Skip to main content

30 de case, readuse la strălucirea de odinioară, de Asociaţia Acasă în Banat! Unde ajung voluntarii, de această dată?


Color the Village, proiectul de suflet al Asociaţiei Acasă în Banat, revine în județul Timiș şi în 2024, când voluntarii vor renova 30 de case dar şi clădirea în care pe vremuri, învăţau elevii.

Este vorba despre imobile din Altringen, Bogda, Sintar și Comeat care vor beneficia de reparaţii şi zugrăviri ale faţadelor.

În plus, organizatorii şi-au propus să restaureze sau chiar să înlocuiască elementele decorative pentru a pune în valoare arhitectura locală.

„Altringen și satele din jur au un farmec aparte, ce merită să fie păstrat și pus în valoare. Specificul local se pierde pe zi ce trece, elementele tradiționale dispar, iar noi vrem să ajutăm această comunitate să-și păstreze identitatea locală. Există o asociație locală care a făcut primii pași în această direcție, cu o campanie de protejare și punere în valoare a patrimoniului local. Vrem să îi susținem pentru că suntem convinși că potențialul zonei este foarte mare și merită să fie valorificat”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Proiectul Asociației Acasă în Banat este un adevărat festival de voluntariat la care, timp de 3 zile consecutiv, vor participa sute de oameni din toate colțurile țării.

CITEŞTE ŞI: Durere fără margini pentru femeia care a cerut ajutorul Poliţiei, pentru a da de urma tatălui său! Bărbatul a fost găsit mort

Pe lângă cele 30 de locuinţe, de lucrări de refacere a faţadei va beneficia şi fosta şcoala.

„Comuna noastră este o comună mică, cu peste 500 de locuitori. Ca și administrație locală, vom sprijini organizatorii pentru a da o mână de ajutor locuitorilor din Altringen, Bogda, Comeat și Sintar ca să le renoveze fațadele, deoarece multe familii nu au această posibilitate”, a spus primarul comunei Bogda, Iasmin Ciprian Iovănuț.

Color the Village 2024 va avea loc timp de trei zile, în perioada 6-8 iunie 2024, însă organizatorii au început deja pregătirile, iar voluntarii se vor putea înscrie începând cu luna aprilie.

„Urmăresc de multă vreme activitatea Asociației Acasă în Banat și sunt foarte bucuros că au ales această zonă pentru desfășurarea Color the Village. Abia aștept ziua când voi urca pe dealul de lângă casa în care locuim din Altringen pentru a admira frumosul dobândit în urma evenimentului ce va urma”, a spus Ștefan Lazăr, președintele Asociației „Johann Scharnel” din Altringen.

Color the Village/Colorează Satul se află la a șasea ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin.

Edițiile precedente au avut loc la Valeapai (2023), Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019).

CITEŞTE ŞI: Hai să te specializezi în domenii precum accesarea de fonduri europene sau antreprenoriat! CCIAT organizează noi cursuri, în această lună

Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă.

În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Kunsthalle Bega prezintă publicului timișorean expoziția de sculptură „Trying to Move Without a Push”, a artistului Andrei Arion.