Skip to main content

Cel mai puternic ONG din România, la ceas aniversar! Cum a ajuns „Salvaţi copiii” să schimbe viaţa micuţilor din ţara noastră?

Protejează copiii și implică comunitatea: acesta este principiul care a stat la temelia Casei cu ferestre deschise, un proiect vizionar al Organizației Salvați Copiii România, Timișoara, care, în primii ani postcomuniști a transformat salvarea copiilor abandonați într-un program complex de garantare a drepturilor fundamentale pentru toți copiii.

Astfel, copiii abandonați în maternități, fără identitate, au fost integrați într-un sistem de ocrotire familial, în care au fost recreate figurile simbolice ale prezențelor esențiale din viața oricărui copil, care îl ajută pe acesta să devină puternic și să dobândească o identitate socio-culturală.

În următorii ani, Salvați Copiii Timiș si-a dezvoltat câteva proiecte coordonate de o profesionistă în domeniul ocrotirii copiilor, Violeta Stan, șef de lucrări la Neurologie și Psihiatrie Infantilă în Timișoara, primul presedinte al filialei.

CITEŞTE ŞI: Un nou val de caniculă și disconfort termic, în aproape toată țara! Timișul este vizat de un cod galben

Începând de aici, Salvați Copiii Timișoara a reușit, de 30 de ani, să creeze un fond esențial de solidaritate socială pentru sprijinirea copiilor vulnerabili, demonstrând că puterea comunității este una reală, atunci când direcționată către nevoile sociale și către restabilirea drepturilor tuturor copiilor la viață, sănătate, educație și protecție socială.

“Casa cu ferestre deschise însemna simbolic o fereastră deschisă către comunitate, care să vadă copilul abandonat în maternitate, fără identitate juridică și astfel comunitatea să și-l poată asuma. A fost situată în cartierele periferice ale Timișoarei, în spatiile fostelor creșe. Copilului abandonat i se oferea modelul unei familii supleante (mama, tata, bunica). Când erau aduși din maternitate, copiii erau primiți într-un ritual specific de bun-venit, pentru a marca înscrierea în cultura locală. Toate momentele importante din viața lui erau consemnate într-un jurnal specific care-i marca parcursul de viață. Era un sistem gândit din toate perspectivele necesare pentru a conferi o identitate culturală copilului. A fost folosit drept model pentru transformarea instituțiilor rezidențiale din România și generalizat în Europa, iar modelul de familie supleantă a fost prezentat ca model de bune practici la Strasbourg, pentru țările europene aflate în dezinstituționalizare”, își amintește Violeta Stan, primul președinte al Filialei Timișoara a Organizației Salvați Copiii România.

A urmat proiectul Universitatea părinților (1993-1997), care a pus accentul pe sprijinirea famiilor aflate în situații de risc social, pe mai multe componente: formarea, informarea și consilierea părinților pentru rezolvarea problemelor fundamentale legate de creșterea și educarea părinților.

De altfel, lucrul pe teren, în comunități, și creșterea capacității comunitare de a avea grijă de cei mai vulnerabili membri ai ei a rămas unul dintre principiile fundamentale ale organizației.

„Din 1990, echipele Salvați Copiii România au fost pe teren, în întreaga țară, reușind să facă o radiografie mobilă a nevoile urgente pe care copiii vulnerabili le aveau. Astfel au luat naștere filialele locale, care au lucrat constant direct în comunități. Dintre acestea, Filiala Timiș a Organizației Salvați Copiii a avut un rol esențial, datorită capacității vizionare a echipei, care a reușit să coaguleze în jurul ei și în beneficiul copiilor un capital important de solidaritate”, spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.

În această paradigmă a responsabilității sociale se integrează și proiectul Prieteni de suflet, care a devenit un exemplu de bune practici la nivel internațional.

Obiectivul inițial al proiectului a fost facilitarea integrării în colectivitate și comunitate a copiilor abandonați, fără identitate juridică.

Pe parcursul anilor, atenția s-a îndreptat către programe pentru normalizarea vieții copiilor și tinerilor cu sindrom Down.

