Skip to main content

Universitatea de Vest din Timișoara își consolidează locul în elita învățământului superior european

Comisia Europeană a anunțat rezultatele ultimului apel la finanțare ce vizează alianțele de universități europene.

La acest moment, 50 astfel de alianțe transnaționale, în care universitățile angrenate colaborează la un nivel nemaiîntâlnit până acum, au obiectivul de a transforma în mod inovator învățământul superior european.

Astfel, alianța UNITA, din care Universitatea de Vest din Timișoara face parte, continuă să fie susținută de CE până în anul 2027 în drumul său spre o comunitate universitară europeană, pentru o nouă etapă de dezvoltare, către excelența în educație și spre studii internaționale flexibile, spre digitalizare și cercetare relevantă pentru ecosistemele locale, regionale și naționale.

Consorțiul, format din instituții de învățământ superior din Franța, Italia, Portugalia, Spania și România, la care s-au adăugat ulterior Elveția și Ucraina, va rămâne astfel sub umbrela inițiativei „Universități Europene” și va continua să contribuie la transformarea învățământului superior european și creșterea competitivității acestuia la nivel global.

Universitatea de Vest din Timișoara este membră fondatoare a alianței din anul 2020, împreună cu Universitatea Beira Interior (Portugalia), Universitatea din Zaragoza (Spania), Universitatea din Torino (Italia), Universitatea din Pau și Universitatea Savoie Mont Blanc (Franța). Începând cu luna noiembrie 2023, alte patru universități vor deveni membre cu drepturi depline: Institutul Politehnic din Guarda (Portugalia), Universitatea din Brescia (Italia), Universitatea Publică din Navarra (Spania) și Universitatea Transilvania din Brașov (România). De asemenea, două universități din Elveția (Haute Ecole Spécialisée de Suisse Occidentale) și Ucraina (Universitatea Națională din Cernăuți) vor deveni universități partenere asociate. Perioada 2023-2027 va fi dedicată consolidării alianței și inițiativelor acesteia, iar extinderea acesteia de la 6 la 12 instituții membre a permis accesarea finanțării maxime oferite de Comisie.

Comisia Europeană a evaluat primii trei ani de activitate a consorțiului ca fiind foarte productivi, alianța de universități europene UNITA fiind printre putinele alianțe recunoscute pentru atitudinea sa proactivă, în ansamblul alianțelor formate prin inițiativa „Universitățior Europene”. Astfel, UNITA a susținut integrarea instituțiilor membre nu doar prin proiectul finanțat prin această inițiativă, ci și printr-o suită de acțiuni complementare ce au vizat atragerea de finanțări pentru: creșterea resurselor dedicate cercetării, digitalizare, susținerea antreprenoriatului în rândul studenților, asigurarea sustenabilității ecosistemului regional și testarea unor instrumente noi de colaborare inter-instituțională la nivel european. De asemenea, UNITA reprezintă un exemplu de bune practici la nivel european pentru eforturile de promovare a multilingvismului, diversitatea de mobilități internaționale pe care le oferă, conexiunile alianței cu actori relevanți din domeniul învățământului superior de la nivel global sau instrumentele de asigurare a calității activităților pe care le desfășoară. Ne aflăm pe un drum bun și suntem pregătiți să trecem la o nouă etapă de dezvoltare.”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

De altfel, în România există în prezent 17 universități membre ale acestor alianțe de universități europene.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Coşmarul unei copile! A fost ademenită în pădure şi violată de doi indivizi

Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată după ce au profitat de o minoră, pe care, unul dintre ei a convins-o să îl însoţească într-o plimbare.

Fetiţă dispărută din Timişoara! Părinţii sunt disperaţi şi îţi cer ajutorul

Se fac căutări, la această oră, pentru găsirea unei copile de 12 ani, care a plecat azi-noapte de acasă şi nimeni nu ştie încotro a luat-o.

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.