Skip to main content

Amenzi de aproape 100.000 de lei, pentru Colterm! OPC a descoperit că societatea de termoficare îi fură pe timișoreni

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Nouă controale, soldate cu 24 de amenzi, cele mai multe pentru că temperatura agentului termic furnizat către timișoreni este chiar și cu 12 grade mai scăzută decât cea stipulată în contract și plătită de abonați.

Acesta este bilanțul verificărilor făcute de inspectorii OPC, la societatea de termoficare a orașului, după nenumărate plângeri făcute de abonați.

Timișorenii reclamă că, și atunci când e frig de crapă pietrele, apa care ar trebui să fie fierbinte, este călduță, iar caloriferele sunt doar dezmorțite.

Situața a fost făcută publică de vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, care s-a trezit cu nenumărate astfel de reclamații de la abonații Colterm.

“Se pare că administrația  Primăriei Timișoara a uitat iarna din 2021, când timișorenii au rămas fără căldură deoarece nu au fost plătite certificatele verzi, trezindu-ne cu două amenzi: una de 21 de milioane de euro și a doua de 14,5 milioane de euro, pe care va trebui să le plătim din buzunarele noastre.

Mă întreb câți km de conducte Colterm ar fi putut fi reabilitați cu 35,5 milioane de euro, în condițiile în care primăria Timișoara a contractat un credit de 30 de milioane de euro, cu care vor să reabiliteze 13 km de conducte de la Colterm.

După mai multe sesizări primite din partea cetățenilor Timișoarei, legate de faptul că în această perioadă foarte rece, cu un ger cumplit, caloriferele din apartamente sunt aproape reci, iar apa caldă este mai mult amorțită și nicidecum bună să te speli, am hotărât să mă implic mai mult și să verific ce se întâmplă.

Am întrebat, în primul rând ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) dacă au făcut ceva în acest sens, știind de la cei care m-au sesizat că au trimis aceleași adrese și la instituțiile abilitate să ia măsuri.

Drept urmare, am făcut o cerere pe Legea 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, prin care i-am întrebat pe cei de la ANPC dacă au constatat ceea ce timișorenii au reclamat referitor la problemele de la Colterm și dacă au verificat ceva în acest sens.

Am primit răspunsul foarte repede și este normal să îl fac public, pentru ca toți timișorenii racordați la Colterm să știe că, de fapt, plătesc mult mai mult în comparație cu ceea ce au semnat în contract și cu ceea ce ar trebui să plătească.

Astfel, în perioada 01.01.2024 – 24.02.2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș a efectuat 9 acțiuni de control la punctele de lucru ale operatorului S.C. Colterm S.A., iar în urma acestor acțiuni au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, dintre care 9 avertismente și 15 amenzi, în valoare totală de 97.500 LEI.

Drept urmare, conform răspunsului primit de la ANPC, s-au constatat următoarele deficiențe:

  1. Operatorul economic (Colterm) nu a putut prezenta registrul unic de control.
  2. Buletinele de verificare metrologică pentru echipamentele din punctele termice (termometre, manometre, senzori de temperatură și presiune din cadrul instalației de automatizare) nu au putut fi prezentate.
  3. Temperatura de plecare pentru apa caldă de consum din punctele termice era de 53,5 grade Celsius, în condițiile în care, conform ordinului ANRE 69/2004, temperatura minimă de plecare din punctele termice ar trebui să fie cuprinsă între 55 și 60 de grade Celsius.
  4. Temperatura de plecare din punctele termice, reglată pe sistem pentru energie termică (pentru calorifere), era de 47,9 grade Celsius, în condițiile în care, conform ordinului ANRE 69/2004, temperatura de plecare din punctele termice ar trebui să fie cuprinsă între 55 și 60 de grade Celsius„, spune Alin Popoviu.

Răspunsul integral primit de vicepreședintele CJT, poate fi consultat mai jos:

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.