În anul 1997, a fost deschis Centrul de Consiliere pentru Copilul abuzat, neglijat, traficat, un program deosebit de important pentru protejarea copiilor aflați în situații de abuz, precum și pentru recuperarea psiho-emoțională a acestor copii.

Organizația a dezvoltat instrumente complexe prin care copiii aflați în diferite situații de abuz (de la cel fizic, emoțional la neglijare) au avut acces la servicii de consiliere, terapie și recuperare post-traumatică.

Mai mult, organizația a persuadat autoritățile publice să transformare intervenția în cazurile de abuz și trafic într-o prioritate, parteneriatul cu DGASPC Timiș fiind unul esențial.

Datorită acestor programe și a efortului constant al organizației de a impune modele de bună practică, în 2004 Salvați Copiii România a reușit să impună interzicerea pedepsei corporale asupra copilului, România devenind astfel cel de-al 14-lea stat care scoate în afara legii formele de violență asupra copilului.

În 2008, Salvați Copiii a lansat programul „Ora de net”, dezvoltând linii de internet helpline continue pentru asistarea victimilor cyber-abuzului și cyber-bullyingului.

Centrul de orientare profesionala pentru tinerii din centrele de plasament, deschis în 2004, a avut ca scop integrarea socială și profesională a tinerilor care au ieșit din Centrele de plasament, iar pentru atingerea obiectivelor au fost create apartamente sociale, a fost asigurată consilierea psihologică și consilierea profesională a acestora, o parte dintre acești tineri fiind reintegrați în familiile lor naturale.

Din 2010, la Timișoara funcționează Centrul de consiliere pentru părinți, care oferă asistență psiho-socială de specialitate, intalniri terapeutice ,informații practice și sprijin atât pentru părinți, cât și pentru copii.

Au beneficiat de servicii terapeutice individuale aproape 2000 de copii și părinți, având loc peste 18.000 de întâlniri terapeutice.

Înțelegând că măsura unei societăți sănătoase este dată de grija pentru membrii ei cei mai vulnerabili, Salvați Copiii a derulat, între 2009 și 2013, proiectul Voluntari pentru Boli Rare, care a avut ca scop integrarea socio-emoțională și consilierea copiilor diagnosticați cu o boală genetică rară.

Un program esențial al Organizației Salvați Copiii România, care a contribuit substanțial la inversarea statisticilor negative care plasau România pe primul loc al mortalității infantile, din Uniunea Europeană, este programul pentru combaterea mortalității infantile, prin dotarea maternităților, secțiilor de Terapie Intensivă neonatală și a celor de pediatrie cu aparatură medicală performantă, precum și pentru dezvoltarea unor politici sociale integrate în comunitățile vulnerabile, care să sprijine concret gravidele, mamele și nou-născuții, prin acces real la educație sanitară și la servicii medicale.

Datorită acestor eforturi conjugate, rata mortalității infantile a scăzut constant pe parcursul anilor, țara noastră nemaifiind, în 2022, pe prima poziție din UE la acest capitol negativ.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat, din 2010, o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 70 de comunități rurale defavorizate, din 20 de județe, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

În județul Timiș echipele integrate intervin in Checea, Jimbolia, Clarii Vii și Moșnița Nouă, până în prezent au fost susținute 10.000 de gravide, mame și copii cu vârsta până în 5 ani pentru facilitarea accesului la servicii medicale și informare medicală direct în maternități.

În ceea ce privește componenta de creștere a capacității sistemului medical, prin dotarea cu aparatură medicală esențială, Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara a fost dotat cu aparatură și echipamente medicale în valoare totală de 210.000 euro, printre care un aparat de dializă și un aparat de radiologie.

Până în prezent, Organizația Salvați Copiii România a susținut cu echipamente medicale 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.300 de echipamente vitale, investind peste 8.900.000 de euro.

Din anul 2010, Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Vest a țării cu peste 100 echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor si oferitrii de tratamemente adecvate, în valoare de 1.054724 euro, la maternitățile din Arad, Reșița, Oravița, Modova Nouă, Caransebeș, Petrosani, Hațeg, Hunedoara, Deva și Timiș.

În Timiș au fost donate echiamente către Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, Spitalul ClinicJudețean de Urgență „Pius Brinzeu” Timișoara (Clinica de Obstetrică-Ginecologie Bega), Spitalul Municipal Lugoj.

