Skip to main content

Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, în mâinile maestrului Alexandru Tomescu, până în 2028

Într-un moment de triumf pentru lumea muzicii clasice românești, Filarmonica „George Enescu” București și Ministerul Culturii anunţă că violonistul Alexandru Tomescu, profesor în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a câștigat dreptul de a interpreta pe vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, în următorii cinci ani.

Această vioară este recunoscută ca Obiect de Patrimoniu Național în Categoria Tezaur, iar privilegiul de a o cânta a fost acordat lui Tomescu până în anul 2028.

CITEŞTE ŞI: De neratat! Pentru prima dată vei putea vedea blindate Pirahnia,  la parada de 1 Decembrie de la Timişoara! Vezi aici programul complet al evenimentului

Violonistul, cunoscut pentru virtuozitatea sa și interpretările captivante, a câștigat astfel dreptul de a da viață acestui instrument deosebit, considerat un adevărat tezaur național.

Momentul câștigării acestui privilegiu a adus bucurie nu doar lui Alexandru Tomescu, ci și iubitorilor muzicii clasice din întreaga țară, care vor avea acum șansa să se bucure de sunetul unic al viorii Stradivarius Elder Voicu 1702 în interpretarea sa talentată.

„Sunt onorat și mulțumesc juriului acestui concurs pentru toată încrederea pe care am primit-o și șansa să cânt încă un mandat pe cel mai frumos și valoros instrument pe care România îl are – vioara Stradivarius Elder – Voicu 1702, care timp de 20 ani a fost în mâinile marelui virtuos artist român, Maestrul Ion Voicu. Totodată, este imensă bucuria că pot să duc mai departe și să împărtășesc publicului din lumea întreagă povestea viorii Stradivarius Elder Voicu, până în anul 2028, să-i bucur pe toți iubitorii muzicii de sunetul magic al acestui instrument. Turneele Stradivarius vor continua atât în țară, cât și străinătate, cu noi concerte în premieră, care vor duce muzica clasică mai departe, acolo unde este locul ei, în inimile celor care vibrează la frumos. Am în plan sumedenie de proiecte unice, provocatoare, pe care abia aștept să le împărtășesc cu voi, publicul acesta minunat. Vă aștept la concerte!”, declară violonistul Alexandru Tomescu.

Juriul de elită, compus din personalități marcante ale muzicii clasice românești, a avut sarcina dificilă de a alege câștigătorul dintre participanții la concurs.

Maestrul violonist Varujan Cozighian, Ministrul Secretar de Stat în Ministerul Culturii, Mădălin Voicu, Dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” București, Iosif Ion Prunner, violonista prof.univ.dr. și rector al Universității Naționale de Muzică București, Diana Moș, dirijorul Orchestrei Operei Naționale București, director Artistic al Operei Naționale București și conf.univ.dr al Universității Naționale de Muzică București, Tiberiu Soare, au fost impresionați de abilitățile extraordinare ale lui Alexandru Tomescu.

„Maestrul Alexandru Tomescu, care susține un program special de mentorat cu studenții studiilor de masterat în vioară de la Facultatea de Muzică și Teatru din UVT, se află într-un turneu internațional, alături de pianista Sînziana Mircea, susținând concerte din seria „Remember Enescu”, la Milano, Londra, Madrid, Viena, Budapesta, Ljubljana, care vor fi urmate de concerte în China, Turcia și Statele Unite ale Americii. Suntem onorați, ca promotori ai programului „La UVT, Cultura este capitală!” să susținem această extensie internațională a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, alături de Fundația Culturală „Remember Enescu”. Maestrul Tomescu va fi în continuare un strălucit ambasador muzical al facultății noastre și al Timișoarei în lume, oferind publicului momente de autentică încântare prin bogăția muzicii interpretate cu vioara Stradivarius Elder Voicu 1702″, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

CITEŞTE ŞI: Concedieri, tăieri salariale şi eliminarea tichetelor de masă, la STPT! Urmează zile grele pentru angajaţii societăţii, dar şi pentru călători!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Kunsthalle Bega prezintă publicului timișorean expoziția de sculptură „Trying to Move Without a Push”, a artistului Andrei Arion.