astfel, cresc șansele de supraviețuire și chiar de vindecare. Din păcate, puțini sunt cei care știu despre posibilitatea transmiterii în familie a acestor mutații genetice”, spune conf. dr. Adrian Trifa, medic primar genetică medicală.

Spitalul Victor Babeș Timișoara a încheiat un protocol de colaborare cu Asociația ‘Societatea Română de Sindrom Lynch’, prin care unitatea sanitară va contribui la realizarea unui Registru Național de Sindrom Lynch.

Prin aceasta se urmărește sprijinirea pacienților cu înaltă suspiciune de sindrom Lynch, a celor diagnosticați deja, precum și a rudelor acestora, în vederea optimizării gradului de diagnostic, și, ulterior, screening și tratament.

CITEŞTE ŞI: Canicula impune noi restricții de tonaj pe drumurile naționale și autostrăzi!

În același timp, în cadrul Spitalului Victor Babeș va fi creat un Centru Pilot pentru Sindrom Lynch, parte componentă a unei rețele naționale, în relație de colaborare cu celelalte centre de Sindrom Lynch și cu Societatea Română de Sindrom Lynch.

“Suntem bucuroși să avem alături Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Inițiativa SRSL a pornit dintr-o nevoie reală, resimțită de către medici și pacienți deopotrivă. Caracterul național al societății are ca scop stabilirea unui punct de vedere comun pentru creșterea gradului de diagnostic, screening și tratament pentru cât mai mulți pacienți, indiferent de localitatea din care provin”, explică dr. Oana Cristina Voinea, președinte fondator Societatea Română de Sindrom Lynch.

„Este primul pas al acestei colaborări. Ne dorim ca pacienții cu această afecțiune să știe că vor putea veni la centrul pilot de la Spitalul Victor Babeș pentru investigații genetice, pentru diagnosticul și screeningul cancerelor asociate sindromului Lynch. Avem, însă, în vedere și conceperea și depunerea unor proiecte de cercetare împreuna cu alte centre de sindrom Lynch și cu Asociația Societatea Română de Sindrom Lynch”, mai spune Adrian Trifa.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat.
În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea  administrației.
Nicolae Robu, candidatul susținut de Alianța PSD-PNL la Primăria Timișoara, va readuce Timișoara la viață și o va transforma într-un oraș al tinerilor. Cele două direcții mari pe care va miza sunt educația și cultura.
Pizza este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume, iar România nu face excepție. Indiferent dacă întrebați copii sau adulți, pizza rămâne în topul preferințelor culinare.
Teatrul Național din Timișoara organizează vineri, 14 iunie, în Sala Mare a Teatrului Național, un eveniment european în premieră absolută – repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono.
Dominic Fritz a fost îndelung curtat de PNL prin liderii partidului dar a refuzat, de fiecare dată, să părăsească USR. Ultima încercare de acest fel a avut loc cu ocazia venirii lui Nicolae Ciucă în Timișoara în toamna anului trecut, în noiembrie 2023.