Skip to main content

Video: Hora Unirii, la Timișoara! Ziua de 24 ianuarie, marcată printr-un ceremonial scurt, în fața câtorva zeci de persoane

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Momente solemne, astăzi, la Timișoara, unde autoritățile au marcat, ca în fiecare an, Ziua Unirii Principatelor Române.

Evenimentele au început la intersecția străzii Eugeniu de Savoya cu strada Episcop Augustin Pacha, unde au fost depuse coroane de flori la placuța comemorativă de pe clădirea restaurantului Cafe Cuza.

Apoi, acțiunile s-au mutat în Piața Unirii, în fața Muzeului de Artă, unde au avut loc prezentarea onorului, saltuarea Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național, o scurtă slujbă religioasă și defilarea Detașamentului de Onoare.

Pe 24 ianuarie se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române sau “Mica Unire”, ziua în care, în urmă cu 166 de ani, Alexandru Ioan Cuza era ales domn al Munteniei, după ce în pe 5 ianuarie fusese alesși domn al Moldovei .

“Primul pas, către Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și înfăptuirea statului național unitar român, nu a fost o aliniere a astrelor, ci un rezultat al coagulării forțelor politice și elitelor intelectuale ale vremii. Spiritul și ideile pașoptiste au pătruns în Principatele Române grație celor care au luat contact cu cultura europeană. Aveau în comun studii la mari universități din Franța și Germania, implicarea în marile dezbateri ale vremii, contactul cu valorile politice occidentale. Au descoperit că o societate poate fi organizată pe principii diferite și au considerat că e de datoria lor ca, întorși acasă, să pună în practică aceste idei. Este o mare lecție de istorie și de viață, la fel de valoroasă în esența ei ca în urmă cu un secol și jumătate. Am învățat atunci că educația generează valoare umană, iar valoarea umană generează progres și prosperitate. Pentru a împlini un ideal național, este nevoie de unitate, de perseverență, de curaj”, a spus Alexandru Iovescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

“Probabil, pentru cei mai mulți dintre români, cea mai mare bucurie este că astăzi este zi liberă, dar adevărul este că data de 24 ianuarie are o semnificație mult mai profundă și nu este doar un prilej de a celebra determinarea și curajul celor cărora le datorăm România de astăzi, ci și o ocazie să ne inspirăm din valorile lor. Ca și astăzi, și atunci au fost vremuri dificile și am citit un pic și ceea ce m-a frapat a fost faptul că Alexandru Ioan Cuza a fost ales în urma unor debateri destuld e aprinse. El a convins atunci, chiar și în ziua alegerilor în care a fost ales domnitor, printr-o argumentare clară, printr-o pasiune și o viziune pentru România, dar și pentru că a fost în stare să asculte și să bage în seamă toate nevoile și opiniile prezente atunci. Pentru mine, asta înseamnă că orice faptă măreață, orice reformă, orice viziune, se poate întâmpla doar dacă avem capacitatea de a asculta, de a argumenta și de a dezvolta o viziune care este mai mare decât fiecare dintre noi”, a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Evenimentele s-au încheiat cu tradiționala Horă a Unirii în care s-au prins oficialități, cadre MapN și MAI, dar și oameni simpli.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Deși se folosește, în general, pentru tratarea cancerului, radioterapia poate fi utilizată și pentru un spectru heterogen de boli non-maligne.
Pompierii au fost solicitați, în această dimineață, să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o mașină.
Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.