Skip to main content

UVT dă start programului expozițional din acest an! Iată ce poți vizita începând de astăzi!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

În acest an, UVT Art Center își consolidează poziția ca reper pentru arta contemporană timișoreană, printr-un program dedicat promovării selecției de înaltă calitate din creația cadrelor didactice, doctoranzilor, studenților și alumnilor universității.

Totodată, programul își propune să fortifice legăturile cu scena artistică locală, națională și internațională, devenind un veritabil catalizator al dialogului cultural.

Astfel, expoziția ce dă start programului este intitulată „Dimensiuni”. Este semnată de Rudolf Kocsis și include lucrări de sculptură și desene din întreaga perioadă de creație a artistului. Vernisajul va avea loc în această seară de la ora 19:00.

„Parcursul meu artistic a fost întotdeauna experimental, nu am încercat să rămân în tradiția clasică a sculpturii, întotdeauna am fost fascinat de experiment. Primele serii au fost legate de recuperarea kitsch-ului, practic anumite obiecte de familie sparte am încercat să le reintegrez, să le recompun pe suprafețele propriilor sculpturi. Aceasta ar fi latura feminină a lumii sătești. Următoarea poveste subliniază partea bărbătească a lumii satului, realizată din garderoba bunicului. Practic hainele lui le-am recioplit, reinterpretat, readaptat în contexte contemporane. A urmat o serie de lucrări inspirate din diferite etape istorice tradiționale ale Mesopotamiei, dar și de arta antică greacă și egipteană”, a spus Rudolf Kocsis.

“Sculptura lui Rudolf Kocsis are dimensiuni spirituale. Cursul lui propune o abordare a monumentalității ca ansamblu al proporțiilor și rezonanța cu care acestea amplifică spațiul; dimensiunea sculpturii nu se raportează la sistemul metric, lungime, lățime, înălțime; volumul nu este un contur al limitelor fizice; dimensiunea sculpturii este relativă. Perspectiva sculpturii lui Kocsis este una aspațială, definită de experiența extatică a artei. Obiectele rememorează, fragmentele anatomice mistuie mitologii personale, materia este cioplită, spațiul devine policrom. Poți privi în interiorul acestor forme. Oglinda absoarbe lumina, obiectul este mijlocul sculpturii, sculptura centrul, altarul marchează spațiul, omul fixează dimensiunile lui”, a transmis Bogdan Rața, curatorul expoziției.

A doua expoziție din program va alea loc în primăvară și va fi dedicată doctorandului Ștefan Curelici, pictor care are deja vizibilitate și este bine ancorat în scena artistică contemporană.

Va urma apoi o expoziție dedicată unui artist timișorean dintr-o generație mai veche, anii ’70-’80. În cadrul acestei expoziții accentul va cădea pe dialogul dintre noua generație și vechea generație, consacrată sau redescoperită.

Perioada verii va fi dedicată proiectelor studenților, iar toamna va fi dedicată open-call-uri adresate curatorilor și artiștilor. De asemenea, tot în toamnă, spațiul va fi rezervat pentru alumni.

„Galeria cu Platani” deschide porțile către noi colaborări, invitând atât tineri creatori, cât și artiști consacrați să contribuie la conturarea unui peisaj artistic divers și dinamic.

UVT Art Center a fost inaugurat în luna mai 2023 și a prezentat publicului timișorean, până la momentul actual, aproximativ 40 de expoziții însoțite de numeroase evenimente complementare.

Începând cu anul 2025, sub umbrela UVT Art Center vor funcționa toate spațiile expoziționale ale Facultății de Arte și Design: „Galeria cu Platani”, „Galeria Mansarda” și viitoarea Pinacotecă a Universității de Vest, aflată în stadiu de construcție.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Dacă visezi să îți vezi copilul într-un loc unde educația înseamnă mai mult decât studierea unor materii de bază, iar cei care îi ghidează pașii să fie adevărate modele, atunci hai să descoperi Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
Primul elevator destinat persoanelor cu dizabilități din Timișoara a fost donat Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Timiș.
Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională anunță începerea înscrierilor la o nouă serie a cursului online de formator – Cod COR  242401.
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la ediția anuală a Galei Investitorilor Italieni din România, organizată la Timișoara.
După aproape patru luni în care a putut fi admirată la Muzeul de Artă din Timișoara, expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” a ajuns la final, iar cele 43 de lucrări au fost transportate înapoi, în Italia.