Skip to main content

Insule ecologice inteligente în Timișoara: colectare pe bază de cartelă și informare în timp real a nivelului de umplere

Primele insule ecologice din Timișoara, dintr-un total de 100, achiziționate printr-un program național, au fost montate săptămâna aceasta de Primărie și vor fi operate de RETIM.

Sistemul de plată este „plătești cât arunci”, adică fiecare utilizator va achita doar pentru cantitatea de gunoi aruncată.

Astfel, cei care reciclează mai mult și generează mai puține deșeuri vor avea facturi mai mici la finalul lunii.

Insulele ecologice sunt compuse din cinci module, fiecare destinat unui tip de deșeu și colorat distinct: maro – deșeuri biodegradabile, negru – deșeuri reziduale, galben – plastic și metal, albastru – hârtie și carton, verde – sticlă. Fiecare modul informează utilizatorul cu privire la nivelul de umplere, alertează dacă trapa nu a fost închisă corect și este securizat, oferind acces doar pe bază de cartelă sau printr-o aplicație mobilă (disponibilă AICI).

Pentru a arunca deșeurile în noul sistem, administrația locală, împreună cu RETIM și ADID desfășoară activități de informare a utilizatorilor și au împărțit cartelele de acces către asociațiile de locatari vizate.

Deșeurile trebuie sortate pe tipuri, în saci, cu excepția sticlei. Pentru depozitarea fiecărui tip de deșeu este necesară autentificarea prin cartelă sau aplicație. Sacii trebuie să fie de dimensiuni potrivite pentru a încăpea fără a forța trapa. Modulul destinat sticlei are o trapă cu diametrul de 25 cm, iar celelalte module au trape de 40 x 30 cm.

Cele 100 de insule deservesc aproape 9 mii de apartamente și sunt amplasate în unele din cele mai dens populate zone din Timișoara.

Noul sistem va deveni funcțional până la finalul acestui an, iar RETIM va asigura colectarea conform graficelor în vigoare.

Puteți verifica AICI dacă blocul dumneavoastră se află pe listă. De asemenea, pentru mai multe informații, puteți contacta reprezentanții Primăriei Timișoara la 0741.109.605 sau prin email la primariatm@primariatm.ro.

Valoarea celor 100 de insule ecologice se ridică la 4.919.500 lei (fără TVA), iar fondurile au fost atrase de Primăria Timișoara prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 2020-2026, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor. Procedura de achiziție a insulelor a fost derulată de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

restrictii trafic
Anunț important pentru șoferii care tranzitează centrul orașului! Municipalitatea anunță că închiderea circulației rutiere, pentru remedierea unei avarii la o conductă magistrală de apă.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș face cunoscută firmelor timișene oportunitatea de a lua parte la o misiune economică în Brazilia și Argentina, care va avea loc în perioada 30 martie-10 aprilie.
Revolta mediului de afaceri din Timișoara, vizavi de nivelul impozitelor și taxelor locale atinge un punct maxim, mai ales după ce liberalii au propus diminuarea taxei adiționale de la 50%, la 38,5%.
Accident cumplit, în urmă cu puțin timp, provocat de șoferul unei mașini care a intrat într-o depășire periculoasă și nu a observat la timp, un alt autorurism care încerca să vireze la stânga.
Se apropie perioada comemorării eroilor din decembrie 1989, iar cu această ocazie, Filarmonica Banatul organizează un spectacol dramatic-simfonic, intitulat „Recviem IN MEMORIAM”, dedicat victimelor comunismului.
România și Bulgaria vor adera la Schengen cu granițele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025! Decizia luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne a fost anunțată de președinția maghiară a Uniunii Europene.
Proiectul de hotărâre privind nivelul impozitelor și taxelor locale pentru anul 2025 continuă să stârnescă nemulțumiri, în rândul antreprenorilor, dar și a persoanelor fizice.