Skip to main content

Umilitor, degradant, autodistructiv! Mărturia unui lector universitar, care a ajuns să cerşească, pentru a afla percepţia trecătorilor

Studenții Departamentului de Asistență Socială din cadrul Universității de Vest Timișoara au realizat un experiment social emoționant și plin de învățăminte în centrul Aradului.

Într-o Românie afectată de dramatismul îngrijirii rezidențiale în ,,azilele groazei” pentru persoanele vârstnice, tinerii nu au uitat scopul nobil al profesiei lor: de a înțelege și proteja pe cei marginalizați și oprimați din societate.

CITEŞTE ŞI: Vrei să simţi fiorul de a fi în interiorul unei creaturi gigantice? Organizatorii Festivalului Plai ţi-au pregătit o experienţă unică, pentru ediţia din acest an

În perioada 17-23 iulie 2023, șapte studenți și un cadru didactic au pășit în pielea persoanelor care cerșesc, într-o acțiune menită să exploreze percepția comunității față de cerșetori, comportamentele deviante ale acestora și să investigheze situații de agresivitate stradală.

Pentru a se pregăti pentru această experiență complexă, participanții au fost instruiți în privința măsurilor de protecție în teren, au făcut jocuri de rol și au dezvoltat abilități de comunicare conflictuală.

Scopul final a fost obținerea de informații autentice despre fenomenul cerșetoriei, pentru a actualiza datele culese direct din teren, nu doar din confortul birourilor și laptop-urilor.

Rezultatele acestui studiu vor fi prelucrate statistic și vor fi incluse într-un raport de cercetare ce va conține și informații relevante din literatura de specialitate.

Pe lângă datele concrete și cifrele din raport, experiența de teren a studenților a fost profund emoționantă și transformătoare.

„La început mi-a fost foarte greu să văd lumea de jos (din jos înspre sus adică, la propriu). E umilitor, degradant, autodistructiv (stima de sine poate să fie grav afectată) când vezi doar picioare, glezne, pantofi și trotuarul mai mult sau mai puțin murdar, urme de câini, mirosuri diverse. Am avut impresia că parcă nu exist pentru restul oamenilor, am ajuns un obiect care se contopește și dispare în betonul caldarâmului. Am avut un sentiment de dezumanizare, iar atitudinea comunității a fost pe de o parte de respingere, dispreț, indiferență, dar au fost și numeroși trecători care mi-au oferit compasiune cu disponibilitate de ajutor…”, povesteşte lector univ. dr. Elisabeta Zelinka.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Moment spectaculos de Ziua Județului Timiș! Alin Nica, președintele CJT a impresionat publicul cu un cântec de cătănie

Experimentul inimilor nu doar că aduce în atenție o problematică sensibilă și actuală din societatea românească, ci reprezintă și o lecție de empatie și dedicare pentru viitorii asistenți sociali.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.