Skip to main content

Vinerea Mare: obiceiuri și tradiții în această zi

MAXAGRO

Vinerea Mare, Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor. Astăzi e zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că e ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit.

Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, astăzi bându-se doar apă.Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Din strămoşi se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul şi șalele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet, notează crestinortodox.ro.

Din strămoşi se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i doare capul, mijlocul şi salele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.
În acestă zi de vineri, seara, se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt, potrivit crestinortodox.ro.

La terminarea slujbei se seară din Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Aceştia ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

Din moşi strămoşi se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânios, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul.

Unii obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi scrie crestinortodox.ro.
Iată ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.

În această zi nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.

În Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase şi nu se face curăţenie.

În această zi nu se merge la frizer. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

ANUNȚ PREALABIL PRIVIND AFIȘAREA PUBLICĂ A DOCUMENTELOR TEHNICE ALE CADASTRULUI

Unitatea Administrativ Teritorială CHECEA, Județul Timiș, anunță publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru sectoarele din 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 56, 57, 58, 59, 64, 65, 66, 67, 68 din intravilanul UAT CHECEA, începând cu data de 05.04.2024 și până în data de 03.06.2024 […]

Andreea Medișanu, la Sursa de Vest fără Filtru

Andreea Medișanu, preşedintele Partidului Republican Timişoara, este acum în direct, la Sursa de Vest fără Filtru – joi, 28 martie 2024.

Încă 25 de microbuze ecologice pentru transportul elevilor din Timiș! CJT primește o finanțare de cinci milioane de euro

Încă o veste bună pentru elevii timișeni. Alte 25 de microbuze hibrid vor ajunge în județ, după ce Consiliul Județean Timiș primește o finanțare de la Ministerul Mediului în valoare de aproape 25 milioane de lei.

Înregistrări explozive din birourile DIICOT! Un fost poliţist din Timiş vorbeşte despre dosare fabricate şi luare de mită în formă continuată

Acuzaţii grave, la adresa lui Alex Florenţa, procurorul general al României, și al lui Mihai Șandor, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Timişoara, făcute de un fost polițist în cadrul Secției 2.

Leii din Banat, meci decisiv pentru ultima etapă din faza secundă a Ligii Naționale de Baschet!

SCM Timișoara va fi pusă față în față cu CS Vâlcea, în partida importantă pentru etapa a 26-a, care este și ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18.

VIDEO: Tragedie fără margini! O bunicuță a ars de vie, în propria casă!

S-a dat alarma, după ce un martor a sunat la 112 şi a anunţat că o casă a fost cuprinsă de flăcări și că, cel mai probabil, proprietarul a rămas blocat în interior.

CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada 13 – 23 octombrie, o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză.