Anul viitor ar putea începe proiectul uriaş, de 35 de milioane de euro, pentru schimbarea la faţă a Pieţei Traian! Ce presupune regenerarea urbană a zonei?
Controversatul proiect de regenerare urbană a Pieţei Traian din Timişoara are toate avizele necesare pentru demararea lucrărilor propriu-zise.
În acest moment, mai este nevoie doar de obţinerea autorizaţiei de construcţie, iar viceprimarul Ruben Laţcău spera ca zona să intre în şantier în a doua jumătate a anului viitor.
Edilul mizează pe fonduri europene pentru a acoperi cele 30 de milioane de euro, valoarea estimată a proiectului.
“Obținerea tuturor avizelor reprezintă un pas important într-un proces birocratic și de implementare de durată. Foarte importante au fost dezbaterile și în final, am căzut cu toții de acord că zona trebuie să fie pusă în valoare. De ce? Pentru că are valoare arhitecturală imensă, dar este intens circulată, este plină de mașini parcate și de o parte și de alta a străzilor, zona pietonală nu este prietenoasă, nu are foarte mult spațiu verde, are un sistem de iluminat public învechit, nu are suficiente dotări urbane iar căile de rulare tramvai sunt uzate fizic. Intervențiile se vor face etapizat astfel încât impactul asupra locuitorilor să fie cât mai redus, fiind vorba despre 15 străzi și 4 piețe, un total de 60.000 de metri pătraţi”, explică viceprimarul Ruben Laţcău.
Proiectul prevede ca pe unele străzi din zona Traian, să se amenajeze spații dedicate copiilor, pietonilor și bicicliștilor, astfel că mașinile vor avea acces limitat.
De asemenea, Piața Traian și Piața Romanilor devin parțial pietonale, iar scuarul verde din Piața Corneliu Micloși va fi întregit într-un parc cu spații de relaxare și socializare.
Zona din fața Sinagogii din Fabric va fi transformată în piațetă, iar amenajarea urbană va fi făcută astfel încât să fie încurajată traversarea străzii între cele două puncte.
Proiectul prevede şi creşterea suprafaței de spațiu verde de la 6.000 mp la 9.500 mp şi plantarea a încă 355 de arbori.
În Piața Traian, pe două laturi se eliberează carosabilul pentru a completa spațiul pentru arbori și terase, iar în Piața Romanilor, una din străzile laterale catedralei va avea acces controlat. În locul carosabilului va fi realizată o zonă de sport pentru elevii de la Liceul Shakespeare.
Vor fi restricționate pentru trafic auto și o parte din străzile Academician Corneliu Miklosi, I.L. Caragiale și Episcop Joseph Lonovici, iar în câteva puncte cheie, vor fi montați bolarzi automați și accesul va fi oferit riveranilor și celor care își desfășoară activitatea comercială, confesională sau de altă natură în clădirile adiacente.
Proiectul prevede amenajarea a trei parcuri, două locuri de joacă și o piață de cartier, dotată cu mobilier urban modern, pentru cei care își vor vinde acolo produsele.
Piața Petru Rareș devine spațiu pentru copii și familii în plimbare și relaxare. Aici se vor planta 23 de arbori, va fi creat un loc de joacă și o mini-piață cu condiții de comercializare moderne.
Al treilea spațiu nou este piațeta din spatele Bisericii Ortodoxe Sârbe, care se va continua pe strada Costache Negruzzi.
Zonele incluse în investiție sunt: Bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Miclosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, Piața Petru Rareș.
Valoarea estimată a investiţiei, care rezultă din Studiul de Fezabilitate, este de 138.955.225 lei(fără TVA), adică aproape 35 de milioane de euro cu tot cu TVA.
Lasă un răspuns