Skip to main content

Vom tremura de frig la iarnă? Primarul anunţă că nu găseşte gaz, pentru a trece cu bine peste anotimpul rece

Primarul Timișoarei, anunţă că societatea de temroficare a oraşului are probleme cu furnizorii de gaz.

Niciunul nu vrea încheie un contract cu Colterm, pentru perioada sezonului rece, din cauza plafonării preţului.

“Momentan Colterm a reușit să înmagazineze gaz așa cum prevede legea. Dar stocul obligatoriu de 40.000 Mwh reprezintă doar aproximativ 10% din cât are nevoie Colterm la iarnă. În plus, a reușit să încheie contracte-promisiuni cu mai mulți mici furnizori pentru încă 190.000 Mwh. Însă, din cauza volatilității pieței de energie, chiar și în cazul contractelor de înmagazinare de gaz am avut probleme de livrare, pentru că nu există cantități de gaz pe piață. De aceea, temerile noastre sunt fondate. Ca să intrăm liniștiți în această iarnă este absolut crucial ca o companie mare de gaz să încheie un contract pentru toată perioada iernii. Din păcate, până acum am avut răspunsuri negative, inclusiv de la Romgaz – o companie de stat – cu argumentul că nu sunt cantități suficiente pe piață”, anunţă primarul Timișoarei.

CITEŞTE ŞI: Părinţi sfâşiaţi de durere au decis să salveze alte vieţi, după ce fata lor a intrat în moarte cerebrală

Colterm poate însă să folosească și cărbune, iar Fritz susţine că există un stoc mare pentru iarnă.

30.000 de tone ar fi acum în depozitele societăţii de termoficare şi încă 20.000 de tone vor fi cumpărate în perioada imediat următoare.

Dar, spune dominic Fritz, cărbunele nu este o soluţie.

„Dar, vreau să spun foarte clar, nu putem încălzi orașul doar cu cărbune. Nici nu ar fi posibil. CET Centru funcționează doar pe gaz, CET Sud are nevoie de gaz pentru a arde cărbune. Guvernul a impus o plafonare a prețului la gaz, însă nimeni nu vrea să încheie un contract de gaz pe termen lung cu Colterm la acest preț plafonat. Motivul, precum poate îl știți, este că Guvernul nu a plătit această diferență între prețul plafonat și cel real. Am atras atenția Guvernului și parlamentarilor de Timiș despre această situație”, explică Fritz.

Primarul spune că toate tentativele de a încheia un contract ferm pe termen lung până in aprilie anul viitor, cu furnizorii mari de pe piață au eșuat, inclusiv cu Romgaz, una din companiile deținute de stat, motivul invocat fiind cantitățile insuficiente de pe piață.

Acum, Fritz cere ajutorul Guvernului, pentru găsirea unei soluţii, astfel încât Timişoara să nu rămână fără agent termic, aşa cum s-a întâmplat iarna trecută.

CITEŞTE ŞI: Un mort şi doi răniţi, după ce o maşină s-a izbit de un stâlp! Printre victime, şi un copil

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.