Skip to main content

Centru pilot pentru pacienţii cu sindrom Lynch! Spitalul Victor Babeș Timișoara contribuie la realizarea unui Registru Național pentru bolnavii cu astfel de afecţiuni

Sindromul Lynch este o afecțiune ereditară des întâlnită, una din 300 de persoane având o modificare genetică (mutație) ce poate declanșa boala.

Pacienții afectați de sindromul Lynch prezintă risc crescut pentru a dezvolta diverse cancere.

Cele mai frecvente sunt cancerul colorectal (la ambele sexe), cancerul uterin (endometrial) și ovarian, la persoanele de sex feminin.

CITEŞTE ŞI: Timişorenii joacă „Zorba Grecul”, la malul mării! Spectacol de excepţie pus în scenă la actorii de la TNTM

Sindromul Lynch poate fi asociat, însă, și cu alte cancere, cum ar fi cel de căi biliare (colangiocarcinom), pancreatic ori de prostată. 

„Trebuie spus că în sindromul Lynch, fiind o afecțiune autozomal-dominantă, este suficient ca doar unul dintre părinți să aibă o genă mutantă pe care să o transmită copilului, acesta având astfel un risc de 50% de a moșteni boala. De aceea, în familiile în care există cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, în special colorectal și uterin (endometrial), evaluarea genetică este obligatorie. De altfel, ghidurile internaționale recomandă screeningul acestei afecțiuni la toți pacienții diagnosticați cu aceste 2 tipuri de cancer. Confirmarea sindromului Lynch, prin teste genetice, și, ulterior, testarea în cascadă a membrilor familiei sunt esențiale pentru profilaxia cancerelor asociate acestei afecțiuni. Este important de precizat faptul că nu este obligatoriu ca persoanele afectate de sindromul Lynch să dezvolte cancer, riscul fiind de 70% pentru cancerul colorectal și cel endometrial. Tocmai de aceea, la persoanele care au moștenit mutația este esențial screeningul pentru diversele cancere asociate sindromului Lynch. Screeningul poate duce la depistarea cancerului într-o formă incipientă și, implicit, la începerea cât mai rapidă a tratamentului. Astfel, cresc șansele de supraviețuire și chiar de vindecare. Din păcate, puțini sunt cei care știu despre posibilitatea transmiterii în familie a acestor mutații genetice”, spune conf. dr. Adrian Trifa, medic primar genetică medicală.

Spitalul Victor Babeș Timișoara a încheiat un protocol de colaborare cu Asociația ‘Societatea Română de Sindrom Lynch’, prin care unitatea sanitară va contribui la realizarea unui Registru Național de Sindrom Lynch.

Prin aceasta se urmărește sprijinirea pacienților cu înaltă suspiciune de sindrom Lynch, a celor diagnosticați deja, precum și a rudelor acestora, în vederea optimizării gradului de diagnostic, și, ulterior, screening și tratament.

CITEŞTE ŞI: Canicula impune noi restricții de tonaj pe drumurile naționale și autostrăzi!

În același timp, în cadrul Spitalului Victor Babeș va fi creat un Centru Pilot pentru Sindrom Lynch, parte componentă a unei rețele naționale, în relație de colaborare cu celelalte centre de Sindrom Lynch și cu Societatea Română de Sindrom Lynch.

“Suntem bucuroși să avem alături Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Inițiativa SRSL a pornit dintr-o nevoie reală, resimțită de către medici și pacienți deopotrivă. Caracterul național al societății are ca scop stabilirea unui punct de vedere comun pentru creșterea gradului de diagnostic, screening și tratament pentru cât mai mulți pacienți, indiferent de localitatea din care provin”, explică dr. Oana Cristina Voinea, președinte fondator Societatea Română de Sindrom Lynch.

„Este primul pas al acestei colaborări. Ne dorim ca pacienții cu această afecțiune să știe că vor putea veni la centrul pilot de la Spitalul Victor Babeș pentru investigații genetice, pentru diagnosticul și screeningul cancerelor asociate sindromului Lynch. Avem, însă, în vedere și conceperea și depunerea unor proiecte de cercetare împreuna cu alte centre de sindrom Lynch și cu Asociația Societatea Română de Sindrom Lynch”, mai spune Adrian Trifa.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.

Îţi doreşti un job la înălţime? Acum e şansa ta! HiSky angajează piloți și însoțitori de zbor

Compania aeriană HiSky a lansat un proces de recrutare extins pentru piloți și însoțitori de bord, deschizând oportunități pentru candidații cu diverse niveluri de experiență.

Prima sentinţă definitivă în războiul dintre primarul Timişoarei şi proprietarii de terase de pe malul Begăi

Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul împotriva reprezentanților Terasei „Boss”, asupra cărora au fost dispuse măsuri de demolare a construcțiilor ilegale care ocupă domeniul public.

FOTO Ți se întoarce stomacul pe dos! Alte două restaurante din Timișoara închise de OPC, în urma unor controale

Gândaci, mizerie de nedescris și produse neconforme! Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii OPC în urma controalelor la două restaurante din Timișoara.

VIDEO: Munţi de gunoaie, într-o comună de lângă Timişoara! Locuitorii spun că se sufocă, iar primarul ridică din umeri

Comuna Săcălaz  este sufocată de rampele ilegale de gunoi care se întind pe zeci de hectare şi unde sunt aruncate peturi, sticle, deșeuri menajere, materiale de construcții, cauciucuri şi ambalaje de tot felul.

A fost stabilită data festivalului Neversea 2024! Vezi aici când va avea loc şi cât costă biletele

Porțile festivalului Neversea se vor redeschide în vara anului 2024 pentru cea de-a șasea ediție a evenimentului, care promite să aducă energia, culoarea și răsărituri de neuitat pe plaja din Constanța.