Skip to main content

Arbitrajul privat, în dezbatere la CCIA Timiș!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Curtea de Arbitraj Comercial Internațional au organizat un seminar dedicat arbitrajului privat ca modalitate alternativă de soluționare a litigiilor aflată la dispoziția mediului de afaceri, a autorităților publice și a persoanelor fizice.

Evenimentul care s-a desfășurat sub genericul „Arbitrajul privat – o jurisdicție alternativă” a avut loc în data de 3 februarie.

În deschiderea evenimentului, Președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a scos în evidență efectul pozitiv al rezolvării litigiilor prin această formulă de arbitraj.

Sunt onorată să fiu astăzi alături de Dvs., în calitate de co-organizator și gazdă a unui eveniment de anvergură dedicat arbitrajului, o temă de maximă actualitate și interes atât pentru comunitatea arbitrajului cât și pentru comunitatea de afaceri, dar nu numai. De la înființarea sa în 1992, Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIAT şi-a format şi menţinut, în toată această perioadă de 31 de ani, o foarte bună reputaţie prin arbitrii pe care i-a avut şi îi are şi prin calitatea hotărârilor arbitrale date. CCIA Timiș va contiuna să sprijine și să promoveze în rândul companiilor timișene arbitrajul comercial ca formă rapidă şi eficientă de rezolvare a litigiilor”, a spus președintele CCIAT.

La seminar a fost prezent și a vorbit despre avantajele arbitrajului instituționalizat față de procedura judiciară conf.dr. Bazil OGLINDĂ, Vicepreședintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR, autor și membru al comisiei care a redactat regulile de procedură arbitrală.

În cadrul seminarului, au fost abordate teme de interes major, precum:

– Ce este arbitrajul? Care sunt tipurile arbitrajului? Cine poate organiza activitatea de arbitraj instituționalizat și pe lângă cine se poate aceasta organiza? Avantajele și dezavantajele arbitrajului – Prof.dr. Constantin D. Popa, conf.dr. Florin I. Mangu

– Avantajele arbitrajului instituționalizat față de procedura judiciară-analiză practică – Conf.dr. Bazil Oglindă, Vicepreședinte Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR

– Litigii arbitrabile. Competența Curții de Arbitraj. Hotărârea arbitrală. Executarea hotărârii arbitrale. Efectele hotărârii arbitrale – Conf.dr. Lavinia Tec

– Convenția arbitrală – Lect.dr. Codruța E. Guzei-Mangu

– Rolul instanțelor judiciare naționale în arbitraj. Desființarea hotărârii arbitrale – Conf. dr. Florina Popa

– Arbitrajul internațional – Lect.dr. Mihaela Galanton

– Arbitrabilitatea unor litigii izvorând din contractele administrative – Prof.dr. Anton Trăilescu

– Efectele hotărârilor arbitrale străine – Conf.dr. Sergiu Popovici

Seminarul a fost moderat de conf.dr. Florin I. MANGU, președintele nou numit al Curții de Arbitraj de pe lângă CCIAT.

La dezbateri au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, autorități ale administrației publice, consilieri juridici, avocați, notari publici, profesioniști ai dreptului etc.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.
Universitatea de Vest din Timișoara a câștigat un nou proiect de cercetare numit CIRCUZEN, în domeniul economiei circulare, în cadrul competiției RESCI-ECO lansată în acest an de Agenția Universitară a Francofoniei.
Teatrul Național din Timișoara anunță selecția spectacolului „Victimele Datoriei” de Eugène Ionesco în cadrul prestigiosului Festival Național de Teatru (FNT) 2024.
Înscrierile online la ciclul de licență pentru facultățile Universității Politehnica au început deja, iar pentru a veni în sprijinul candidaților din județele învecinate, UPT a înființat mai multe centre zonale de admitere, pe lângă cele zece centre aferente celor 10 facultăți.