Avertismentul dermatologilor, odată cu venirea verii! Expunerea necontrolată la soare poate duce la cancer de piele! Cum evităm astfel de probleme?

Arsurile solare, îmbătrânirea pielii, insolaţiile sau chiar cancerul de piele, insolații sunt câteva dintre efectele expunerii necontrolate la razele ultraviolete ale soarelui.
Razele ultraviolete (UV) se împart în mai multe categorii, în funcție de lungimea de undă.
Cele care pot afecta corpul uman, și la care suntem expuși cel mai mult, sunt razele de tipul UVA și UVB.
Razele UVA sunt întâlnite cel mai adesea în saloanele de bronzat. Nu provoacă acea roșeață a pielii, dar penetrează țesutul, ajungând în profunzime, și pot deteriora AND-ul uman. Aceste tipuri de raze pot duce la o îmbătrânire mai rapidă a pielii și sunt asociate cu apariția ridurilor, însă se numără și printre factorii de risc în cazul cancerului de piele.
Razele UVB, de înaltă energie, sunt cele care “ard” pielea. Dau acea roșeață ce poate fi văzută în cazul expunerii îndelungate la soare. Deși reprezintă doar 3 până la 5 la sută dintre radiațiile UV, ele sunt cele care provoacă melanom, o afecțiune oncologică sau cancer de piele.
“Cel mai des întâlnite sunt arsurile solare. Nu puțini sunt cei care, după o zi de stat la soare, se plâng de înroșirea pielii, usturime la atingere și, în cazurile cele mai grave, chiar de durere la nivelul pielii. Toate acestea depind de durata expunerii, de intensitatea radiațiilor și, nu în ultimul rând, de tenul persoanei. Și în această situație trebuie precizat că pielea de culoare închisă nu va “arde” la fel de ușor ca cea de culoare deschisă, dar asta nu înseamnă că soarele nu duce, în cazul acestor persoane, la deteriorarea tegumentului și la arsuri, asta în situația expunerii excesive. Oricum, indiferent de tonul pielii, este indicat să purtăm protecție solară. În același timp, este important să ne protejăm de razele soarelui, chiar dacă nu este deosebit de însorit afară. Chiar și în zilele înnorate, până la 90% dintre razele soarelui pot pătrunde în piele. Deoarece nu simțim căldura la fel de mult, putem fi tentați să nu ne acoperim sau să nu utilizăm protecție solară, ceea ce este complet greșit”, spune dr. Claudia Tîrziu – medic specialist dermatolog Spitalul Clinic CF Timișoara.
Modificările genetice produse din cauza razelor UV la nivelul pielii duc, însă, nu de puține ori, la apariția ridurilor și la îngroșarea pielii, ceea ce demonstrează îmbătrânirea acesteia. Expunerea îndelungată la razele soarelui nu afectează doar pielea, ci și ochii, poate produce insolație, ce poate pune viața în pericol.
“Cea mai gravă afecțiune este cancerul de piele. Razele UV sunt un factor important de risc în producerea acestui tip de cancer. Și vorbim de melanom, de carcinom bazocelular și de cel cu celule scuamoase. Acest tip de boală oncologică se manifestă prin pete sau leziuni la nivelul pielii și, nu de puține ori, acestea sunt considerate ca fiind doar o aluniță. De aceea, este necesară evaluarea alunițelor o dată pe an sau mai des, dacă există istoric personal sau familial de cancer de piele. Mai mult, este necesară prezentarea la medicul dermatolog ori de câte ori observăm alunițe sau formațiuni și erupții noi pe piele”, mai spune emdicul dermatolog Claudia Tîrziu.
Recomandările medicilor:
Protecția UV adecvată este de departe cel mai important pas în orice rutină de îngrijire a pielii, pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii.
Pentru aceasta ar trebui utilizate soluții sau creme de protecție solară minim SPF 30, iar în cazul copiilor sau al persoanelor în vârsta și al celor cu ten deschis la culoare SPF 50.
Crema sau soluțiile SPF ar trebui aplicate în fiecare zi, indiferent de anotimp, pe zonele expuse razelor solare (față, gât, decolteu, urechi, mâini și picioare).
Este important ca acestea să se reaplice la fiecare două ore sau mai devreme, dacă intrăm în apă sau transpirăm excesiv.
Este important să nu ne expunem la soare vara în intervalul 10.00-16.00, pentru a evita arsurile solare.
Pe lângă protecția solară, este important și util să folosim protecție vestimentară, dacă este posibil, îmbrăcăminte cu protecție UV și să ne protejăm ochii cu ochelari de soare.
Este important să avem o rutină adaptată tipului de ten și o hidratare corespunzătoare a tegumentului cu produse specifice tipului de ten.
CITEŞTE ŞI: Bătrâni uciși, în propria casă! Dublă crimă la Timișoara, în plin centru al orașului!
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Circulație închisă pe mai multe străzi și intersecții din Timișoara, pentru supraînălțarea unor treceri de pietoni!

Se oprește apa mâine, în mai multe localități din județ! Aquatim spală rețelele de distribuție

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

VIDEO Imagini cu un puternic impact emoțional! Accidentul în care a fost lovit un copil de 12 ani, surprins de camerele de supraveghere!

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

Alegeri în PSD Timiș! Alfred Simonis, reales președinte

Bărbat arestat după ce și-a incendiat fosta soție! Femeia a murit ulterior la spital

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Timișoara, gazdă pentru unul dintre cele mai importante evenimente din România destinate programelor cu finanțare europeană!

Topul Firmelor din Județul Timiș, ediție aniversară! Când are loc evenimentul?

S-a deschis expoziția Brâncuși, la Timișoara! Vizitatorii, revoltați din cauza faptului că programul a fost decalat de politicienii prezenți

Femeie spulberată, pe trecerea de pietoni, de o maşină care a fost proiectată de un alt autoturism! Şoferul vinovat era drogat!

Pascal Bruckner, invitat de onoare la deschiderea anului universitar de la UVT

“Nu există drog mai tare decât sexu’!” Rapperul care invocă drogurile, pe scenă, exclus din programul TM2023

Universul se dezbracă de secrete! Muzeul Naţional al Banatului aduce în prim plan obiecte inedite legate de spațiul cosmic

Lasă un răspuns