Skip to main content

Vânătoare de comori, show de lasere și expoziție de benzi desenate la evenimentele de comemorare a Revoluției din 1989

Se împlinesc 34 de ani de la Revoluția din 1989 și, ca în fiecare an, în orașul de pe Bega autoritățlile organizează o serie de evenimente pentru a ține vie memoria celor care au croit drumul spre libertate.

În perioada 16-22 decembrie timișorenii pot participa la manifestările organizate cu această ocazie. Chiar în prima zi, de la ora 15:00, în sala Filarmonicii Banatul, va avea loc Ședința festivă a Consiliului Local. Vor lua parte reprezentanții asociațiilor de revoluționari, ai instituțiilor publice, oficialități și consilieri locali.

În aceeași zi, va avea loc și concertul vocal-simfonic extraordinar: RECVIEM „IN MEMORIAM”. Concertul reprezintă o premieră și este dedicat victimelor comunismului, fiind realizat prin colaborarea mai multor compozitori din Polonia, Cehia, Slovacia, Germania, Ungaria, Bulgaria și România.

Un alt eveniment le este dedicat elevilor de gimnaziu și liceu care au ocazia să participe la un concurs de istorie intitulat „REMEMBER 89 – momente, locuri, oameni, fapte”. Liceenii vor putea lua parte și la un concurs de arte vizuale cu tema „34 de ani de la Revoluția română, comemorată de elevii Timișoarei”. Tot tinerilor li se adresează concursul interactiv, de tip „treasure hunt”, CIRCUIT 89.

De asemenea, vor fi lansate revistele „Memoria 1989”-nr. 32 și „Noua Revistă a Drepturilor Omului”-nr.4/2023, dar și cartea „Adio CEAUȘESCU. Trei tineri din Romagna dincolo de Cortina de Fier”, de Andrea Riceputi și Maurizio Paganelli.

Tot în această perioadă, timișorenii vor putea admira expoziţia „Gulag”, la Memorialul Revoluției. Tot aici va rula filmul „Dittatura Last Minute – Aventurile unor italieni în Est”. Spațiul găzduiește și expoziţia „Timișoara văzută prin alți ochi”, dedicată persoanelor cu deficienţe de vedere.

Pe podul de la Maria, în apropierea locului în care s-a aprins scânteia Revoluției din 1989, vor fi expuse fotografii din acele zile de decembrie, semnate de Constantin Duma.

Pe scena din Piața Victoriei, în fiecare seară vor fi concerte de colinde în diverse interpretări – de la Paula Seling & Corala Contrast, la Ansamblul Timișul și MA RA MU. Tot în piața centrală a orașului va avea loc și un inedit show de lasere.

Nici în acest an nu vor lipsi „candelele nemuririi” din Piața Victoriei, iar la Biserica Martirilor se va oficia Sfânta Liturghie cu priveghere. În 17 Decembrie, zi de doliu, vor avea loc depuneri de coroane, slujbe religioase și un parastas în memoria victimelor Revoluției.

La Cinema Timiș vor rula scene semnificative redate prin: pelicula Libertate, în regia lui Tudor Giurgiu, scurt metraje și filme documentare despre Revoluție, iar spectacolul de teatru „ieri ŞI astăzi” și lansarea volumului „Revoluția sufletelor noastre” de Radu Reja, vor fi găzduite de Sala Lira.

Pe 20 Decembrie, la ora 12:00, vor suna sirenele, care marchează dobândirea statutului de oraș liber al Timșoarei și eliberarea orașului de sub influența comunismului, iar de la 18.00, în Piața Victoriei, se dă startul concertului ROCK FOR REVOLUTION.

Până în 7 ianuarie, la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica, poate fi vizitată expoziția „Istorii din ‘89 în benzi desenate”, primul album de benzi desenate despre evenimentele din decembrie 1989 publicat în România.

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat AICI.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Iulia Motoc, judecător la Curtea Penală Internaţională, vine la Universitatea de Vest din Timişoara

Facultatea de Drept, din cadrul Universitatății de Vest din Timișoara, va organiza săptămâna viitoare o serie de conferințe, în cadrul cărora Iulia Motoc, judecător ales la Curtea Penală Internațională și fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va ține un discurs, intitulat „Humanism, legal technicality and justice: rethinking human rights”.

Video: Maşină cu roţile în sus, pe o şosea intens circulată! Cum s-a petrecut accidentul?

Un echipaj medical a ajuns de urgenţă, la locul unui accident rutier în care a fost implicată o singură maşină care s-a răsturnat pe plafon.

Firmele timișene, invitate într-o nouă misiune economică în China!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește pentru perioada 13 – 23 octombrie o misiune economică în China!

Retim distribuie gratuit, saci galbeni în Zona 1 rural

Pentru îmbunătățirea gestionarea deșeurilor în Zona 1 rural a județului Timiș, RETIM a început distribuirea sacilor galbeni destinati colectării separate a deșeurilor reciclabile din plastic, metal, hârtie și carton, inclusiv a deșeurilor din ambalaje.

Zborurile de la Timișoara spre și dinspre Munchen, anulate din cauza grevei de pe principalele aeroporturi din Germania!

Reprezentanții Aeroportului Internațional Timișoara anunță că în urma grevei de pe principalele aeroporturi din Germania, zborurile de mâine, 20 februarie, spre și dinspre Munchen, sunt anulate.

Flavius Biea își pune centura „la bătaie”! Ce alte nume din boxul profesionist sunt anunţate pentru gala de box de la Timişoara, din luna aprilie?

The  people’s Champ, Flavius Biea, revine în ring pentru a-și păstra centura IBA cucerită după ce l-a învins la puncte pe argentinianul Juan Jose Velasco într-o gală desfășurată la Mioveni anul trecut, pe 5 mai.

FOTO S-a reluat circulaţia tramvaielor pe bulevardul Cetăţii! Lucrările au fost finalizate

S-au finalizat lucrările de reabilitate pe bulevardul Cetății din Timișoara, iar începând de astăzi a fost reluată circulația tramvaielor în zonă.

Începe Campionatul Județean de Padel – Timiș 2024! Peste 120 de sportivi s-au înscris

Peste 120 de sportivi s-au înscris la Campionatul Județean de Padel – Timiș 2024, prima competiție de acest gen organizată în țara noastră, sub auspiciile Federației de Padel din România.

Fetiță inconștientă, după ce o mașină s-a răsturnat pe marginea drumului! UPDATE: Copila a murit

Un accident cumplit s-a petrecut, în urmă cu puțin timp, cân a fost nevoie și de intervenția unui echipaj de descarcerare, după ce o mașină s-a răsturnat pe marginea drumului.