Skip to main content

Premiul de 30.000 de euro, acordat de Fritz, Maiei Sandu, verificat de Centrul Anticorupţie din Republica Moldova! “Banii niciodată nu pot fi considerați cadouri admisibile”

Apar tot mai multe controverse în jurul premiului “Timişoara pentru valori europene”, inventat de administraţia Fritz, al cărui primă laureată a fost Maia Sandu, preşedintele Republici Moldova.

Cei care critică acordarea aceste distincţii spun că ar fi o formă de mită, în contextul în care premiul este însoţit şi de suma de 30.000 de euro.

Ecourile acestui scandal au ajuns şi în Republica Moldova, unde Administraţia Prezidenţială a cerut Centrului Anticorupţie să verifice situaţia şi să precizeze dacă Maia Sandu poate, sau nu, să accepte acest premiu în bani.

CITEŞTE ŞI: Patru poliţişti, după gratii, după ce ar fi favorizat un fost şef, pe care care nu l-au testat pentru consumul de alcool

Conform Cristinei Ciubotaru, fostă directoare adjunctă a CNA Moldova şi autoare a Legii Integrităţii din ţara vecină, Maia Sandu ar comite o ilegalitate dacă ar primii banii.

„Banii niciodată nu pot fi considerați cadouri admisibile. Transmiterea cu titlul gratuit este cadou. Ei i-au fost transmiși cu titlul gratuit, iau fost dăruiți acești bani. Ce înseamnă au fost înmânați ca premiu? Banii sunt un cadou inadmisibil, nu există o a treia categorie premiu. Premiul este o formă a cadoului (…) Au fost adunați de la sectorul privat. Nu există așa procedură în care autoritățile locale să se ducă la business și să spună dați-mi vă rog bani pentru premiu. Dacă cineva dintre ei sunt sub urmările penală sau vor fi sub urmărire penală. Acum sau în viitor, pentru spălare de bani. Cum va arata un înalt demnitar care a primit premiul?”, a spus Cristina Ciubotaru, pentru jurnaliştii TV8 Moldova.

Conform presei din ţara vecină, cel mai scump cadou pe care l-a primit Maia Sandu este o vază din cristal poleită cu aur, dăruită de președintele Cehiei.

Aceasta a fost evaluată la 26 de mii de lei moldoveneşti (aproximativ 1.350 de euro), iar potrivit legii, șefa statului nu are dreptul să o ia acasă decât dacă o răscumpără.

CITEŞTE ŞI: Sensul giratoriu de la intersecția Centurii de Sud cu Drumul Boilor, un ghimpe în coastă! Primăria Timișoara încă n-a rezolvat problema utilităților

Raportat la salariul actual, suma de 30.000 de euro acordată ca premiu, de administraţia Fritz, reprezintă veniturile Maiei Sandu pentru o perioadă de doi ani şi jumătate.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Politehnica Timișoara învinge campioana și intră ca lider în play-off! Banat Girls, la cea mai dură înfrângere a sezonului

Politehnica Timișoara a câștigat derby-ul din Superliga de fotbal feminin, în timp ce Banat Girls a suferit o înfrângere usturătoare pe terenul Farului în ultima rundă din sezonul regular.

Șase jucători de la SCM Timișoara, inclusiv căpitanul, în primul XV cu Georgia!

Trei înaintași ai Timișoarei și trei jucători de pe treisferturi se vor afla pe teren mâine, împotriva Georgiei. 

Românii, tot mai dornici să viziteze locuri exotice! Jamaica, în topul listei cu cele mai căutate destinații în 2024

Aflați la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a evenimentului Eturia Partners Event, reprezentanții unor importante lanțuri hoteliere din destinații exotice, autorități de turism  internaționale și peste 80 de agenții de turism din România au ajuns la concluzia că piata de turism autohtonă are din ce în ce mai mult potențial în […]

Mobilizare pe tronsonul lipsă de autostradă cu tunelurile pentru urși! Se amenajează accesul în șantier

Pregătiri pentru demararea lucrărilor propriu-zise de amenajare a tunelurilor pentru urși de pe tronsonul lipsă al autostrăzii A1 între Margina și Holdea.