Skip to main content

Munca în exces îţi distruge coloana vertebrală şi creează probleme cerebrale! Cum poţi evita afecţiunile grave?

Chiar dacă se spune că munca nu a ucis pe nimeni, tot mai multe studii arată că efortul fizic şi psihic crează mari probleme de sănătate, care pot duce chiar la deces.

Aici se încadrează atât joburile extenuante (în agricultură, construcţii, minerit, etc), cât şi ativităţile care presupun statul în picioare sau la birou, pentru o perioadă îndelungată.

Cele mai frecvente probleme care apar în aceste cazuri sunt cele la coloana vertebrală.

CITEŞTE ŞI: Bebeluşi de numai o lună, internaţi cu gripă, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara! În ce stare sunt micuţii?

“În primul rând sunt accelerate modificările degenerative la nivelul coloanei vertebrale, cel mai des suferă coloana cervicală și cea lombară deoarece sunt segmentele de mobilitate maximă. Se accelerează modificările degenerative (degenerari la nivelul discurilor intervertebrale, depunere de osteofite(ciocuri), calcificari de ligamente, degenerarea elementelor de susținere a coloanei cu apariția de instabilități), toate aceste elemene la posibilitatea apariției precoce a herniilor discale, a luxatiilor vertebraleș(alunecari vertebrale) si apariția stenozelor de canal vertebral (diminunarea diametrelor canalului vertebral atât la nivel lombar și cervical cu apariția de compresiuni sau apăsari asupra măduvei și a nervilor). Pacienții vor dezvolta de timpuriu dureri la nivelul coloanei vertebrale fie ea cervicală sau lombară și dureri pe teritoriul unor rădacini nervoase atât la nivelul membrului superior, cât și la nivelul membrului inferior”, explică neurochirurgul Dan Benția.

Medicul spune că, mai devreme sau mai târziu, cei care au joburi extenunate sau stresante ajung pe mâna neurochirurgului.

În decada a III-a de viaţă, pacienţii au nevoie, cel mai frecvent, de un consult şi de recuperare medicală.

Apoi, după această perioadă, se ajunge la intervenţii neurochirugicale, pentru că problemele se agravează.

“Nu sunt scutite nici problemele cerebrale în muncile stresante atât fizic, cât și psihic. De exemplu, muncile enumerate mai sus au un impact și asupra sistemului nervos vegetativ în speță sistemului nervos simpatic, se produc în exces adrenalină sau noradrenalină. Efectul pe termen lung poate produce modificari de arteroscleroză pe vasele cerebrale, hipertensiune arterială, dilatații ale vaselor cerebrale. Dacă modificările persistă se pot produce boli cardio-vasculare grave cum ar fi: accident vascular cerebral ischemic, accident vascular hemoragic, anevrisme cerebrale”, explică Benţia.

În serviciile de neurochirurgie se prezintă în mod constant bolnavi care depun muncă fizică în exces.

Cele mai frecvente afecțiuni care ajung pe aceste secţii sunt: herniile de disc cervicale și lombare şi stenozele de canal cervical și lombar.

CITEŞTE ŞI: Decizie de ultimă oră, privind lărgirea drumului către autostradă, prin Dumbrăviţa! ADR Vest avizează soluţia tehnică propusă de CJT

“Dacă se ajunge la operație ele se vor rezolva totusi minim invaziv, efectuându-se sub microscopul operator, cu incizii minime la piele, durata spitalizarii minim de o zi, cu reinserția profesională în timp scurt(aproximativ 3 saptămâni. Recomandarile mele sunt în a alterna perioadele de efort fizic cu repaus, alternarea statului în picioare cu statul jos, abținerea de la ridicări greutati mari (peste 10 kg în mod constant), reducerea factorilor de risc colateral (obezitatea), practicarea unor sporturi benefice pentru coloana (înotul), și nu în ultimul rând un control neurochirurgical precoce la apariția primelor simptome de boala”, mai spune neurochirurgul Dan Benția.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.
CODRU Festival își schimbă locul inițial proiectat, Parcul Central din Timișoara, din nou în natură. Ediția de anul acesta se va desfășura în Pădurea VERDE, fosta Grădină Zoologică a orașului.
69,2% dintre timișoreni consideră că orașul lor se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 26,5% spun că direcţia este complet greşită, conform Barometrului privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara, realizat în anul trecut, de Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Primăria Municipiului.
Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.