Rezultatul este unul pe măsură: mortalitatea infantilă în județul Timiș a scăzut din 2012, de la 9,9 la mia de copii născuți vii, la 5 la mie, în 2022, potrivit datelor finale ale INS.

În perioada crizei pandemice, Organizația Salvați Copiii România a prioritizat accesul la educație și la servicii medicale pentru copiii aflați în situații socio-economice de risc, pentru care criza pandemică a însemnat o agravarea a discriminării și marginalizării sociale.

În cei doi ani de pandemie, 57 de spitale au fost dotate și s-au achiziționat peste 200.000 de echipamente de protecție, aparatură medicală, de la ventilatoare de suport respirator până la aparate de dezinfecție.

Începând războiul din Ucraina, Salvați Copiii România a devenit organizația neguvernamentală de primă linie pentru asistarea umanitară complexă, direct la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.

Pe parcusrul timpului, organizația a creat un program susținut de asistarea a copiilor nevoiți să se refugieze din calea războiului și a familiilor lor.

“Au trecut, iată, 30 de ani de când Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș colaborează cu Salvaţi Copiii Filiala Timişoara. 30 de ani în care împreună am pus bazele multor proiecte comunitare, având drept scop protecția copiilor aflați în situații de risc, sprijinirea familiilor defavorizate, formarea personalului care lucrează în sistemul de asistență socială, organizarea de campanii de informare şi prevenţie şi, mai recent, sprijinirea familiilor şi a copiilor refugiaţi din Ucraina. Sunt onorată că ne sunteți parteneri și că, împreună, putem să facem mai mult pentru toți cei care au nevoie de susținerea noastră. Nu pot decât să îmi doresc să menținem această frumoasă colaborare mulți ani de aici înainte și să demonstrăm că, lucrând împreună, putem aduce schimbări importante, în bine, pentru familiile din comunitatea locală și nu numai. La mulţi ani!” Monica Truşcă, Director Executiv DGASPC Timiș

„Cea mai mare reușită pe care Salvați Copiii a avut-o aici, la Timișoara, este, pe lângă reabilitarea dreptului tuturor copiilor vulnerabili la educație, sănătate și protecție socială, capitalul de încredere pe care l-am obținut de la comunitate. Intervenția umanitară este esențială, dar, pentru a obține modificări de durată, care să prevină situațiile de risc pentru copii, este nevoie de impunerea unor modele de bune practici și a unor politici sociale integrate. Aceasta este miza majoră a Salvați Copiii România, la peste trei decenii de activitate”, a menționat Mihai Gafencu, Președintele Organizației Salvați Copiii România.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.

Îţi doreşti un job la înălţime? Acum e şansa ta! HiSky angajează piloți și însoțitori de zbor

Compania aeriană HiSky a lansat un proces de recrutare extins pentru piloți și însoțitori de bord, deschizând oportunități pentru candidații cu diverse niveluri de experiență.

Prima sentinţă definitivă în războiul dintre primarul Timişoarei şi proprietarii de terase de pe malul Begăi

Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul împotriva reprezentanților Terasei „Boss”, asupra cărora au fost dispuse măsuri de demolare a construcțiilor ilegale care ocupă domeniul public.

FOTO Ți se întoarce stomacul pe dos! Alte două restaurante din Timișoara închise de OPC, în urma unor controale

Gândaci, mizerie de nedescris și produse neconforme! Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii OPC în urma controalelor la două restaurante din Timișoara.

VIDEO: Munţi de gunoaie, într-o comună de lângă Timişoara! Locuitorii spun că se sufocă, iar primarul ridică din umeri

Comuna Săcălaz  este sufocată de rampele ilegale de gunoi care se întind pe zeci de hectare şi unde sunt aruncate peturi, sticle, deșeuri menajere, materiale de construcții, cauciucuri şi ambalaje de tot felul.

A fost stabilită data festivalului Neversea 2024! Vezi aici când va avea loc şi cât costă biletele

Porțile festivalului Neversea se vor redeschide în vara anului 2024 pentru cea de-a șasea ediție a evenimentului, care promite să aducă energia, culoarea și răsărituri de neuitat pe plaja din Constanța.