Skip to main content

Accelerator liniar de ultimă generație pentru bolnavii de cancer! La OncoHelp Timișoara a ajuns al treilea aparat de acest tip

Procedura de iradiere mai rapidă, poziționarea ușoară a pacientului pe masa de tratament, un sistem de imagistică încastrat sau posibilitatea administrării de doze mari de radiații, pe o perioadă scurtă, cu o precizie foarte înaltă, la nivelul unor tumori de mici dimensiuni.

Sunt doar câteva dintre avantajele noului accelerator liniar pus în funcțiune în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

Este cel de-al treilea aparat folosit pentru administrarea radioterapiei.

CITEŞTE ŞI: Video: Primele imagini de la încătușarea ucigașului de la Timișoara! Bărbatul și-ar fi recunoscut ambele crime

Dispozitivul a fost instalat într-o clădire nouă, ridicată de la zero, ce reprezintă o platformă completă de radioterapie.

Imobilul, a cărui construcție a început în urmă cu un an, include două buncăre pentru două acceleratoare liniare, unul dintre ele fiind cel pus în funcțiune în aceste zile.

Cel de-al patrulea urmează să fie achiziționat până la mijlocul anului viitor.

„Noul aparat de radioterapie se numește Halcyon de la Varian. Față de celelalte două aparate pe care le avem deja funcționale de câțiva ani, acesta este diferit, întrucât acceleratorul este încastrat. Asta face ca timpul de administrare a tratamentului să fie redus, pentru că dispozitivul se poate roți cu o viteză mult mai mare. O altă caracteristică este aceea că aparatul are un sistem de laser, de ghidaj, amplasat pe accelerator, ceea ce face ca poziționarea pacientului pentru administrarea tratamentului să ușoară. Și, pentru că durata tratamentului este mai scăzută, deoarece aparatul funcționează mai rapid, putem să creștem numărul pacienților care beneficiază de radioterapie într-o zi. Dar, cel mai important lucru este acela că pacientul stă pe masa de iradiere o perioadă mai scurtă de timp. Un alt avantaj deosebit de important este acela că putem iradia tumori de mici dimensiuni, pentru că debitul de raze este mai crescut la acest aparat, deci putem folosi tehnica stereotaxiei, ce reprezintă o tehnică de radioterapie avansată”, spune dr. Anca Croitoru – medic primar radioterapie – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Noul aparat de radioterapie este cel mai performant din vestul țării.

„Încă de la începutul existenței Asociației OncoHelp, când am decis să ridicăm această unitate sanitară, obiectivul nostru a fost realizarea unui spital care oferă servicii medicale integrate în care pacientul să beneficieze de toate investigațiile și tratamentele în același loc. Construirea noului buncăr și achiziționarea celui de-al treilea accelerator liniar și, în cursul anului viitor și a celui de-al patrulea, au devenit o necesitate. Din păcate, constatăm în fiecare an o creștere a numărului bolnavilor oncologici. Iar în lupta pe care o ducem împotriva acestei maladii avem nevoie de echipamente performante. Iată că, datorită întregii echipe OncoHelp și prin contractarea unui credit bancar am reușit să facem primul pas prin cumpărarea unuia dintre aparatele de ultimă generație din România. Va urma anul viitor și pasul doi, prin cumpărarea și a celui de-al patrulea accelerator din cadrul Asociației OncoHelp. În această bătălie împotriva cancerului este nevoie de ajutor și unitate”, spune dr. Valeriu Boruga, managerul Asociației OncoHelp.

“Am început radioterapia în OncoHelp în urmă cu 10 ani, cu o echipă tânără, mixtă, din care făceau parte atât specialiști instruiți în centre care funcționau deja de câțiva ani, cât și tineri dornici să învețe. Statisticile arată că o echipă se sudează și funcționează ca un tot unitar în aproximativ 5 ani. Noi am reușit să reducem intervalul de timp, și asta pentru că orice om nou venit a fost ales cu multă atenție, astfel încât să dobândească foarte repede experiență, dar și să se integreze în echipa de bază. Radioterapia este, însă, un domeniu medical în care există o deficiență cronică de personal, dar și de aparatură. Noi avem acum 3 aparate, dintre care cel mai recent achiziționat a intrat în  funcțiune în urmă cu câteva zile. Anul viitor vom avea și cel de-al 4-lea accelerator, astfel încât OncoHelp va fi singurul spital universitar din vestul României cu 4 asemenea aparate. În toată țara sunt acum în jur de 50 de acceleratoare, dar necesarul este undeva la 80-100”, explică prof. dr. Șerban Negru, președintele Asociaței OncoHelp.

Noua platformă de radioterapie care a devenit acum funcțională mai include o sală de așteptare, o sală de tratament dotată cu 19 fotolii ergonomice, folosită pentru administrarea chimioterapiei si a tratamentelor suportive, o încăpere în care va funcționa un computer tomograf de simulare, ce poate fi utilizat și pentru realizarea de investigații imagistice, și un RMN de ultimă generație.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

A fost nevoie de 52 de termene întinse pe patru ani și de zeci de declarații și audieri, pentru ca magistrații de la Tribunalul Timiș să ia o decizie în dosarul instrumentat de DNA privind restituirea ilegală a unor imobile din Timișoara.
S-a dat alarma după un apel disperat la 112, în care o tânără anunța că tatăl ei este în pericol, după ce un bărbat i-a dat foc ușii de intrare în locuință.
Șapte oferte au fost depuse pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru modernizarea drumului DN 59G, amenajarea platformei PTF și a drumului de legătură care va asigura conexiunea de la Dudeștii Vechi la frontiera de stat Beba Veche – Kübekháza.
Polițiștii hunedoreni cer sprijin cetățenilor pentru găsirea unui bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, dispărut fără urmă.