Skip to main content

Dirijorul coloanei sonore a filmului premiat cu Oscar „Promising Young Woman” și „Guardians of the Galaxy 3”, pe scena Sălii Capitol

Maestrul GOTTFRIED RABL, dirijorul a 30 de coloane sonore ale unor filme, dintre care unul premiat cu Oscar – „Promising Young Woman”, dar și al cunoscutei pelicule „Guardians of the Galaxy 3”, va dirija concertul simfonic de joi, 1 februarie 2024, de la Sala Capitol.

Fiind foarte activ și în zona muzicii de film, Gottfried Rabl a înregistrat și coloana sonoră pentru producția germano-austriacă Measuring the World.

Dirijorul vienez Gottfried Rabl, recunoscut, de asemenea, pentru energia și intensitatea cu care dirijează repertoriul secolelor XIX și XX, și în mod special repertoriul contemporan, a colaborat cu celebrul dirijor și compozitor LEONARD BERNSTEIN, fiindu-I, timp de trei ani, asistent și editor al ultimei sale opere – A Quiet Place.

CITEŞTE ŞI: Fetiţă dispărută, de la o şcoală din Timişoara! Poliţiştii au demarat, de urgenţă, o anchetă

Gottfried Rabl dirijează frecvent Orchestra Simfonică Radio din Viena, precum și renumitul ansamblu Die reihe. Gottfried Rabl a colaborat cu Orchestra Radio de la Hanovra, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Simfonică din Qeensland (Australia), Filarmonica din Shangai, Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu București, Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Gottfried Rabl este interesat în mod special de muzica contemporană și de repertoriul compozitorilor mai puțin cunoscuți. Încearcă să le prezinte lucrările într-un context nou, sofisticat, punând astfel în scenă calitatea acestor compoziții. Este astfel adesea abordat pentru a dirija lucrări în primă audiție absolută.

Numeroasele sale înregistrări cu Orchestra Simfonică de la Viena includ o gamă largă de stiluri muzicale. A înregistrat în premieră mondială cele nouă simfonii ale lui Egon Wellesz pentru casa de discuri germană Cpo. Primele două CD-uri au fost nominalizate la premiile Grammy și Midem (2004) pentru cea mai bună înregistrare a unei compoziții din secolul XX.

Trei CD-uri cu tenorul italian Enrico Caruso, a cărui voce a fost separată mai întâi digital de orchestra inițială și apoi remasterizată alături de Orchestra Simfonică din Viena, sub conducerea maestrului Gottfried Rabl, au fost vândute în peste 100. 000 de exemplare fiecare. Primul dintre aceste CD-uri a fost distins cu premiul Echo în Germania. Pentru al doilea CD – Canzoni italiano, maestrul Rabl a reconstruit partiturile, deoarece aranjamentele originale ale lui Enrico Caruso s-au pierdut.

CITEŞTE ŞI: Cu chiu cu vai, începe instalarea staţiilor de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice din Timişoara! Documentaţia este gata de 13 luni

Gottfried Rabl va dirija concertul simfonic de joi, 1 februarie 2024, de la ora 19:00, atunci când Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara va interpreta Variațiunile pe o temă de Haydn, op. 56 de J. BRAHMS. Apoi, orchestra și solistul trompetist GÁBOR TARKÖVI vor interpreta Concertul pentru trompetă și orchestră în mi bemol major, S. 49 de N. HUMMEL. În încheiere, ascultăm Variațiuni și fugă pe o temă de Mozart de M. REGER.

„Suntem, de asemenea, onorați să îl avem ca oaspete pe GÁBOR TARKÖVI, un artist experimentat și extrem de talentat, fost prim trompetist al Filarmonicii din Berlin, actualmente profesor de trompetă la Universitatea de Arte din Berlin. TARKÖVI a absolvit Conservatorul „Richter János” din Győr, fiind student al lui György Geiger la „Liszt Ferenc Teacher Training College”. Și-a continuat studiile cu Frigyes Varasdy la Academia de Muzică „Liszt Ferenc”.După studiile efectuate la Budapesta, și-a continuat formarea muzicală alături de György Kurtág și Hans Gansch. Gábor Tarkövi și-a început cariera la Orchestra Filarmonicii din Württemberg ca trompetist co-principal, apoi a continuat-o la Orchestra Simfonică din Berlin (azi Konzerthausorchester Berlin) ca trompetist principal, iar în 1999 la Orchestra Simfonică a Radio Bayern, de asemenea, ca prim-trompetist”, transmite Filarmonica Banatul.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Semnal de alarmă tras de medicii infecţionişti! Cum combatem virusul care ne atacă pe 95% dintre noi?

Boala sărutului sau mononucleoza infecțioasă este afecțiunea contagioasă  de care suferă un număr foarte mare de persoane, de multe ori, fără să știe.

Este oficial! PNL şi PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European

După săptămâni bune în care au purtat negocieri privind maniera în care se vor desfăşura alegerile din acest an, liderii celor două partide din coaliţia de guvernare, au ajuns la un numitor comun.