Skip to main content

Concedieri, tăieri salariale şi eliminarea tichetelor de masă, la STPT! Urmează zile grele pentru angajaţii societăţii, dar şi pentru călători!

Dezastrul financiar în care este Societatea de Transport Public Timişoara şi care s-a adâncit în ultimii ani, are un impact negative asupra angajaţilor.

Asta pentru că, legea privind reducerea cheltuielilor bugetare implică eliminarea unor beneficii pentru salariaţii societăţilor care au înregistrat pierderi, în ultimul an.

Concret, angajaţii de la STPT rămân, chiar din această lună, fără bonuri de masă, care însumează cam 700 de lei, iar cei care îşi mai rotunjeau venturile din efectuarea de ore suplimentare, nu mai pot depăşi un venit de 7.484 de lei/lună.

De asemenea, nu vor mai fi acordate ajutoare de boală sau de înmormântare, iar salariile şefilor vor fi reduse.

CITEŞTE ŞI: Panică pe autostradă, din cauza unui şofer beat, care conducea haotic

În cazul directorului Constantin Cocheci, plătit mai bine decât preşedintele ţării, veniturile îi vor fi reduse cu aproximativ 3.000 de lei pe lună.

“Una dintre principalele prevederi ale acestei legi este ca pentru societăţile care au înregistrat pierderi financiare, iar STPT a avut anul trecut, pierderi de un milion de lei, mai multe drepturi salariale sunt interzise, printre care şi tichetele de masă. Pe lângă tichetele de masă, se elimină orice fel de bonificaţie, inclusiv ajutoare pentru înmormântare sau ajutoare care se dau pentru personalul cu boli cornice sau boli foarte grave. Este o situaţie dificilă, de asemenea, pentru că s-a impus o limitare a salariului maxim pe care un angajat poate să îl încaseze. Plafonarea vine pentru personalul de conducere, dar tot legea spune că la personalul de execuţie, salariul nu poate depăşi procentul de 80% din salariul personalului de conducere. Adesea, din cauza lipsei de şoferi, prin ore suplimentare, erau situaţii în care această limită era depăşită”, a explicat viceprimarul Ruben Laţcău.

Astfel, şoferii de la STPT vor face mai puţine ore suplimentare, pentru ca venitul total să fie de cel mult 7.484 de lei/lună.

Cu un deficit de personal de bord de aproape 150 de oameni, reducerea orelor suplimentare va da şi mai tare peste cap, circulaţia mijloacelor de transport în comun.

Tocmai de aceea, viceprimarul Ruben Laţcău încearcă să rezolve problema printr-un… memorandum

“Aceste tăieri care nu au altă consecinţa decât că vulnerabilizează şi mai mult sistemele de transport public din România, dar şi în Timişoara, nu vor avea, într-un final, niciun beneficiu în micşorarea sau reducerea deficitului bugetului de stat. Pentru că aceste societăţi, dacă vorbim cel puţin de societăţile administraţiilor locale, nu trăiesc deloc sau nu beneficiază deloc de subvenţii, bani sau finanţari din partea bugetului de stat. Săptămâna aceasta vom trimite un memoriu prin care vom cere să fim exceptaţi de la aplicarea acestor prevederi, pentru că dacă vom aplica ad literam aceste prevederi, impactul asupra transportului în comun va fi unul negativ”, a mai spus Laţcău.

Tot pentru reducerea cheltuielilor, vor fi desfiinţate 200 de posturi, dintre care 170 sunt vacante.

Asta înseamnă că 30 de angajaţi vor fi puşi pe liber, însă Laţcău spune că e vorba despre angajaţi cu funcţii de conducere.

“Singura parte bună din această situaţie este că numarul de posturi care au fost declarate  vacante pe personalul de bord, şoferi şi vatmani, nu vor fi desfiinţate. Ele vor fi păstrate, deci practic vom putea să angajăm în continuare, dar cu limitările date de prevederile cu privire la salarii”, a mai precizat viceprimarul Ruben Laţcău.

Fondul problemei îl reprezintă pierderile înregistrate de STPT şi pentru care Laţcău dă vina pe datoriile istorice ale societăţii.

Omite să spună însă că problemele financiare s-au accentuat de când Cocheci a ajuns în fruntea societăţii.

De asemenea, Laţcău nu are o justificare clară a pierderilor STP, în contextul în care, activitatea societăţii este subvenţionată în proporţie de aproape 90%.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Prestaţie de excepţie a elevilor de la „Ion Vidu” în cadrul TM2023! Vor urca pe scenă, alături de Katie Melua, într-un concert de zile mari

Aflată pentru prima dată în Timișoara, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, Katie Melua va fi acompaniată de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara, condus de dirijoarea Maria Gyuris și format din 50 de eleve ale liceului.

FOTO 1.500 de spectatori la evenimentele Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis!

1.500 de iubitori ai muzicii vechi au luat parte la evenimentele prilejuite de  Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”, desfășurat în perioada 16 – 30 noiembrie, transmit reprezentanții Filarmonicii din Timișoara.

Se sparge din nou betonul în zona Torontalului! Eroare gravă, pe şantierul de pe Cetăţii! Constructorul a  montat greşit, linia de tramvai

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au primit concluziile finale după incidentul de săptămâna trecută când tramvaiul care efectua probe pe liniile proaspăt reabilitate de pe tronsonul Cetăţii-Torontalului, a acroşat un stâlp.

UVT lansează MapSense, un proiect unic de accesibilizare instituțională pentru nevăzători!

Universitatea de Vest din Timișoara lansează proiectul „MapSense – Navigating the World by Touch”, unic în România, care accesibilizează sub forma unor machete tactile clădirea principală de pe bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4.

Nu-l mai vor nici USR-iştii! Petiţia cu iz electoral pentru susţinerea lui Fritz, semnată de mai puţin de 2.000 de oameni

Au trecut aproape şase săptămâni de când USR Timişoara lansa, cu surle şi trâmbiţe, o petiţie cu scop vădit electoral, dar îmbrăcată într-o iniţiativă demnă de toată lauda.

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.