Skip to main content

UVT găzduieşte prima întâlnire a tuturor celor 17 instituţii de învăţământ superior din România: rețeaua „RO European Universities”!

Universitatea de Vest din Timişoara a găzduit astăzi reuniunea instituţiilor de învăţământ superior din România membre ale unor alianţe de universităţi europene.

La eveniment a fost prezentă și Ligia Deca, ministrul Educației, dar și reprezentanţi ai Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, precum şi ai tuturor instituţiilor centrale relevante din învăţământul superior românesc, dar și Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Printr-un demers ambițios ce urmărește creșterea atractivității și competitivității spațiului european al învățământului superior, Comisia Europeană susţine 50 de astfel de alianţe. În cadrul acestora, activează cele 17 universităţi din România: Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea din Petroşani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Transilvania din Braşov.

Ideea lansată în urmă cu trei ani de către rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, de a crea o reţea de instituţii de învăţământ superior din România membre ale alianţelor de universităţi europene, „RO European Universities”, este una vizionară şi unică în Europa din punctul de vedere al constituirii şi al modului de lucru. Timp de aproape trei ani, reţeua a funcţionat cu grupuri de lucru dedicate temelor comune care ne-au preocupat, cu experţi desemnaţi de fiecare universitate membră, precum şi cu experţi din partea instituţiilor centrale naţionale relevante pentru învăţământul superior.

Reţeaua are două obiective principale: de a colabora pentru a identifica soluţii la provocările comune la care răspund universităţile din România ce iau parte la iniţiativa „Universităţi Europene” şi de a contribui la dezvoltarea sistemului naţional de învăţământ superior dezvoltând oportunităţile oferite participanților la această iniţiativă.

În fond, după cum s-a dovedit deja, „RO European Universities” este o reţea de universităţi care îşi doresc să îşi îndeplinească rolul cu care au fost mandatate de Comisia Europeană, anume acela de a creiona viitorul Educaţiei, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, pentru toţi, în mod colaborativ”, a subliniat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Evenimentul găzduit de UVT a reunit peste 40 de reprezentanţi ai instituţiilor participante şi a constat într-o masă rotundă pe tema oportunităţilor şi provocărilor iniţiativei „Universităţi Europene“ pentru sistemul de învăţământ din România şi trei workshopuri pe teme specifice. În cadrul acestuia, s-a discutat, între altele, despre adâncirea colaborării dintre cele 17 universităţi, dar şi între acestea şi ministerele sau instituţiile relevante pentru activităţile lor, trasându-se planul de lucru pentru anul universitar ce tocmai a început. De asemenea, s-au abordat temele importante care vizează inovarea în sistemul de învăţământ superior din România şi în raport cu care aceste universităţi deja lucrează şi vor continua să lucreze în anii următori cu susţinerea Comisiei Europene: finanţarea, politicile de cercetare, mobilitatea studenţilor şi a personalului, diploma europeană, microcertificările.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.

Banat Girls, la ultimul meci din 2023! Derby cu Politehnica Timișoara

Banat Girls înfruntă în ultima rundă din 2023 pe Politehnica Timișoara, într-o partidă programată mâine, de la ora 13.00, la Tomnatic.

Pro România se dezintegrează! Mai mulţi membri ai partidului, printre care un primar şi un consilier judeţean din Timiş, s-au alăturat PNL

Cu un an înainte de 2024, când vor avea loc patru runde de alegeri, membrii partidelor mici se chinuie să îşi găsească un loc călduţ în organizaţii mai puternice, care să îi ajute să câştige voturi.