Vouchere valorice, pentru studenții de la Universitatea de Vest care reciclează! Instituția este a doua din țară care aderă la SGR

Timișoara face un nou pas important în direcția sustenabilității prin extinderea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).
În acest fel, UVT devine a doua universitate din țară care se alătură rețelei SGR prin instalarea unui sistem automat de preluare a ambalajelor, facilitând colectarea separată și reciclarea acestora, devenind un exemplu de bune practici pentru celelalte instituții academice din regiune, contribuind la eforturile naționale de reducere a deșeurilor și de protejare a mediului.
„UVT este un permanent promotor al sustenabilității și al responsabilității față de mediu, fapt confirmat și prin implicarea în acest proiect. Ne dorim să le oferim studenților un instrument modern și eficient pentru a contribui direct la protecția mediului. Cei peste 16 mii de studenți ai UVT au acum o soluție accesibilă, care le facilitează returnarea ambalajelor și îi implică activ în crearea unui mediu mai curat și cu un impact vizibil asupra comunității locale„, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Inițiativa face parte din proiectul „Eco-Student”, dezvoltat de Asociația Ecoteca în parteneriat cu ING Bank și Tomra Collection Romania, o inițiativă prin care și Timișoara se va menține în topul orașelor cu mari randamente ale colectării ambalajelor prin Sistemul Garanție-Returnare.
Asta după ce, în perioada ianuarie-decembrie 2024, județul Timiș a fost constant în topul rapoartelor RetuRO, cu o medie de 14,33 kg de ambalaje returnate pe cap de locuitor.
„În acest context, Universitatea de Vest din Timișoara s-a alăturat proiectului nostru, urmând ca exemplul să fie întregit prin dotarea cu sisteme automate de preluare a ambalajelor în toate universitățile de top din România„, a declarat Raul Pop, director de programe în cadrul Asociației Ecoteca.
O componentă esențială a proiectului „Eco-Student” este chiar implicarea activă a studenților în procesul de returnare a ambalajelor de băuturi.
După ce a debutat, la București, etapa de extindere a proiectului la Timișoara a venit în mod firesc, având în vedere poziția strategică a județului Timiș pentru Sistemul de Garanție-Returnare.
Zona beneficiază deja de un centru de sortare și numărare, gestionat RetuRO, pregătit să preia cantitățile mari de ambalaje colectate în regiune.
Noul sistem de preluare automată a ambalajelor este amplasat la parterul sediului central al UVT (str.Vasile Pârvan, nr.4) și le permite studenților să returneze ambalajele de băuturi în schimbul voucherelor valorice.
Acestea pot fi utilizate pentru cumpărături sau schimbate în numerar în orice magazin Mega Image.
Facilitatea completează eforturile comunității orașului de a reduce cantitatea de deșeuri și de a implementa cu succes Sistemul de Garanție-Returnare la nivel local.
„Ne bucură să vedem că proiectul EcoStudent se extinde și la Timișoara. Sustenabilitatea este un pilon esențial al strategiei noastre, iar susținerea acestui proiect face parte din angajamentul nostru de a sprijini inițiative care aduc schimbări vizibile, chiar și la nivelul mentalităților. Dotarea zonelor universitare cu sisteme de preluare automată a ambalajelor reprezintă o investiție pe termen lung pentru crearea unor comunități sustenabile, în care fiecare gest contează„, a declarat Marius Gavrea, Sustainability Manager ING Bank România.
Sistemul instalat la UVT este furnizat de Tomra Collection Romania, partener cheie în cadrul proiectului.
„Parteneriatul cu Ecoteca reflectă angajamentul nostru de a susține tranziția României către un model de economie circulară. Suntem mândri să contribuim la dezvoltarea infrastructurii de preluare a ambalajelor în universități. Prin tehnologia Tomra, oferim soluții moderne și eficiente pentru gestionarea ambalajelor reciclabile, astfel încât fiecare ambalaj returnat să însemne mai puține deșeuri și un viitor mai curat pentru noi toți„, subliniază Dorin Mihai, director general – Tomra Collection România.
Proiectul „Eco-Student” a debutat recent în București, odată cu instalarea sistemelor de colectare automată a ambalajelor în campusurile Regie și Polizu, în colaborare cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București.
Pe lângă infrastructura de preluare a ambalajelor, proiectul include și sesiuni educaționale dedicate studenților privind economia circulară și beneficiilor SGR.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Impact puternic între două mașini, într-o intersecție din Timișoara! O femeie a fost transportată de urgență la spital

„Să vină banii la băieți”! Suporterii Politehnicii Timișoara strâng fonduri pentru un bonus oferit jucătorilor

Pași spre o educație de calitate, pentru copilul tău! Hai la Ziua Porților Deschise de la Colegiul Pedagogic Timișoara

Percheziții, în Timiș, într-un dosar privind deținerea de arme! Ce au descoperit polițiștii?

Ultimele ore în care primăriile mai pot depune proiecte pentru revitalizarea și transformarea radicală a clădirilor și spațiilor publice, din bani europeni! ADR Vest pune la bătaie peste 27 de milioane de euro

S-a certat zdravăn cu soția, iar apoi a amenințat că se aruncă de pe bloc! Cum s-a terminat totul?

Adolescentă dispărută! A plecat dintr-un centru de plasament și nu s-a mai întors! Ați văzut-o?

Schimbare reală pentru persoanele cu dizabilități! Retim donează un elevator modern la CJRAE Timișoara

CCIA Timiș organizează o nouă serie a cursului autorizat de formator

Președintele CCIA Timiș, ambasador al investitorilor italieni în România!

VIDEO: Primul centru de obezitate, într-un spital public, la Timișoara! Echipe complexe de medici îi ajută pe cei care luptă cu kilogramele în plus!

Video: Firma de salubritate a Primăriei Timișoara și-a început activitatea! Primii angajați au ieșit pe teren cu mătura în mână

Video: Depozit de armament, descoperit în județul Timiș! Capul rețelei de trafic de arme, un austriac, a dispărut înainte de descinderile polițiștilor

Video: 5 milioane de lei! Prejudiciul uriaș, dintr-un dosar cu bijuterii și pietre prețioase contrafăcute. Polițiștii au pus pe butuci 10 magazine care vindeau astfel de produse

Sinagoga din Fabric, punctul central al regenerării urbane din zona Traian! Consultări publice pentru viitorul monumentului istoric

Resuscitare, pe marginea drumului! Medicii se chinuie să readucă la viață, o femeie care a rămas încarcerată în urma unui accident

Transport evaluat la aproape 100 de milioane de euro, sub protecție armată! Operele lui Caravaggio și ale discipolilor săi au părăsit Palatul Baroc din Timișoara, în condiții de maximă securitate

Lasă un răspuns