Skip to main content

Aparat care salvează vieți, în centrul Timișoarei! Un defibrilator mobil, instalat în Piața Victoriei

Intervenţia cât mai rapidă în cazul unui stop cardio-respirator face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Astfel pentru o intervenție cât mai rapidă în caz de urgență, în centrul Timișoarei va fi instalat primul defibilator mobil.

Defibrilatorul, sponsorizat în totalitate de către MENSAVE, va fi inaugurat vineri, 20 ianuarie, în centrul orașului. Aparatul va fi amplasat pe clădirea Rectoratului Universității Politehnica Timișoara – Palatul Lloyd din Piața Victoriei. Acest proiect este susținut și de către Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria și clubul de fotbal Politehnica Timișoara.

Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, iar numărul vizitatorilor urmează să crească semnificativ. Timișoara trebuie să se ridice la standarde europene și să fie asigurată cu mai multe dispozitive de salvare vieți precum defibrilatoarele automate, care pot fi folosite de populația generală”, transmit reprezentanții Mensave.

Aparatul poate fi folosit de oricine, pentru că are comenzi vocale şi oferă instrucţiuni clare, prinvind fiecare pas ce trebuie făcut.

Studiile au arătat că și un copil de 8 ani poate folosi în siguranță un defibrilator automat. Încă de la pornire, aparatul oferă instrucțiuni vocale clare celui care intervine: așezi electrozii pe pieptul pacientului și aștepți. În acest timp aparatul înregistrează ritmul cardiac pentru a vedea dacă este sau nu nevoie de șoc electric pentru defibrilare. Dacă este nevoie, vocea te îndrumă și îți spune când să apeși butonul de declanșare și cum să continui resuscitarea cardio-pulmonară. Dacă nu e nevoie de șoc electric, ești anunțat că bolnavul are un ritm cardiac normal, ceea ce înseamnă că este, cel mai probabil, doar leșinat. Cu ajutorul defibrilatoarelor automate nu mai este nevoie de medic care să facă defibrilarea, ceea ce mărește considerabil șansele de supraviețuire. Acestea scad cu 7-10% la fiecare minut de întârziere, ideal fiind să se intervină în primele 5 minute de la pierderea cunoștinței, mai precizează reprezentantul Cardiac Science.

Cei care vor totuși să învețe cum se folosește defibrilatorul pot participa la cursurile de prim ajutor susținute de MENSAVE. Înscrierile se pot face aici: www.mensave.ro/evenimente

Primul defibrilator din Timișoara montat de MENSAVE în acest proiect a fost deja amplasat la Aeroportul Traian Vuia din Timișoara.

Și la Gara de Nord a fost montat un astfel de defibrilator, însă acela a fost donat de Clubul Lions Diamond Timișoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Documentarul „Flavours of Banat and Crișana”, realizat de britanicul Charlie Ottley, proiectat la Consiliul Județean!

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Little Main Stage aduce magia muzicii în inimile copiilor din centrele sociale din Timișoara

Proiectul Little Main Stage, inițiat de Asociația Cultură Play, și-a propus în această perioadă să deschidă un nou orizont copiilor din centrele sociale din Timișoara și să le insufle bucuria de a cânta la un instrument, prin activități speciale.

Tratament non-invaziv, pentru durerile articulare, la Spitalul CFR Timişoara! Infiltraţiile care le oferă pacienţilor, mobilitate maximă

Infiltrațiile intraarticulare (în interiorul unei articulații) și periarticulare (în jurul unei articulații) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu ajutorul unei seringi, o substanță medicamentoasă, într-o zonă specifică a corpului, având ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

Un mort și doi răniți, lângă Timișoara, după ce o mașină s-a izbit violent de un copac

Accident grav, în acestă dimineață, când un bărbat de 37 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens, după care s-a izbit violent de un copac.