VIDEO Transformare radicală a Gării de Nord din Timișoara! Apare o nouă sală de așteptare peste liniile de cale ferată, în care accesul se va putea face direct de pe strada Nera!
Lucrările de reabilitare a Gării de Nord din Timișoara sunt în plină desfășurare, la fel și cele privind modernizarea căii ferate din lotul 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj.
Mai exact, începând de ieri, a început forarea celor 24 de piloni ce vor susține noile construcții și anume clădirea de călători auxiliară, pasarela centrală precum și parcarea supraterană pe trei nivele din vecinătatea noii clădiri de călători. Aceste lucrări fac parte din proiectul de modernizare feroviară de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronaț.
Linia ferată străbate diametral orașul, astfel că era necesar să se dezvolte un proiect care să faciliteze accesul publicului călător din Nordul orașului la transportul feroviar, printr-un portal nou.
Astfel, s-a proiectat construirea clădirii de călători 2, care va funcţiona complementar cu clădirea de călători existentă şi va fi amenajată pe două niveluri (parter+etaj).
Ea va deservi publicul călător din partea de Nord-Vest a orașului și va face legătura cu actuala clădire de călători printr-o pasarelă centrală având următoarea structură:
✔️Corpul 1 (acces pasarelă) – va fi situat în holul central al clădirii de călători existente, iar accesul la acesta, se va face prin intermediul scărilor fixe, scărilor rulante şi unui lift;
✔️Corpul 2 (distribuţie peroane) – va fi situat deasupra celor 4 peroane intermediare dintre liniile 1-8, accesul la fiecare peron realizându-se prin intermediul scărilor fixe, scărilor rulante şi lifturilor;
✔️Corpul 3 (zonă de tranzit, aşteptare şi mic comerţ) – va fi situat deasupra liniilor 1T – 6T şi va face legătura cu clădirea de călători 2;
✔️Corpul 4 (distribuţie spre strada Nera) – va traversa clădirea de călători 2 fiind reprezentat de o pasarelă închisă, cu acces din clădirea de călători 2, cu rol de distribuţie a publicului către strada Nera şi către parcarea supraterană.
Vă reamintim că în noiembrie 2022, a fost semnat contractul pentru modernizarea lotului 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj (13,86 km), din cadrul liniei de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad. Acesta este primul mare contract de infrastructură feroviară semnat din cadrul celor cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA a câștigat licitația pentru Lotul 3, în valoare de 1,44 de miliarde de lei fără TVA.
Durata de implementare a contractului este de 102 luni, din care: 42 de luni pentru proiectare și execuția lucrărilor, 60 de luni reprezentând perioada de garanție a obiectivului.
Pe cea mai mare parte a tronsonului feroviar vizat, pentru modernizare, calea se va dubla. Traseul de cale ferată proiectat se va desfășura în general pe amplasamentul existent al liniei CF, cu excepția tronsoanelor compuse din aliniamente și curbe ce nu asigură retrasarea liniei cu parametrii pentru circulația cu viteza de 160 km/h.
De asemenea, se vor executa lucrări:
– de construcţie, reconstrucție sau reparaţii/reabilitare la 3 poduri și 3 podeţe, 9 pasaje denivelate, 1 trecere la nivel și se vor executa 2 podeţe de descărcare;
– de modernizare a instalațiilor de energoalimentare, linie de contact, telecomunicații, semnalizare, centralizare, bloc (SCB), sanitare, termotehnologice etc
– de modernizare a clădirilor din staţiile şi haltele de mişcare de pe tronson: Timişoara Est, Timişoara Nord; Ronaţ Triaj Gr. D (post de mișcare), Timișoara Centru; Ronaţ Triaj Cab.1, Ronaț Triaj h, Ronaț Triaj Gr. D (halta). Stația care se va transforma în post de mișcare este Stația (grupa de linii) Ronaț Triaj Gr. D.
– de modernizare a reţelele locale existente, de conducte de distribuţie a apei şi de canalizare, care asigură racordarea tuturor consumatorilor branşaţi în prezent la staţiile CF.
– de protecția mediului: panouri fonoabsorbante, decontaminarea solului, amenajări de spații verzi, separatoare de hidrocarburi și bazine decantoare, garduri și panouri de protecție.
În urma modernizării infrastructurii feroviare se vor asigura condiții tehnice pentru circulația cu viteza de 160 km/h pentru trenurile de călători şi de 120 km/h pentru trenurile de marfă, creșterea gradului de confort și de siguranță a traficului feroviar.
Lasă un răspuns