Skip to main content

A început numărătoare inversă până la deschiderea uneia dintre cele mai aşteptate expoziţii de la Muzeul Naţional al Banatului! Când poţi vizita “Prinţ şi sultan”?

Muzeul Național al Banatului, în colaborare cu Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, Germania, aduce în fața vizitatorilor o expoziție unică.  

„Prinț și Sultan. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porți (1683-1716)” va fi vernisată vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00.

“Într-un moment excepțional pentru orașul nostru, care a obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023, ne propunem să aducem la Timișoara o parte din colecția Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, Baden-Würtenberg, care cuprinde obiecte otomane unice din perioada de sfârșit a secolului al XVII-lea și începutul celui următor. Expoziția va evidenția evenimentele istorice care au marcat reîntoarcerea Timișoarei la statutul de oraș european, după Marele Război Turc”, transmite Muzeul Na’ional al Banatului.

Colecția Badisches Landesmuseum din Karlsruhe include peste 400 de obiecte unice, printre care arme, veșminte și piese de harnașament otomane, reunite sub numele de Türkenbeute, care au fost aduse în Germania ca trofee de război de comandanții armatei habsburgice.

CITEŞTE ŞI: Mesajul sfâşietor al tinerei care şi-a pierdut copilul şi iubitul în apele Mureşului: nu voi putea trăi niciodată fără ei!

În cadrul expoziției, Muzeul Național al Banatului va prezenta 38 dintre aceste obiecte, printre care se numără și Cămașa de zale a pașei Mustafa Tekirdağlı din Rodos, o piesă de rezistență a expoziției.

Mărturiile indică faptul că Mustafa Pașa din Rodos a primit cămașa de zale în anul 1682, ca dar din partea sultanului Mehmed al IV-lea.

Un an mai târziu, în timpul asediului Vienei, Mustafa Pașa era comandantul ienicerilor din armata otomană. Se presupune că, în urma acestei bătălii, cămașa a căzut ca trofeu de luptă, în mâinile margrafului Ludwig Wilhelm.

Expoziția este posibilă datorită colaborării fructuoase între Badisches Landesmuseum din Karlsruhe și Muzeul Național al Banatului, și vine ca o confirmare a numeroaselor conexiuni istorice dintre orașul nostru și cel german.

Evenimentul este realizat cu sprijinul profesorului Eckard Köhne, directorul Badisches Landesmuseum, a șefei departamentului de Istoria Artei din muzeul german, Schoole Mustafawy, curatorul expoziției Türkenbeute. Nu în ultimul rând, menționăm aportul echipei Muzeului Național al Banatului, formată din expert conservator Luminița Paul, comisar de expoziție și Iusztin Zoltan, istoric medievist și inițiator al expoziției.

Expoziția „Prinț și Sultan. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porți (1683-1716)” poate fi vizitată  în mansarda B1 a Bastionului Teresia, în perioada 5 mai – 12 septembrie 2023.

CITEŞTE ŞI: O nouă tragedie! Un mort şi patru răniţi, după un impact violent între un autocar, o autoplatformă şi trei maşini

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Corpul de Control al primarului Fritz, la Spitalul Municipal pentru RMN-urile ”cadou” făcute unui clan din oraș

Primarul Timişoarei anunţă verificări ample, la Spitalul Municipal, după ce fosta directoare s-a lăudat cu favorurile pe care le-a făcut ţiganilor de pe Loga, pentru a le câştiga bunăvoinţa.

Capelele din Cimitirul Calea Șagului, redeschise după ce au fost modernizate!

Cele două capele din Cimitirul Calea Șagului se redeschid, în urma investițiilor care s-au făcut aici în ultima perioadă.

STPT caută şoferi de autobuz, în Oltenia! Caravana angajărilor este, în aceste zile, în sudul ţării

Pentru a acoperi deficitul de personal cu care Societatea de Transport Public se confuntă de ani de zile, o caravan[ a pornit prin ţară să caute viitori angajaţi.

CD Loga, campioană la volei pe nisip! Echipa “Etiqette” a obținut aurul!

Timișoara a fost la sfârșitul săptămânii trecute gazda celei de-a treia ediții a MONS Beach Volley Festival, un eveniment unic care a adus atmosfera vibrantă a plajei chiar în inima orașului.

Antrenorul Pero Milosevic va rămâne la cârma echipei timișorene de handbal!

Clubul timișorean de handbal și antrenorul Pero Milosevic au căzut de acord pentru continuarea contractului, care urma să expire la finalul acestui sezon.