Skip to main content

Zeci de proiecte vor pierde finanțarea europeană, dacă nu vor fi încheiate până la sfârșitul anului! Soluția găsită pentru proiectele mari!

31 decembrie este data până la care trebuie finalizate mai multe proiecte pe fonduri europene, contractate prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020, în caz contrar se va pierde finanțarea.

70 de proiecte contractate prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 și aflate în pericol de a pierde finanțarea din cauza neîncadrării în termenul limită pentru implementare vor fi etapizate, astfel încât să poată fi continuate prin alte programe cu finanțare europeană.

Procesul are loc în urma unei derogări a Comisiei Europene, reglementată la nivel național de OUG 36, care prevede ca proiectele din perioada de programare 2014-2020 cu o valoare de peste 1 milion de euro și minimum 5% progres financiar nefinalizate până în 31 decembrie 2023 să poată fi etapizate și preluate la finanțare pe alte programe, în funcție de specificul lor. Investițiile respective sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest 2021-2027, Programul Sănătate și Programul Incluziune și Demnitate Socială”, transmit reprezentanții ADR Vest.

În Regiunea Vest, 58 de proiecte cu o valoare nerambursabilă estimată pentru etapizare de 83 de milioane de euro sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest. Cea mai mare valoare o au proiectele din domeniul mobilității urbane (peste 25 de milioane de euro), cele referitoare la învățământul preuniversitar (18 milioane de euro), respectiv „Revitalizare și regenerare urbană” (16 milioane de euro). De asemenea, două drumuri județene cu o valoare estimate pentru etapizare de aproape 8 milioane de euro pot fi preluate la finanțare prin PR Vest.

Finanțarea proiectelor etapizate se va realiza din alocările Programului Regional Vest 2021-2027. Astfel, Unitățile Administrativ-Teritoriale care dispun de alocări dedicate vor consuma din alocările proprii pentru a susține finanțarea proiectelor etapizate. Pentru apelurile competitive, se va diminua alocarea aferentă respectivelor apeluri cu valoarea proiectelor etapizate, ceea ce va afecta alocarea care va fi lansată pe PR Vest pentru toate orașele eligibile.

Perioada de implementare a proiectelor etapizate prin PR Vest este de maximum un an, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024 conform unei hotărâri adoptate de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională în 18 octombrie. În aceeași ședință a CDR s-a decis ca termenul maxim pentru închiderea listei proiectelor propuse spre etapizare să fie 31 octombrie.

Alte 79 de proiecte din cadrul Regio-POR 2014-2020 vor fi încadrate în categoria proiectelor nefinalizate și nefuncționale. Aceste proiecte beneficiază doar de perioadă de timp suplimentară pentru finalizarea contractelor, iar toate cheltuielile efectuate după 31 decembrie 2023 vor fi suportate din bugetele beneficiarilor.

Listele cu proiectele propuse pentru etapizare și cele încadrate în categoria proiectelor nefinalizate și nefuncționale din fiecare județ al Regiunii Vest pot fi consultate aici.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au organizat astăzi seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului.