Skip to main content

Veste bună, pentru cei care vor să exploreze cel mai spectaculos traseu cu trenul! Semmeringul Bănățean revine la programul obișnuit

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Prezent la Timișoara, pentru semnarea contractului de execuție a ultimului tronson din centura Timișoarei, ministrul Transporturilor a adus și o veste bună pentru bănățeni și turiști deopotrivă.

Trenul care traversează cel mai frumos peisaj din România, va reveni pe calea ferată, de săptămâna viitoare.

Este vorba despre garnitura care circulă pe ruta Oravița-Anina, care, pentru reducerea cheltuielilor a fost scos de pe traseu, cu excepția weekendului.

Măsura a stânit revolta primarilor din zonă, a președintelui Consiliului Județean, dar și a asociațiilor de promovare a turismului, iar acum, ministrul Transporturilor anunță o revenire asupra deciziei.

“Pentru Semmeringul Bănățean, așa cum este numit, aici nu vorbim doar despre costuri economice, e vorba și despre ceea ce înseamnă impactul și plusul pentru turismul local. De la 1 februarie se va redeschide această rută”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Calea ferată Oraviţa – Anina este una dintre cele mai vechi construite în România și a fost declarată monument istoric, cu tot cu clădirea Gării Anina.

Traseul acestui tren porneşte din Oraviţa urcă pe platoul din masivul Munţilor Semenic şi trece prin Lişava înainte să ajungă în Anina.

Are o lungime de aproximativ 33 de kilometric, cu 14 tuneluri şi nouă viaducte, diferența de nivel este de 344 metri, iar peisajul pe care îl străbate este unul cu adevărat spectaculos, care îți taie respirația.

sursa foto: drumliber.ro

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.