Skip to main content

VIDEO: Ca în filmele SF! Continental aduce mașina fără șofer, la Timișoara!

Continental Automotive a prezentat astăzi, în premieră naţională, la Timişoara, un vehicul complet autonom.

Este vorba despre un prototip dezvoltat în parteneriat cu firma Easy Mile, care poate atinge o viteză de 30 km/oră şi este sigură, graţie senzorilor montaţi de jur-împrejur.

Acesşia detectează orice obstacol în mişcare sau static şi opreşte uşor, pentru a nu pune în pericol pasagerii.

CITEŞTE ŞI: Consiliul Județean pregătește demolarea Stadionului „Dan Păltinișanu”! Au fost scoase la licitație serviciile de proiectare

Compania Continental este convinsă că aceste vehicule autonome, propulsate electric, fără șofer, volan sau pedală de frână, vor aduce o contribuție importantă la îmbunătățirea traficului și, în consecință, și a calității vieții în zonele urbane.

„Industria automotive trece printr-o transformare completă, de la una în care mașina reprezintă un concept format din componențe la un vehicul care are în prim plan funcționalitățile și software-ul. Mașina devine un smartphone pe roți, cu funcții precum aplicațiile în top, urmate la nivel secund de un sistem de operare, apoi de 4-5 computere cu o putere ridicată de calcul, iar abia apoi vin componentele precum senzorii și actuatorii. Nu mai putem discuta despre vehicule individuale, ci despre interconectarea lor care merge în direcția unui ecosistem de mobilitate inteligentă, integrând diverse modalități de transport, de la trotineta și bicicleta eletrice la mașini și chiar sisteme de transport public. Așa cum este chiar robo-taxiul prezentat azi. Toate aceste direcții sunt dezvoltate în strânsă conexiune cu megatrendurile industriei: conducerea autonomă, conectivitatea, electrificarea. Acest vehicul autonom prezintă performanța și maturitatea unei game de tehnologii Continental pe care le vedem deja folosite în multe modele diferite de mașini care circulă astăzi în trafic. Vorbim despre produse și tehnologii, precum și cele care vizează zona de siguranță atât a pasagerilor, cât și a celorlalți participanți la trafic. Prin această platformă continuăm să ne dezvoltăm produsele pe baza experiențelor din viața reală, astfel încât să putem rămâne lideri în numeroasele noastre domenii diferite de expertiză tehnică”, spune Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental România.

180 de astfel de maşini sunt deja în circulaţie în ţări din vestul Europei, unde sunt folosite în parcuri, în zone industriale, unde traseele sunt lipsite de obstacole, sau în preajma aeroporturilor, unde ajută la transferul pasagerilor.

Un astfel de vehicul costă cam 150 de mii de euro, însă acestea nu vor ajunge prea curând în România, din cauza legislaţiei deficitare.

“Ca să putem folosi astfel de soluții, avem nevoie de o schimbare de legislație. Următorul pas este să lucrăm să alegem o posibilă rută, poate doar un kilometru, poate doar doi kilometri, pe care să circule o mașină de aceasta autonomă. Nu este nevoie de o schimbare a infrastructurii, nu e nevoie de o bandă specială pentru aceste vehicule. Ele pot circula în trafic, însă doar cu o viteză limitată”, spune primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

CITEŞTE ŞI: Un bărbat din Timiș, reținut după ce a omorât un câine cu o armă de vânătoare, deținută ilegal!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un nou centru medico-social va fi amenajat în Timișoara, cu fonduri europene. Acesta urmează să asigure îngrijiri medicale pentru bolnavii cronici, pentru pacienții post-operatori, dar și pentru cei care au nevoie de îngrijiri paliative specializate.
Asociația „Teatru pentru Tine” prezintă spectacolul „Petrecere în pijamale”, o producție educativă și captivantă, care aduce în prim-plan talentul, creativitatea și prietenia dezvoltată în cadrul unui grup de elevi ai școlii din Ghiroda.
Accident cumplit, în urmă cu foarte puțin timp, pe strada Timotei Cipariu din Timișoara, unde un bărbat a căzut în gol de la o înălțime de 11 metri.
Filarmonica Banatul din Timișoara continuă demersurile incluzive începute alături de Asociațiile „Copii și Zâne” și „Supereroi printre noi” prin organizarea unui recital de colinde dedicat persoanelor cu diverse nevoi speciale și aparținătorilor lor.
A fost nevoie de 52 de termene întinse pe patru ani și de zeci de declarații și audieri, pentru ca magistrații de la Tribunalul Timiș să ia o decizie în dosarul instrumentat de DNA privind restituirea ilegală a unor imobile din Timișoara.