Skip to main content

Călin Dobra, despre realizările și nerealizările din anul 2017, la Consiliul Județean Timiș!

MAXAGRO

La aproape un an de mandat, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra a tras linie și a făcut bilanțul.

Au fost o serie de realizări, dar nu ascunde faptul ca au fost și nerealizări pe care și le asumă. În plus are o serie de proiecte pentru anul 2018. Mai multe despre toate acestea aflați din interviul următor.

Cum a fost anul 2017 pentru Consiliul Județean Timiș?

Călin Dobra: Eu cred că a fost un an destul de bun și spun acest lucru pentru că a fost un an în care am pregătit și s-a lucrat la foarte multe documentații și după cum ați văzut chiar la sfârșitul anului am avut și rodul acestei munci semnând și contractele de finanțare pe fonduri europene și în mod special contractele din fonduri guvernamentale pe PNDL 2. Bineînțeles că așteptăm și în 2018 să avem rezultatul acestei munci începute acum și discutăm de 2018-2019 de implementarea acestor proiecte.

Putem vorbi și de nerealizări?

Cred că cea mai mare problemă pe care ne-o și asumăm și care am prezentant-o tot timpul și va trebui să luăm niște măsuri concrete, e faptul de a ieși din impasul lucrărilor de la Castelul Huniade, consolidarea laturii de nord-vest.Am supus atenției și faptul că DGASPC nu a cheltuit toți banii alocați. Este o anumită problemă, ținând cont de activitatea complexă din cadrul Direcției, noi am alocat pentru lista de investiții sume considerabile pentru desfășurarea activității, iar execuția bugetară la anul 2017 este undeva la 10%. Cu acești bani ar fi trebuit să se modernizeze centrele mai vechi să se achiziționeze aparatură în cadrul desfășurării activității, dar cred că cel mai important e că în urma discuțiilor pe care le-am avut cu conducerea DGASPC se schimbă puțin strategia în ceea ce înseamnă activitatea. Dacă activitatea privind funcționalitatea este în regulă și se asigură finanțarea, legat de investiții cred că ar fi momentul să avevm curajul de a transforma aceste centre unde locuiesc copii în centre rezidențiale, să realizăm centre sociale pentru bătrâni și să nu mai avem aceste centre mamut pe raza județului Timiș, să fim cumva în pas cu secolul 21. S-a lucrat foarte mult la documentație, am avut și probleme cu proiectanții. Din cinci proiecte pe care vrem să le depunem pe fonduri europene, trei vor ajunge pe masa consilierilor în plenul de luna aceasta.

Ce planuri aveți pentru anul 2018?

Avem foarte multe proiecte și pe domeniul sănătății și pe domeniul infrastructurii rutiere, dar un proiect la care țin foarte mult și sper să prindă viață din 2018 e realizarea celor opt bazine de înot didactice, pe raza județului Timiș, în cele opt orașe.

Ce investiții vor fi făcute în domeniul sănătății?

În domeniul sănătății și anul 2017 a fost foarte important pentru că am depus proiectul pentru o maternitate nouă pe progframul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, am trecut de evaluarea privind eligibilitatea și partea administrativă, așteptăm restul evaluării și sperăm semnarea contractului de finanțare în 2018. Discutăm de proiectul cu Banca Modială și Ministerul Sănătății pentru construcția unui centru nou privind Unitatea de Primiri Urgențe, Secția de mari arși și Terapie Intensivă a Spitalului Județean, discutăm de parteneriatul pe care-l avem cu Spitalul Județean pentru dezvoltarea activității la Institul Oncogen. Sunt câteva din proiectele majore care se desfășoară în cadrul Spitalului Județean din fonduri europene și unul foarte important care îl vom demara din bugetul propriu este realizarea unei noi clinici de psihiatrie.

Dar în domeniul infrastructurii rutiere, care este cel mai important proiect?

Cel mai important proiect ținând cont și de valoarea proiectului, ținând cont și de impact, este lărgirea la patru benzi a drumului județean Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata – accesul la autostradă, în valoare aproximativ de 80 de milioane de lei. 

