Venele pulmonare, îngheţate la -40 de grade Celsius! Procedura complexă, efectuată de medicii unui spital privat din Timişoara

O femeie de 58 ani, care suferea de multă vreme de aritmie persistentă severă, cu risc de accident vascular cerebral, insuficiență cardiac şi chiar deces, a ajuns pe mâna medicilor de la RoCordis.
Aceştia au supus-o unei proceduri de crioablație, care presupune înghețarea, la temperaturi ce pot atinge și -80 de grade Celsius, a venei pulmonare la nivelul joncțiunii cu atriul stâng.
Intervenția se realizează prin pomparea unei cantități de azot în interiorul unui cateter, determinând astfel înghețarea acestuia, dar și a țesutului cu care el ajunge în contact, urmată de eliminarea zonelor implicate în producerea și întreținerea aritmiei (bătăi neregulate ale inimii).
“Ceea ce facem noi aici este să eliminăm triggeri, factorii declanșatori ai aritmiei. Sunt aceste extrasistole, numite și bătăi premature, care pornesc de la nivelul celor patru vene pulmonare. În interiorul acestor vene pulmonare există o extindere a țesutului atrial, fibre musculare care provoacă aceste extrasistole foarte frecvente și agresive care inițiază fibrilația atrială. Practic, ceea ce noi facem este izolarea din punct de vedere electric a venei pulmonare de restul atriului prin crearea unor baraje electrice prin crioablație”, explică Alina Negru – medic primar cardiolog – Spitalul RoCordis Timișoara.
Intervenția, efectuată în premieră într-un spital privat din România, a durat aproape 3 ore și s-a realizat printr-o procedură minim invazivă, sub o anestezie ușoară, locală.
Specialiștii RoCordis au introdus în atriul stâng al inimii pacientei mai multe catetere, unul dintre acestea având rolul de a înregistra semnalele electrice ale inimii, dar care, în același timp, a provocat și înghețarea unor segmente ale celor patru vene pulmonare.
“Există un balon de crioablație care se mută din venă în venă și care provoacă înghețarea la nivelul fiecăreia dintre cele 4 vene pulmonare. Trebuie dusă procedura la bun sfârșit, deoarece, dacă una dintre vene nu este izolată bine, poate să apară recăderea în fibrilație atrială”, mai spune Alina Negru.
Efectul final al intervenției este vizibil după 8-12 săptămâni de la efectuarea operației, după definitivarea modificării țesutului produsă de crioablație.
În acest răstimp, pacientul are mai multe extrasistole iritative care, însă, dispar ulterior.
CITEŞTE ŞI: Robu tranşează candidatura la Primăria Timişoara! Ce mesaj le transmite liberalilor?
Alături de echipa Spitalului RoCordis s-a aflat și unul dintre cei mai mari specialiști din Europa în realizarea de asemenea proceduri.
“Cu această criotehnologie putem să creăm o izolare electrică și să protejăm pacientul de recăderea în fibrilația atrială. La un an, rata de succes este de 85 la sută pentru pacienții cu fibrilație atrială paroxistică și de 70 la sută pentru pacienții cu fibrilație atrială persistentă. Procedura este mai puțin dureroasă pentru pacienți, este mai rapidă decât ablația prin radiofrecvență, ceea ce înseamnă că și recuperarea pacienților este mai rapidă în cazul crioablației, decât în cazul ablației cu radiofrecvență”, spune prof. dr. Csaba Földesi – Departamentul pentru Electrofiziologie din cadrul Centrului Național pentru Boli Cardiovasculare Gottsengen Budapesta, Ungaria.
Crioablația are numeroase avantaje, cel mai important fiind riscul scăzut de complicații periprocedurale, în comparație cu ablația prin radiofrecvență.
În plus, intervenția durează mai puțin.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

O elevă de clasa a VIII-a s-a aruncat de la etajul doi al școlii, în ziua absolvirii! Fata a ajuns în stare gravă la spital

Grădini interioare și laboratoare inteligente în școli! Liceenii din Timișoara decid, în premieră, cum se cheltuiesc banii publici prin bugetare participativă

Descinderi în timpul examenului de Bacalaureat! Doi elevi, prinși în flagrant în timp ce fraudau testarea! O a treia persoană, din exterior, este implicată!

Dominic Fritz, noul președinte ales al USR! A obținut aproape 70% dintre voturile colegilor

O nouă pistă de biciclete, la Timișoara! Va conecta zona Giroc cu centrul orașului! Pentru asta însă, vor fi desființate locuri de parcare

Video: Bătrână bătută de noră, în timp ce soțul agresoarei filma fără să intervină! Poliția a deschis o anchetă în acest caz

Goran Bregović, Akua Naru și Trio Mandili vin la Timișoara! CODRU Festival 2025 anunță un line-up spectaculos pentru ediția aniversară

Prăpăd pe străzile Timișoarei! Amenzi de peste un milion de lei, pentru constructorii care nu respectă legislația pentru șantiere

VIDEO: Tineri loviți în plin de o mașină scăpată de sub control! Au ajuns la spital

Descinderi la locuința unui bărbat din Lugoj! Polițiștii au găsit un întreg arsenal de muniție

VIDEO: Incendiu devastator! Pompierii s-au chinuit mai bine de patru ore pentru a stinge flăcările! De la ce au izbucnit?

Video: Fursecuri peruane, zacuscă reinterpretată sau dulceață de dovlecel! Un festin culinar semnat de studenții USVT pentru industria HoReCa

Caz șocant, în Poliția de Frontieră! Un agent a fost aruncat după gratii, pentru că punea în circulație bani falși

România prezentă la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei SPO din Uniunea Europeană! Delegația ANOFM a fost condusă de secretarul general, Marcel Miclău!

Firmele timișene invitate la un seminar de informare privind oportunități de finanțare în cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027

Românii au făcut de 5.000 de ori ocolul Pământului cu Eturia, în 18 ani de vacanțe exotice! Care sunt destinațiile preferate?

VIDEO: S-a deschis un nou segment de cale ferată modernizată, între Lugoj și Timișoara Est!

Lasă un răspuns