În această dimineaţă a fost testată prima dronă medicală, utilizată de un spital din România, în cadrul unui proiect pilot.
Este vorba despre Spitalul Judeţean Oradea, a intrat, în urmă cu doi ani, într-un parteneriat cu Primăria, pentru o colaborare cu Rory Houston, cofondatorul și directorul general al companiei australiene Skyy Network.
Houston este un fost pilot militar de F18 și de drone militare, cu experiență inclusiv în teatrele de operațiuni din Afganistan.
„Ca și municipalitate, încercăm să dezvoltăm nivelul de inovare din Oradea. Colaborarea cu Skyy Network a fost inițiată în 2020, la solicitarea companiei care căuta un oraș-partener, în care să poată să dezvolte tehnologie de utilizare comercială a dronelor. Am răspuns afirmativ, iar condiția pe care am cerut-o e ca orice inovare în acest domeniu să fie implementată în Oradea. Și iată că suntem azi înaintea testării proiectului-pilot, cu toate documentațiile realizate, cu toate avizele solicitate de Autoritatea Aeronautică Civilă”, a explicat Mihai Jurca, city-managerul municipiului Oradea.
Dronele medicale de la Spitalului Judeţean Oradea au rolul de a transporta sânge, probe biologice sau medicamente, între unităţile sanitare.
Astfel se câştigă timp şi bani, pentru că, spun specialiştii, transportul cu drona este mai ieftin decât cel cu ambulanţa.
În cadrul testului de astăzi, drona a efectuat un zbor de la Spitalul Judeţean la Spitalul TBC, apoi la Spitalul Municipal, unde i s-a schimbat bateria, pentru siguranţă, după care a revenit în punctul de plecare.
Drona testată astăzi costă aproximativ 60.000 de euro, iar pe viitor va putea funcţiona autonom.
Este însă nevoie de un soft de management al spațiului aerian de joasă înălțime la care lucrează Skyy Network, iar operaţionalizarea lui ar putea dura câţiva ani.
În prezent, drona este operată de doi piloţi.
“Dacă vom reuși să transportăm rapid probele biologice, probele de sânge și medicamentele vom elimina acel ciclu de aprovizionare a laboratorului de la locații, nu vom mai mobiliza mijloace de transport, nu vom mai mobiliza personal, se vor reduce mult costurile, nu vor mai fi întârzieri și reclamații”, spune managerul Spitalului Judeţean Oradea, Gheorghe Carp.
Lasă un răspuns