Skip to main content

Spectacol cu accente istorice la Teatrul Național din Timișoara: 165 de ani de la Unirea Principatelor

Profilul de astăzi al țării este posibil doar pentru că acum 165 de ani, Moldova și Țara Românească s-au ridicat și au spus lumii că sub soare există o singură țară și un singur popor al românilor.

În 24 ianuarie 2024 se împlinesc 165 de ani de când acest ideal poartă numele România.

Se împlinesc 165 de ani de când, într-un exercițiu excepțional de solidaritate și de maturitate politică, elitele celor două țări românești, respectând voința poporului, exprimată anterior în Divanurile ad-hoc, l-au ales domn al țării pe colonelul pașoptist Alexandru Ioan Cuza – în 5 ianuarie 1859 la Iași și în 24 ianuarie – la București, înfăptuind primul pas al unirii.

Momentul 1859 a dat speranță și viziune și românilor de dincolo de Carpați, speranță împlinită aproape șase decenii mai târziu, la Alba-Iulia.

CITEŞTE ŞI: Călcat de mascaţi, după ce a furat până şi topoarele dintr-o gospodărie! Hoţul a ajuns în arest

Teatrul Național din Timișoara aniversează acest moment major al istoriei României luni, 22 ianuarie, de la ora 18, la Sala 2 – foaier, prin spectacolul IERI, UN PAS PENTRU MÂINE. 165 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, susținut de binecunoscuții actori ai Teatrului Național, Claudia Ieremia și Ion Rizea.

Celor doi artiști li se alătură studenții Eva Ruscu (soprană), Nicoleta Hrin (soprană) și Radu Văran (bariton), studenți ai secției de canto a Facultății de Muzică și Teatru, acompaniați la pian de Silviana-Ana Cîrdu. Coordonatorii acestui proiect sunt Ada Hausvater, conf. univ. dr. Ștefan Ignat și lector univ. dr. Silviana-Ana Cîrdu.

Firescul, normalitatea acestui gest de reverență față de un fragment definitoriu al istoriei naționale reprezintă, în fond, moștenirea civilizatorie pe termen foarte lung pe care l-au lăsat viitorului acest moment unic și cel care i-a fost chip și braț, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, uriaș creator al istoriei țării noastre.

Într-un gest de recuperare necesară, mica, afectuoasa lecție de istorie a spectacolului reflectă drumurile deschise de Cuza în scurta lui domnie pentru crearea unui stat modern, civilizat, european.

Totodată, entuziasmul se alătură recunoștinței pentru viziunea formatoare de țară, de națiune, pentru spiritul care i-a animat pe artizanii Unirii Principatelor de la Iași și de la București – fie că este vorba despre Mihail Kogălniceanu, despre Ion Brătianu sau despre Dimitrie Ghica – redescoperite în fragmente din alocuțiunile Adunării Elective a Moldovei din 5 ianuarie 1859 și din cea a Țării Românești, din 24 ianuarie 1859.

CITEŞTE ŞI: Premiul de 30.000 de euro, acordat de Fritz, Maiei Sandu, verificat de Centrul Anticorupţie din Republica Moldova! “Banii niciodată nu pot fi considerați cadouri admisibile”

Cuvintele istorice care au împins noua țară, România, către viitorul său sunt punctate de universul sonor al contemporanului acestui moment istoric, Eduard Caudella, precum și de cel al marelui George Enescu, de cel al compozitorului și folcloristului bănățean Tiberiu Brediceanu, cel al interpretului, compozitorului și dirijorului Gheorghe Dima, unul dintre fondatorii școlii muzicale de expresie românească sau cel al pianistului, compozitorului și analistului muzical Alfred Alessandrescu.

Accesul la spectacol este gratuit, pe baza înscrierii la adresa de email office@tntm.ro.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Politehnica Timișoara învinge campioana și intră ca lider în play-off! Banat Girls, la cea mai dură înfrângere a sezonului

Politehnica Timișoara a câștigat derby-ul din Superliga de fotbal feminin, în timp ce Banat Girls a suferit o înfrângere usturătoare pe terenul Farului în ultima rundă din sezonul regular.

Șase jucători de la SCM Timișoara, inclusiv căpitanul, în primul XV cu Georgia!

Trei înaintași ai Timișoarei și trei jucători de pe treisferturi se vor afla pe teren mâine, împotriva Georgiei. 

Românii, tot mai dornici să viziteze locuri exotice! Jamaica, în topul listei cu cele mai căutate destinații în 2024

Aflați la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a evenimentului Eturia Partners Event, reprezentanții unor importante lanțuri hoteliere din destinații exotice, autorități de turism  internaționale și peste 80 de agenții de turism din România au ajuns la concluzia că piata de turism autohtonă are din ce în ce mai mult potențial în […]

Mobilizare pe tronsonul lipsă de autostradă cu tunelurile pentru urși! Se amenajează accesul în șantier

Pregătiri pentru demararea lucrărilor propriu-zise de amenajare a tunelurilor pentru urși de pe tronsonul lipsă al autostrăzii A1 între Margina și Holdea.