Skip to main content

A început lupta împotriva ambroziei! Autoritățile locale și cetățenii trebuie să-și curețe rapid terenurile, în caz contrar riscă amenzi uriașe

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiș informează cetăţenii şi autorităţile administraţiei publice locale din judeţ despre faptul că trebuie să își curețe terenurile de ambrozie!

Autoritățile anunță că cele mai eficiente lucrări de combatere a ambroziei se realizează primăvara. Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba.

În acest sens, în luna mai am informat toate primăriile din județul Timiș privind necesitatea realizării de lucrări periodice pentru prevenirea/combaterea și distrugerea buruienii ambrozia pe toată perioada de vegetație a acesteia”, transmit reprezentanții Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiș

Potrivit legii, cei responsabili de distrugerea acestei buruieni sunt proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare.  Aceștia au obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.

Responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu ambrozie revine primăriilor comunale, orășenești și municipale care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an.

Cei care nu se conformează și nu distrug buruiana vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 lei, în cazul persoanelor fizice și amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice.

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină cum sunt cele de pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.

Perioada de polenizare începe la sfârşitul lunii iunie, cu un vârf al concentraţiei de polen în aer în a doua jumătate a lunii august şi se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozia se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentraţia atinge maximul zilei la amiază, minimul fiind după ploaie şi noaptea.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Deși se folosește, în general, pentru tratarea cancerului, radioterapia poate fi utilizată și pentru un spectru heterogen de boli non-maligne.
Pompierii au fost solicitați, în această dimineață, să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o mașină.