Dar ce probleme sunt cu acest proiect?

Unul din parteneri, aici având parteneri Primăria Dumbrăvița și Primăria Timișoara, mai precis Primăria Timișoara și-a asumat plata unei corecții financiare de un milion de lei în cadrul altui proiect până la data de 7.12, neplătind această corecție și neavând certificatul fiscal fără datorii la bugetul de stat nu putem primi contractul de finanțare de la Ministerul Dezvoltării să semnăm acest contract și să demarăm mai departe proiectarea și execuția propriu-zisă.

Care este termenul limită pentru a nu se pierde finanțarea?

Termenul este 20 ianuarie 2018. Este însă, o problemă destul de delicată pentru că toate documentele au fost transmise la ADR și Ministerul Dezvoltării cu termenul asumat în scris de către Primăria Timișoara, 7 decembrie,  sperăm totuși în aceste zile Primăria să se trezească și să realizeze că și-a asumat ca partener acest proiect și să facă plățile, dacă nu în ianuarie e destul de greu pentru că discutăm de aprobarea bugetului și ar trebui ca cel târziu în ianuarie să plătească această corecție.

Alte drumuri vor fi reabilitate anul viitor?

Sunt deja 10 proiecte pe fonduri guvernamentale pentru care am semnat deja contractul de finanțare în valoare de aproximativ 150 de milioane de lei și urmează să înceapă lucrările.

Cum termină CJT anul 2017, cu excedent sau deficit bugetar?

Cu excedent bugetar, încă nu este finalizat pentru că mai așteptăm de la Spitalul Județean și de la ISU să vină cu execuția bugetară, dar este undeva la nivelul anului 2016, la aproximativ 150-160 de milioane de lei.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

ANUNȚ PREALABIL PRIVIND AFIȘAREA PUBLICĂ A DOCUMENTELOR TEHNICE ALE CADASTRULUI

Unitatea Administrativ Teritorială CHECEA, Județul Timiș, anunță publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru sectoarele din 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 56, 57, 58, 59, 64, 65, 66, 67, 68 din intravilanul UAT CHECEA, începând cu data de 05.04.2024 și până în data de 03.06.2024 […]

Andreea Medișanu, la Sursa de Vest fără Filtru

Andreea Medișanu, preşedintele Partidului Republican Timişoara, este acum în direct, la Sursa de Vest fără Filtru – joi, 28 martie 2024.

Încă 25 de microbuze ecologice pentru transportul elevilor din Timiș! CJT primește o finanțare de cinci milioane de euro

Încă o veste bună pentru elevii timișeni. Alte 25 de microbuze hibrid vor ajunge în județ, după ce Consiliul Județean Timiș primește o finanțare de la Ministerul Mediului în valoare de aproape 25 milioane de lei.

Înregistrări explozive din birourile DIICOT! Un fost poliţist din Timiş vorbeşte despre dosare fabricate şi luare de mită în formă continuată

Acuzaţii grave, la adresa lui Alex Florenţa, procurorul general al României, și al lui Mihai Șandor, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Timişoara, făcute de un fost polițist în cadrul Secției 2.

Leii din Banat, meci decisiv pentru ultima etapă din faza secundă a Ligii Naționale de Baschet!

SCM Timișoara va fi pusă față în față cu CS Vâlcea, în partida importantă pentru etapa a 26-a, care este și ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18.

VIDEO: Tragedie fără margini! O bunicuță a ars de vie, în propria casă!

S-a dat alarma, după ce un martor a sunat la 112 şi a anunţat că o casă a fost cuprinsă de flăcări și că, cel mai probabil, proprietarul a rămas blocat în interior.

CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada 13 – 23 octombrie, o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză.

Dragan Ilin, la Sursa de Vest fără Filtru

Dragan Ilin, fost poliţist în cadrul IPJ Timiş, face dezvăluiri incendiare despre cum fabrică dosare, procurorii DIICOT, acum, la Sursa de Vest fără Filtru – miercuri, 27 martie 2024.