Skip to main content

Avertismentul dermatologilor, odată cu venirea verii! Expunerea necontrolată la soare poate duce la cancer de piele! Cum evităm astfel de probleme?

Arsurile solare, îmbătrânirea pielii, insolaţiile sau chiar cancerul de piele, insolații sunt câteva dintre efectele expunerii necontrolate la razele ultraviolete ale soarelui.

Razele ultraviolete (UV) se împart în mai multe categorii, în funcție de lungimea de undă.

Cele care pot afecta corpul uman, și la care suntem expuși cel mai mult, sunt razele de tipul UVA și UVB.

CITEŞTE ŞI: S-a făcut primul pas pentru construcţia unei parcări uriaşe, la Timişoara! Unde va fi ridicată şi când vor fi gata primele locuri de parcare?

Razele UVA sunt întâlnite cel mai adesea în saloanele de bronzat. Nu provoacă acea roșeață a pielii, dar penetrează țesutul, ajungând în profunzime, și pot deteriora AND-ul uman. Aceste tipuri de raze pot duce la o îmbătrânire mai rapidă a pielii și sunt asociate cu apariția ridurilor, însă se numără și printre factorii de risc în cazul cancerului de piele.

Razele UVB, de înaltă energie, sunt cele care “ard” pielea. Dau acea roșeață ce poate fi văzută în cazul expunerii îndelungate la soare. Deși reprezintă doar 3 până la 5 la sută dintre radiațiile UV, ele sunt cele care provoacă melanom, o afecțiune oncologică sau cancer de piele.

“Cel mai des întâlnite sunt arsurile solare. Nu puțini sunt cei care, după o zi de stat la soare, se plâng de înroșirea pielii, usturime la atingere și, în cazurile cele mai grave, chiar de durere la nivelul pielii. Toate acestea depind de durata expunerii, de intensitatea radiațiilor și, nu în ultimul rând, de tenul persoanei. Și în această situație trebuie precizat că pielea de culoare închisă nu va “arde” la fel de ușor ca cea de culoare deschisă, dar asta nu înseamnă că soarele nu duce, în cazul acestor persoane, la deteriorarea tegumentului și la arsuri, asta în situația expunerii excesive. Oricum, indiferent de tonul pielii, este indicat să purtăm protecție solară. În același timp, este important să ne protejăm de razele soarelui, chiar dacă nu este deosebit de însorit afară. Chiar și în zilele înnorate, până la 90% dintre razele soarelui pot pătrunde în piele. Deoarece nu simțim căldura la fel de mult, putem fi tentați să nu ne acoperim sau să nu utilizăm protecție solară, ceea ce este complet greșit”, spune dr. Claudia Tîrziu – medic specialist dermatolog Spitalul Clinic CF Timișoara.

Modificările genetice produse din cauza razelor UV la nivelul pielii duc, însă, nu de puține ori, la apariția ridurilor și la îngroșarea pielii, ceea ce demonstrează îmbătrânirea acesteia. Expunerea îndelungată la razele soarelui nu afectează doar pielea, ci și ochii, poate produce insolație, ce poate pune viața în pericol.

“Cea mai gravă afecțiune este cancerul de piele. Razele UV sunt un factor important de risc în producerea acestui tip de cancer. Și vorbim de melanom, de carcinom bazocelular și de cel cu celule scuamoase. Acest tip de boală oncologică se manifestă prin pete sau leziuni la nivelul pielii și, nu de puține ori, acestea sunt considerate ca fiind doar o aluniță. De aceea, este necesară evaluarea alunițelor o dată pe an sau mai des, dacă există istoric personal sau familial de cancer de piele. Mai mult, este necesară prezentarea la medicul dermatolog ori de câte ori observăm alunițe sau formațiuni și erupții noi pe piele”, mai spune emdicul dermatolog Claudia Tîrziu.

Recomandările medicilor:

Protecția UV adecvată este de departe cel mai important pas în orice rutină de îngrijire a pielii, pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii.

Pentru aceasta ar trebui utilizate soluții sau creme de protecție solară minim SPF 30, iar în cazul copiilor sau al persoanelor în vârsta și al celor cu ten deschis la culoare SPF 50.

Crema sau soluțiile SPF ar trebui aplicate în fiecare zi, indiferent de anotimp, pe zonele expuse razelor solare (față, gât, decolteu, urechi, mâini și picioare).

Este important ca acestea să se reaplice la fiecare două ore sau mai devreme, dacă intrăm în apă sau transpirăm excesiv.

Este important să nu ne expunem la soare vara în intervalul 10.00-16.00, pentru a evita arsurile solare.
Pe lângă protecția solară, este important și util să folosim protecție vestimentară, dacă este posibil, îmbrăcăminte cu protecție UV și să ne protejăm ochii cu ochelari de soare.

Este important să avem o rutină adaptată tipului de ten și o hidratare corespunzătoare a tegumentului cu produse specifice tipului de ten.

CITEŞTE ŞI: Bătrâni uciși, în propria casă! Dublă crimă la Timișoara, în plin centru al orașului!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.
Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.