Skip to main content

Spectacol cu accente istorice la Teatrul Național din Timișoara: 165 de ani de la Unirea Principatelor

Profilul de astăzi al țării este posibil doar pentru că acum 165 de ani, Moldova și Țara Românească s-au ridicat și au spus lumii că sub soare există o singură țară și un singur popor al românilor.

În 24 ianuarie 2024 se împlinesc 165 de ani de când acest ideal poartă numele România.

Se împlinesc 165 de ani de când, într-un exercițiu excepțional de solidaritate și de maturitate politică, elitele celor două țări românești, respectând voința poporului, exprimată anterior în Divanurile ad-hoc, l-au ales domn al țării pe colonelul pașoptist Alexandru Ioan Cuza – în 5 ianuarie 1859 la Iași și în 24 ianuarie – la București, înfăptuind primul pas al unirii.

Momentul 1859 a dat speranță și viziune și românilor de dincolo de Carpați, speranță împlinită aproape șase decenii mai târziu, la Alba-Iulia.

CITEŞTE ŞI: Călcat de mascaţi, după ce a furat până şi topoarele dintr-o gospodărie! Hoţul a ajuns în arest

Teatrul Național din Timișoara aniversează acest moment major al istoriei României luni, 22 ianuarie, de la ora 18, la Sala 2 – foaier, prin spectacolul IERI, UN PAS PENTRU MÂINE. 165 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, susținut de binecunoscuții actori ai Teatrului Național, Claudia Ieremia și Ion Rizea.

Celor doi artiști li se alătură studenții Eva Ruscu (soprană), Nicoleta Hrin (soprană) și Radu Văran (bariton), studenți ai secției de canto a Facultății de Muzică și Teatru, acompaniați la pian de Silviana-Ana Cîrdu. Coordonatorii acestui proiect sunt Ada Hausvater, conf. univ. dr. Ștefan Ignat și lector univ. dr. Silviana-Ana Cîrdu.

Firescul, normalitatea acestui gest de reverență față de un fragment definitoriu al istoriei naționale reprezintă, în fond, moștenirea civilizatorie pe termen foarte lung pe care l-au lăsat viitorului acest moment unic și cel care i-a fost chip și braț, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, uriaș creator al istoriei țării noastre.

Într-un gest de recuperare necesară, mica, afectuoasa lecție de istorie a spectacolului reflectă drumurile deschise de Cuza în scurta lui domnie pentru crearea unui stat modern, civilizat, european.

Totodată, entuziasmul se alătură recunoștinței pentru viziunea formatoare de țară, de națiune, pentru spiritul care i-a animat pe artizanii Unirii Principatelor de la Iași și de la București – fie că este vorba despre Mihail Kogălniceanu, despre Ion Brătianu sau despre Dimitrie Ghica – redescoperite în fragmente din alocuțiunile Adunării Elective a Moldovei din 5 ianuarie 1859 și din cea a Țării Românești, din 24 ianuarie 1859.

CITEŞTE ŞI: Premiul de 30.000 de euro, acordat de Fritz, Maiei Sandu, verificat de Centrul Anticorupţie din Republica Moldova! “Banii niciodată nu pot fi considerați cadouri admisibile”

Cuvintele istorice care au împins noua țară, România, către viitorul său sunt punctate de universul sonor al contemporanului acestui moment istoric, Eduard Caudella, precum și de cel al marelui George Enescu, de cel al compozitorului și folcloristului bănățean Tiberiu Brediceanu, cel al interpretului, compozitorului și dirijorului Gheorghe Dima, unul dintre fondatorii școlii muzicale de expresie românească sau cel al pianistului, compozitorului și analistului muzical Alfred Alessandrescu.

Accesul la spectacol este gratuit, pe baza înscrierii la adresa de email office@tntm.ro.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.