Skip to main content

ABA Banat pregătește un proiect pentru reducerea riscului de inundații pe Bârzava! Va fi realizat pe fonduri europene

Administrația Bazinală de Apă Banat vrea să implementeze un proiect complex pe râul Bârzava, în vederea reducerii riscului de inundații.

În acest sens reprezentanții DG Regio a Comisiei Europene, a Ministerului Fondurilor Europene, Autorității de Management a Programului Operațional Infrastructura Mare (AM POIM), JASPERS, Ministerului Apelor și Pădurilor și Administrației Naționale „Apele Române” au făcut o vizită de lucru în teren pentru a vedea care este situația și a verifica amplasamentele lucrărilor cuprinse în cadrul acestui proiect.

CITEȘTE ȘI: [Foto] Tragedie pe șosea! Un om a murit, iar alți cinci au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce două mașini s-au izbit violent!

Proiectul „Amenajare complexă râu Bârzava și afluenți pe sector Bocșa – Gătaia – Denta, județul Caraș-Severin și județul Timiș” este propus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. 

Viiturile însemnate din ultimii ani pe cursul râului Bârzava și pe afluenții acestuia au dus la deteriorarea lucrărilor hidrotehnice de amenajare (diguri de apărare, praguri de fund), iar sistemul de apărare din aval care a fost dimensionat în ipoteza funcționării corespunzătoare a polderului Gherteniș a fost depășit, având cotele de protecție împotriva inundațiilor sub cotele de nivel din timpul viiturilor. Amenajarea complexă pe acest sector al râului Bârzava a fost realizată în anii ’80.

Specialiștii ABA Banat s-au deplasat împreună cu delegația europeană la amplasamentele lucrărilor prevăzute în proiect situate pe tronsonul Bocșa -Denta, incluzând și polderul Gherteniș, care se dorește a fi reabilitat în întregime.

barzava 2

Proiectul își propune să îmbunătățească capacitatea de atenuare a viiturilor și de reducere a riscului de producere a inundațiilor asupra populației pe o lungime de 50 km, scoțând de sub efectul inundațiilor zona orașului Gătaia și a localităților riverane, având astfel un impact pozitiv asupra acestora și asupra ariilor adiacente.

Șeful Unității pentru România în cadrul DG Regio a CE, Carsten Rasmussen, domnul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Cezar Caleap și doamna expert JASPERS, Doina Frantz, au putut constata, la fața locului, necesitatea măsurilor nestructurale de punere în siguranță a lucrărilor propuse în proiect, de tipul renaturării malurilor Bârzavei și a afluenților săi prin protecții vegetative pe malurile albiei minore și a digurilor, combinate cu cele structurale, de tipul amenajări de albie și îndiguiri în dreptul localităților ”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

CITEȘTE ȘI: Spectacole, reconstituiri istorice și concert Loredana, de Ziua Județului Timiș!

Din delegație au făcut parte Carsten Rasmussen (șeful Unității pentru România în DG Regio a CE), Cezar Caleap (secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene), Cătălin Bălan (director general AM POIM), Doina Frantz (expert JASPERS), Miruna Postaru (consilier AM POIM), Gheorghe Tuluc (director general adjunct  în Ministerul Apelor și Pădurilor), Titu Bojin (director ABA Banat).

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Filarmonica Banatul din Timișoara continuă demersurile incluzive începute alături de Asociațiile „Copii și Zâne” și „Supereroi printre noi” prin organizarea unui recital de colinde dedicat persoanelor cu diverse nevoi speciale și aparținătorilor lor.
A fost nevoie de 52 de termene întinse pe patru ani și de zeci de declarații și audieri, pentru ca magistrații de la Tribunalul Timiș să ia o decizie în dosarul instrumentat de DNA privind restituirea ilegală a unor imobile din Timișoara.
S-a dat alarma după un apel disperat la 112, în care o tânără anunța că tatăl ei este în pericol, după ce un bărbat i-a dat foc ușii de intrare în locuință.
Șapte oferte au fost depuse pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru modernizarea drumului DN 59G, amenajarea platformei PTF și a drumului de legătură care va asigura conexiunea de la Dudeștii Vechi la frontiera de stat Beba Veche – Kübekháza.