Skip to main content

Actorul Constantin Chiriac despre Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2021: Fără dialog, lucrurile nu vor funcționa!

Actorul Constantin Chiriac, fostul vicepreședinte al Asociației Sibiu 2007 Capitală Culturală Europeană, se alătură echipei din Timișoara, sprijinind-o în demersurile către Capitală Culturală Europeană 2021.

Invitat la Universitatea de Vest, unde a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa Artis, Directorul Teatrului Național din Sibiu și președintele Festivalului de Teatru și Film, a vorbit despre felul în care orașul din inima Ardealului a ajuns Capitală Culturală Europeană în anul 2007 și cum ar trebui să procedeze Timișoara pentru ca anul 2021 să fie un real succes pentru orașul de pe Bega.

Constantin Chiriac spune că dacă nu există dialog între principalii decidenți ai orașului, nu vor merge lucrurile așa cum trebuie.

CITEȘTE ȘI: Un austriac a încercat să intre cu droguri în ţară, ascunse în bagaje! A fost prins de poliţişti, în vamă!

“Fără dialog, fără a-i aduna pe toți artiștii, toți decidenții, toți oamenii care vor să investească, până nu vor fi toți la aceeași masă și nu vor avea un dialog nu au cum să funcționeze lucrurile. Nu ai cum să poți să fii european fără parteneri. Instituțiile, asociațiile, culturile, trebuie să se îndrepte spre aceste fonduri. Trebuie avut un dialog cu Ministerul Culturii. Aceste proiect este prioritar”, spune Constantin Chiriac.

De asemenea, actorul a vorbit despre felul în care Timișoara s-ar putea face remarcată prin cultură, printr-un festival de film.

“Aveți patru teatre care nu vor să știe unul de altul. Ar trebui să facă bine domnii de la acele teatre și să își facă un mare festival, cu mare bursă de spectacole, să lase orgoliile deoparte. Domnul primar să găsească o formulă de dialog cu echipa pe care o are la Capitală Culturală, să o schimbe dacă nu îi place de ea. Să găsească o formulă de asumare, prin care toți artiștii să poată aibă parte de străini, ca să facă acest mare proiect. Dimensiune europeană înseamnă capacitatea artiștilor noștri de a descoperi motive importante europene în cultura noastra și de a-și căuta parteneri, în așa fel încât proiectele pe care le dezvoltă să fie folositoare atât Timișoarei, cât și Europei”, a mai spus Constantin Chiriac.

Totodată, invitatul Universității de Vest se alătură proiectului inițiat de universitate, și anume Școala de Vară, bazată pe un leadership cultural, la care vor participa ca și profesori mari personalități ale lumii academice, printre care și Cristian Mungiu.

În urma acestei școli, UVT va face primul master de leadership cultural din România, care va reprezenta un nou pilon care să ajute Timișoara în drumul spre Capitală Culturală Europeană.

CITEȘTE ȘI: Scandal monstru, la mall-ul din Calea Şagului, după ce un bărbat a intrat înarmat cu o sabie!

“Vom organiza împreună o Școală de Vară, în perioada 1-7 iulie, la care vor participa ca și profesori mari personalități ale lumii academice, culturale, o Școală de Vară pe leadership cultural, pentru că este nevoie mare de așa ceva în Timișoara, vor veni profesioniști care fac acest lucru, management și leadership cultural, peste granițele țării, cum ar fi domnul Cristian Mungiu. Vom organiza, de asemenea, o dezbatere, tot în acea perioadă, în jurul domnului Chiriac, chemând la masă toți factorii implicați în acest demers al nostru de Capitală Culturală Europeană, adică Asociația Capitală Culturală Europeană, Primăria Timișoara, entitățile de cultură, de educație și toți cei care doresc, pentru a face o analiză SWAT, cum spunem noi în economie, adica punând în evidență toate punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și pericolele acestui demers și evident de a găsi soluții pentru a ne găsi anul 2021 ca un real succes și anii care vor urma după. Suntem onorați că domnul Chiriac a răspuns invitației, este de acord să se implice activ în sprijinul Timișoarei și al UVT. În urma aceste Școli de Vară, vom face primul masterat de leadership cultural din România, pentru că avem un sprijin foarte mare din partea domnului Chiriac, asociației Școlii Culturale Mondiale în Cultură pe care a realizat-o la Sibiu, de la New York până la Tokyo, profesori recunoscuți. Va fi din nou un pilon care să ajute Timișoara în acest demers de Capitală Culturală Europeană 2021”, a transmis Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Rectorul universității spune că, cel mai probabil, masterul va începe din toamnă.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș!

RETIM Ecologic Service informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, persoane juridice și instituții publice) din Zona 1 a județului Timiș, că urmează să se modifice tarifele de facturare, din cauza majorării tarifelor de tratare de la DDN Ghizela.

CCIA Timiș organizează o nouă ediție a „Salonului Industriei Ușoare”, chiar înainte de Paște!

Cu ocazia apropierii Sărbătorilor Pascale, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează o ediție specială a ”Salonului Industriei Ușoare”.

Criminalul de la Medicină avea discernământ când şi-a măcelărit iubita! Concluziilie psihiatrilor care l-au expertizat pe tânărul de 23 de ani

La o lună de când Andreea Morega, studentă la Universitatea de Medicnă din Timişoara, a fost ucisă cu zeci de lovituri de cuţit, au venit rezultatele expertizei psihiatrice ale celui care i-a curmat viaţa, la numai 21 de ani.

Sesiune de informare privind siguranța alimentelor și igiena produselor, organizată pentru agenții economici din județ, de CCIAT!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și Direcția de Sănătate Publică Timiș, a organizat un seminar de informare privind siguranța alimentelor și igiena produselor.