Skip to main content

Universitatea de Vest din Timișoara își reconfirmă poziția în prima grupă a celor mai bine cotate universități românești!

Universitatea de Vest din Timișoara reconfirmă poziția sa în prima grupă a clor mai bine cotate universități românești, conform top-ului oferit prin rezultatele Metaranking-ului Universitar ediția 2023.

UVT a reușit să se claseze pe poziția a șasea la nivel național, cu un rezultat de 11 puncte obținut în urma procesului de evaluare.

Prezența UVT în această ediție a Metaranking-ului Universitar confirmă poziția de lider a universității noastre între universitățile din zona de vest a României, plasând universitatea noastră pe prima poziție între cele trei universități timișorene ierarhizate (UVT, UPT, UMFVBT), chiar și atunci când criteriile metodologice ale analizei au un caracter dinamic. Ca întotdeauna, rezultatul ne onorează, dar ne și obligă, pentru viitor, la dezvoltarea calitativă a proceselor noastre de educație și cercetare.”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Metaranking-ul Universitar include în analiză 97 de universități active din România (54 publice şi 43 private) dintre care doar 31 (toate publice) au fost apreciate ca având vizibilitate și prezență internațională.

Similar edițiilor anterioare, evaluarea universităților prin acest Metaranking a constat în identificarea universităților din România cu o minimă vizibilitate internațională (prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și a căror activitate a generat impact în aria academică internațională.

Universitățile românești nominalizate au înregistrat un punctaj total de 236 de puncte, fiind incluse în analiză doar acele universități care au cel puțin o prezență în unul dintre cele nouă ranking-uri internaționale conform metodologiei Metaranking-ului Universitar 2023. Ca urmare a procesului de evaluare universitățile din Consorțiul Universitaria au obținut 75 de puncte dintr-un total de maxim 236 de puncte (31,78% din punctajul total).

Prezența învățământului superior timișorean este evidențiată în acest Metaranking prin includerea a trei universități care au cumulat 9,74% din punctajul total (23 puncte, dintre care UVT – 11 puncte, UPT – 7 puncte, UMFVBT – 5 puncte). Atât universitățile din Consorțiul Universitaria cât și cele timișorene au înregistrat creșteri ale punctajului în ediția de anul acesta.

Conform metodologiei utilizate, au fost luate în considerare rezultatele și performanțele  universităților obținute în următoarele clasamente academice internaţionale ale Best Global Universities al US News (USN).

Metaranking-ul Universitar 2023 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, asigurând continuitate viziunii inițiale. Din 2022 Metarankingul Universitar va fi publicat sub egida Centrului Qualitas din UBB, cu o echipă de experți interni și externi. Deoarece UBB a semnat COARA, Metarankingul Universitar va utiliza exact metodologia deja clasică și testată din 2016, dar nu se vor face prezentări/analize publice detaliate, ca în anii precedenți. Toate analizele prezentate pornesc de la datele disponibile pe website-urile ranking-urilor internaționale ale universităților la data de 1 decembrie 2023.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Politehnica Timișoara învinge campioana și intră ca lider în play-off! Banat Girls, la cea mai dură înfrângere a sezonului

Politehnica Timișoara a câștigat derby-ul din Superliga de fotbal feminin, în timp ce Banat Girls a suferit o înfrângere usturătoare pe terenul Farului în ultima rundă din sezonul regular.

Șase jucători de la SCM Timișoara, inclusiv căpitanul, în primul XV cu Georgia!

Trei înaintași ai Timișoarei și trei jucători de pe treisferturi se vor afla pe teren mâine, împotriva Georgiei. 

Românii, tot mai dornici să viziteze locuri exotice! Jamaica, în topul listei cu cele mai căutate destinații în 2024

Aflați la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a evenimentului Eturia Partners Event, reprezentanții unor importante lanțuri hoteliere din destinații exotice, autorități de turism  internaționale și peste 80 de agenții de turism din România au ajuns la concluzia că piata de turism autohtonă are din ce în ce mai mult potențial în […]

Mobilizare pe tronsonul lipsă de autostradă cu tunelurile pentru urși! Se amenajează accesul în șantier

Pregătiri pentru demararea lucrărilor propriu-zise de amenajare a tunelurilor pentru urși de pe tronsonul lipsă al autostrăzii A1 între Margina și Holdea.