Skip to main content

Vânătoare de comori, show de lasere și expoziție de benzi desenate la evenimentele de comemorare a Revoluției din 1989

Se împlinesc 34 de ani de la Revoluția din 1989 și, ca în fiecare an, în orașul de pe Bega autoritățlile organizează o serie de evenimente pentru a ține vie memoria celor care au croit drumul spre libertate.

În perioada 16-22 decembrie timișorenii pot participa la manifestările organizate cu această ocazie. Chiar în prima zi, de la ora 15:00, în sala Filarmonicii Banatul, va avea loc Ședința festivă a Consiliului Local. Vor lua parte reprezentanții asociațiilor de revoluționari, ai instituțiilor publice, oficialități și consilieri locali.

În aceeași zi, va avea loc și concertul vocal-simfonic extraordinar: RECVIEM „IN MEMORIAM”. Concertul reprezintă o premieră și este dedicat victimelor comunismului, fiind realizat prin colaborarea mai multor compozitori din Polonia, Cehia, Slovacia, Germania, Ungaria, Bulgaria și România.

Un alt eveniment le este dedicat elevilor de gimnaziu și liceu care au ocazia să participe la un concurs de istorie intitulat „REMEMBER 89 – momente, locuri, oameni, fapte”. Liceenii vor putea lua parte și la un concurs de arte vizuale cu tema „34 de ani de la Revoluția română, comemorată de elevii Timișoarei”. Tot tinerilor li se adresează concursul interactiv, de tip „treasure hunt”, CIRCUIT 89.

De asemenea, vor fi lansate revistele „Memoria 1989”-nr. 32 și „Noua Revistă a Drepturilor Omului”-nr.4/2023, dar și cartea „Adio CEAUȘESCU. Trei tineri din Romagna dincolo de Cortina de Fier”, de Andrea Riceputi și Maurizio Paganelli.

Tot în această perioadă, timișorenii vor putea admira expoziţia „Gulag”, la Memorialul Revoluției. Tot aici va rula filmul „Dittatura Last Minute – Aventurile unor italieni în Est”. Spațiul găzduiește și expoziţia „Timișoara văzută prin alți ochi”, dedicată persoanelor cu deficienţe de vedere.

Pe podul de la Maria, în apropierea locului în care s-a aprins scânteia Revoluției din 1989, vor fi expuse fotografii din acele zile de decembrie, semnate de Constantin Duma.

Pe scena din Piața Victoriei, în fiecare seară vor fi concerte de colinde în diverse interpretări – de la Paula Seling & Corala Contrast, la Ansamblul Timișul și MA RA MU. Tot în piața centrală a orașului va avea loc și un inedit show de lasere.

Nici în acest an nu vor lipsi „candelele nemuririi” din Piața Victoriei, iar la Biserica Martirilor se va oficia Sfânta Liturghie cu priveghere. În 17 Decembrie, zi de doliu, vor avea loc depuneri de coroane, slujbe religioase și un parastas în memoria victimelor Revoluției.

La Cinema Timiș vor rula scene semnificative redate prin: pelicula Libertate, în regia lui Tudor Giurgiu, scurt metraje și filme documentare despre Revoluție, iar spectacolul de teatru „ieri ŞI astăzi” și lansarea volumului „Revoluția sufletelor noastre” de Radu Reja, vor fi găzduite de Sala Lira.

Pe 20 Decembrie, la ora 12:00, vor suna sirenele, care marchează dobândirea statutului de oraș liber al Timșoarei și eliberarea orașului de sub influența comunismului, iar de la 18.00, în Piața Victoriei, se dă startul concertului ROCK FOR REVOLUTION.

Până în 7 ianuarie, la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica, poate fi vizitată expoziția „Istorii din ‘89 în benzi desenate”, primul album de benzi desenate despre evenimentele din decembrie 1989 publicat în România.

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat AICI.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au organizat astăzi seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului.