Skip to main content

Atenţie în minicavanţa de 1 Mai! Semnal de alarmă tras de medicii infecţionişti cu privire la pericolul muşcăturilor de căpuşe!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Începe minivacnţa de 1 Mai, prilej numai bun pentru o ieşire în mijlocul naturii, la un picnic sau la un grătar cu familia şi prietenii.

Dar, nu trebuie uitat faptul că zonele cu iarbă sunt pline de tot felul de insect, inclusiv de căpuşe, ale căror muşcături sunt extrem de periculoase.

Aceste insecte parazite se hrănesc cu sângele gazdei pe al cărei corp ajung şi, odată lipite de trup, pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni.

Unul dintre aceştia este bacteria Borrelia, care provoacă boala Lyme.

Tocmai de aceea, medicii de Spitalului Victor Babeș Timişoara le recomandă celor care depistează căpușe să nu folosească metode „băbești” pentru a le îndepărta: încălzirea zonei în care se află ori folosirea unor substanțe pentru neutralizarea lor.

CITEŞTE ŞI: Tupeu de bugetar! Experta în Comunicare de la Centrul de Proiecte sfidează legea şi îşi bate joc de cei care îi plătesc salariul

Există posibilitatea că acestea să pătrundă mai mult în piele și să elibereze o cantitate mai mare de agent patogen.

Virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite din momentul în care insecta începe să se hrănească, motiv pentru care căpuşa trebuie scoasă cât mai repede.

„Celor care nu pot ajunge într-o Unitate de Primiri Urgențe într-un interval de 24 de ore le recomandăm să încerce să îndepărteze singuri căpușa. Pentru aceasta, se va folosi o pensetă care se va fixa cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii, iar apoi se extrage încet, cât mai drept posibil, și mai ales fără a zdrobi sau rupe căpușa. Zona se dezinfectează cu alcool sau soluție antiseptică. Chiar dacă prin această intervenție este extrasă insecta, persoana care a fost mușcată ar trebui să fie consultată de un medic infecționist, care poate să recomande efectuarea unor analize de sânge specifice. Trebuie spus că Boala Lyme debutează într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia, ce se transmite prin această mușcătură de căpușa”, spune medicul infecţionist Mirela Turaiche de la Spitalul Victor Babeș Timișoara, unde au ajuns deja, în ultimele zile, aproape 20 de pacienţi muşcaţi de căpuşe.

Au primit fost consultați și au primit recomandări pentru profilaxia cu antibiotic, dacă a fost necesar, dar și indicații pentru investigații post mușcătură, fiind îndrumați către Unitățile de Primiri Urgențe pentru extragerea căpușelor.

Nu puțini au fost şi cei care au discutat telefonic cu medicii de la Spitalul Victor Babeş pentru a afla care sunt pașii care trebuie făcuți după ce au fost mușcați de insecte.

“Îndepărtarea căpușei trebuie să se facă cu multă grijă, iar noi recomandăm să fie efectuată de un medic chirurg din UPU, și asta pentru că există riscul ca, în timpul intervenției, să îi fie rupt capul insectei parazite, care rămâne în corp și poate transmite în continuare bacteria Borrelia”, mai spune medicul Mirela Turaiche.

CITEŞTE ŞI: Acțiune în forță a Primăriei! Fritz anunță că ridică vechile chioșcuri, pentru a le înlocui cu unele noi, dar banale! Cine spune acest lucru?

În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulară, cardiacă și neurologică.
Specialiştii de la Spitalul Victor Babeș recomandă o serie de măsuri de prevenire a expunerii la căpușe:

– La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje

– Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă

– Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor

– Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %

– Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție

– La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie

– Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)

– Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Percheziții efectuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Timiș, la locuința unui lugojean, într-un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Pompierii au fost solicitați, în această după amiază, să intervină pentru stingerea unui incendiu puternic ce a cuprins anexa unei case și care amenința să se extindă și la locuința din apropiere.
Delegația Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, condusă de către secretarul general, Marcel Miclău, a participat la Varșovia, la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest organizează seminarul de informare privind oportunitățile de finanțare oferite în 2025 prin Planul Strategic PAC 2023-2027.
Societatea de Transport Public Timișoara informează că, sâmbătă, 14 iunie, circulația ambarcațiunilor de transport public local pe Canalul Bega va fi suspendată temporar între orele 08.00 și 14.00.
Sâmbătă, 14 iunie, de la ora 9:00, Parcul Alpinet din Timișoara (în spatele Catedralei) găzduiește cea de-a noua ediție Make it! Race it! Recycle it!, evenimentul nonconformist care aduce pe Bega bărci construite din materiale reciclabile și multă, multă imaginație.
Atelierele consultative cu timișorenii, pentru identificarea celor mai bune soluții pentru restaurarea și valorificarea Sinagogii din Fabric s-au încheiat. Acum, Primăria, în parteneriat cu World Monuments Fund, a demarat procesul de elaborare a temei de proiectare a obiectivului.
Proiectul PEDA GREEN devine realitate! Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” Timișoara dă startul unui demers educațional verde și inovator prin care va fi transformată curtea școlii într-un spațiu viu de învățare în aer liber!