Vin colindătorii! Ce tradiții se respectă în Ajunul Crăciunului, în Banat
Suntem în pragul celei mai așteptate sărbători a creștinătății!
Este ajunul Crăciunului! Naşterea Domnului este celebrată de întreaga lume, însă fiecare popor are propriile datini şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În Banat, datorită multiculturalităţii sărbătoarea Crăciunului este legată de credinţe populare vechi specifice fiecărei etnii ce coabitează aici.
Una dintre cele mai importante tradiții ale Crăciunului românesc o reprezintă colindul. În unele sate din Timiş, obiceiurile vechi de secole se mai păstrează şi astăzi, aşa că la colindat, din casă în casă, merg atât copiii, cât şi cetele de tineri, numiţi “piţărăi”. În prima zi de Crăciun, colindătorii merg cu „Steaua”, amintind de astrul pe care l-au urmat Cei Trei Magi pentru a ajunge la locul unde s-a născut Pruncul Iisus. Un alt obicei este cel al „Viflaimului” sau „Irozii”, reprezentând o scenetă prin care copiii refac, în casa sau în curtea gazdei, povestea naşterii lui Isus. Tradiţia spune că cel care primeşte colindul va fi binecuvântat şi va avea numai noroc în anul care vine, un semn de bunăstare fiind şi dacă prima persoană care intră în casă de Crăciun este un bărbat.
În unele sate se păstrează şi un alt obicei: cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb. Bătrânii spun că, dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi amestecate cu sămânţa pe care o vor pune în brazdă, vor avea o recoltă foarte bună în anul următor.
Tot în Banat, există şi obiceiul ca sub faţa de masă pe care se vor aşeza bucatele sărbătoreşti, să se pună fire de fân şi seminţe de grâu, porumb sau floarea-soarelui, care se dau apoi la vite, ca să aibă casa linişte şi bogăţie.
Lasă un răspuns