Skip to main content

UVT participă la evenimentul de lansare a proiectului pentru pilotarea „Instrumentelor de cooperare instituţionalizată în UE”!

În urma apelului lansat de Comisia Europeană, patru alianțe de universități au fost selectate pentru pilotarea Instrumentelor de cooperare instituţionalizată în UE (Institutionalized EU cooperation instruments) – statutul juridic european pentru alianţe de instituţii de învăţământ superior.

Universitatea de Vest din Timişoara va implementa acest proiect ca parte a alianţei de universităţi europene UNITA, în cadrul căreia este universitate fondatoare, contribuind astfel direct la viitorul învăţământului superior european.

De la bun început, alianţa de universităţi europene UNITA a avut ca obiectiv realizarea acţiunilor comune care conduc la inovare în educaţie şi cercetare, pentru studenţi şi pentru societate, iar Universitatea de Vest din Timişoara şi-a asumat un rol activ în toate aceste acţiuni. La baza învăţământului superior de mâine de la nivel european vor fi reţelele universitare şi iniţiativele comune ale acestora. Doar în acest mod Europa va putea fi competitivă pe plan global în domeniile Educaţiei şi Cercetării. De asemenea, UVT a susţinut întotdeauna transferul de bune practici între instituţiile de învăţământ superior membre în alianţe de universităţi europene, dar şi dinspre acestea înspre întregul sistem, mai ales la nivel naţional, prin iniţierea reţelei RO European Universities”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

UVT va implementa proiectul EGAI – „UNITA as a model for institutionalized university cooperation from the European Grouping of Economic Interest to the European Grouping of Academic Interest”, care va explora un model inovator de cooperare în domeniul universitar, propunând un instrument juridic adaptat statutului alianțelor europene. În acest context, proiectul își propune să promoveze utilizarea grupului european de interes economic (GEIE) ca instrument de cooperare universitară instituționalizată, analizând posibilitatea de a-l adapta pentru a realiza scopuri academice. Dezvoltat şi îmbunătăţit, modelul va putea fi apoi transferat spre alte consorţii de instituţii de învăţământ superior din Europa.

La evenimentul de lansare din 19 aprilie au participat reprezentanți din directoratele relevante ale Comisiei Europene, reprezentanți ai ministerelor de resort din România, Franța și Spania, rectori ai universităților partenere ale Consorțiului, coordonatoarea internațională a proiectului, precum și membri ai echipelor de cercetare din universitățile partenere. Întâlnirea a permis prezentarea generală a proiectului, a pachetelor de lucru ale acestuia, a activităților care urmează să fie desfășurate, precum și a modalităților de diseminare a rezultatelor cercetării. Etapa de pilotare a noii forme juridice propuse pentru cooperarea în cadrul alianțelor universitare se va încheia în martie 2024.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la Muzeul Satului să descoperi povestea Ignatului, dar și să intri în atmosfera de sărbătoare alături de colindători și pițărăi!

Timișorenii sunt așteptați joi să participați evenimentele prilejuite de ”Festivalul Colindelor”, ”Alaiul Colindătorilor la fiecare gospodărie”, ”Pițărăii”, ”Concurs de colinde pe scenă” și ”Povestea Ignatului”.

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.