Skip to main content

UVT găzduieşte prima întâlnire a tuturor celor 17 instituţii de învăţământ superior din România: rețeaua „RO European Universities”!

Universitatea de Vest din Timişoara a găzduit astăzi reuniunea instituţiilor de învăţământ superior din România membre ale unor alianţe de universităţi europene.

La eveniment a fost prezentă și Ligia Deca, ministrul Educației, dar și reprezentanţi ai Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, precum şi ai tuturor instituţiilor centrale relevante din învăţământul superior românesc, dar și Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Printr-un demers ambițios ce urmărește creșterea atractivității și competitivității spațiului european al învățământului superior, Comisia Europeană susţine 50 de astfel de alianţe. În cadrul acestora, activează cele 17 universităţi din România: Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea din Petroşani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Transilvania din Braşov.

Ideea lansată în urmă cu trei ani de către rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, de a crea o reţea de instituţii de învăţământ superior din România membre ale alianţelor de universităţi europene, „RO European Universities”, este una vizionară şi unică în Europa din punctul de vedere al constituirii şi al modului de lucru. Timp de aproape trei ani, reţeua a funcţionat cu grupuri de lucru dedicate temelor comune care ne-au preocupat, cu experţi desemnaţi de fiecare universitate membră, precum şi cu experţi din partea instituţiilor centrale naţionale relevante pentru învăţământul superior.

Reţeaua are două obiective principale: de a colabora pentru a identifica soluţii la provocările comune la care răspund universităţile din România ce iau parte la iniţiativa „Universităţi Europene” şi de a contribui la dezvoltarea sistemului naţional de învăţământ superior dezvoltând oportunităţile oferite participanților la această iniţiativă.

În fond, după cum s-a dovedit deja, „RO European Universities” este o reţea de universităţi care îşi doresc să îşi îndeplinească rolul cu care au fost mandatate de Comisia Europeană, anume acela de a creiona viitorul Educaţiei, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, pentru toţi, în mod colaborativ”, a subliniat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Evenimentul găzduit de UVT a reunit peste 40 de reprezentanţi ai instituţiilor participante şi a constat într-o masă rotundă pe tema oportunităţilor şi provocărilor iniţiativei „Universităţi Europene“ pentru sistemul de învăţământ din România şi trei workshopuri pe teme specifice. În cadrul acestuia, s-a discutat, între altele, despre adâncirea colaborării dintre cele 17 universităţi, dar şi între acestea şi ministerele sau instituţiile relevante pentru activităţile lor, trasându-se planul de lucru pentru anul universitar ce tocmai a început. De asemenea, s-au abordat temele importante care vizează inovarea în sistemul de învăţământ superior din România şi în raport cu care aceste universităţi deja lucrează şi vor continua să lucreze în anii următori cu susţinerea Comisiei Europene: finanţarea, politicile de cercetare, mobilitatea studenţilor şi a personalului, diploma europeană, microcertificările.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Filarmonica Banatul din Timișoara continuă demersurile incluzive începute alături de Asociațiile „Copii și Zâne” și „Supereroi printre noi” prin organizarea unui recital de colinde dedicat persoanelor cu diverse nevoi speciale și aparținătorilor lor.
A fost nevoie de 52 de termene întinse pe patru ani și de zeci de declarații și audieri, pentru ca magistrații de la Tribunalul Timiș să ia o decizie în dosarul instrumentat de DNA privind restituirea ilegală a unor imobile din Timișoara.
S-a dat alarma după un apel disperat la 112, în care o tânără anunța că tatăl ei este în pericol, după ce un bărbat i-a dat foc ușii de intrare în locuință.
Șapte oferte au fost depuse pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru modernizarea drumului DN 59G, amenajarea platformei PTF și a drumului de legătură care va asigura conexiunea de la Dudeștii Vechi la frontiera de stat Beba Veche – Kübekháza.
Polițiștii hunedoreni cer sprijin cetățenilor pentru găsirea unui bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, dispărut fără urmă.