Skip to main content

Umilitor, degradant, autodistructiv! Mărturia unui lector universitar, care a ajuns să cerşească, pentru a afla percepţia trecătorilor

Studenții Departamentului de Asistență Socială din cadrul Universității de Vest Timișoara au realizat un experiment social emoționant și plin de învățăminte în centrul Aradului.

Într-o Românie afectată de dramatismul îngrijirii rezidențiale în ,,azilele groazei” pentru persoanele vârstnice, tinerii nu au uitat scopul nobil al profesiei lor: de a înțelege și proteja pe cei marginalizați și oprimați din societate.

CITEŞTE ŞI: Vrei să simţi fiorul de a fi în interiorul unei creaturi gigantice? Organizatorii Festivalului Plai ţi-au pregătit o experienţă unică, pentru ediţia din acest an

În perioada 17-23 iulie 2023, șapte studenți și un cadru didactic au pășit în pielea persoanelor care cerșesc, într-o acțiune menită să exploreze percepția comunității față de cerșetori, comportamentele deviante ale acestora și să investigheze situații de agresivitate stradală.

Pentru a se pregăti pentru această experiență complexă, participanții au fost instruiți în privința măsurilor de protecție în teren, au făcut jocuri de rol și au dezvoltat abilități de comunicare conflictuală.

Scopul final a fost obținerea de informații autentice despre fenomenul cerșetoriei, pentru a actualiza datele culese direct din teren, nu doar din confortul birourilor și laptop-urilor.

Rezultatele acestui studiu vor fi prelucrate statistic și vor fi incluse într-un raport de cercetare ce va conține și informații relevante din literatura de specialitate.

Pe lângă datele concrete și cifrele din raport, experiența de teren a studenților a fost profund emoționantă și transformătoare.

„La început mi-a fost foarte greu să văd lumea de jos (din jos înspre sus adică, la propriu). E umilitor, degradant, autodistructiv (stima de sine poate să fie grav afectată) când vezi doar picioare, glezne, pantofi și trotuarul mai mult sau mai puțin murdar, urme de câini, mirosuri diverse. Am avut impresia că parcă nu exist pentru restul oamenilor, am ajuns un obiect care se contopește și dispare în betonul caldarâmului. Am avut un sentiment de dezumanizare, iar atitudinea comunității a fost pe de o parte de respingere, dispreț, indiferență, dar au fost și numeroși trecători care mi-au oferit compasiune cu disponibilitate de ajutor…”, povesteşte lector univ. dr. Elisabeta Zelinka.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Moment spectaculos de Ziua Județului Timiș! Alin Nica, președintele CJT a impresionat publicul cu un cântec de cătănie

Experimentul inimilor nu doar că aduce în atenție o problematică sensibilă și actuală din societatea românească, ci reprezintă și o lecție de empatie și dedicare pentru viitorii asistenți sociali.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.

Topul Firmelor din Județul Timiș, ediție aniversară! Când are loc evenimentul?

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș va găzdui cea de-a 30-a ediție aniversară a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, desfășurată sub sloganul: “TOP 30 – Împreună pentru afaceri de succes”.  

Pascal Bruckner, invitat de onoare la deschiderea anului universitar de la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara a dat startul noului an universitar 2023-2024 printr-o ceremonie de excepție, avându-l ca invitat special pe celebrul romancier și eseist francez, Pascal Bruckner.

“Nu există drog mai tare decât sexu’!” Rapperul care invocă drogurile, pe scenă, exclus din programul TM2023

Rapperul Guess Who, pe numele său real Laurenţiu Mocanu, a fost oprit miercuri, pentru un control de rutină în traficul din Bucureşti, iar rezultatul DrugTestului a fost pozitiv.

Universul se dezbracă de secrete! Muzeul Naţional al Banatului aduce în prim plan obiecte inedite legate de spațiul cosmic

Muzeul Național al Banatului și Asociația Inițiativă în Educație au pregătit pentru cei interesaţi de univers, o expoziţie inedită, care va fi vernisată miercuri, 4 octombrie, de la ora 17:00.