Skip to main content

Ultimul pas către noul Plan Urbanistic General al Timișoarei! Consilierii locali vor vota documentul, în luna septembrie

Epopeea noului PUG al Timișoarei se apropie de final, odată cu întocmirea proiectului de hotărâre privind aprobarea lui de către consilierii locali.

Primarul orașului a anunțat, în această dimineață, că a semnat, împreună cu arhitectul șef Gabriel Almăjan proiectul care va ajunge pa masa aleșilor locali, după ce va sta în transparență decizională pentru o perioadă de 45 de zile.

„Sunt ultimele zile în care Timișoara se mai bazează pe Planul Urbanistic General întocmit în 1998 și aprobat în 2002. În septembrie, Consiliul Local va aproba noul PUG care va asigura o dezvoltare armonioasă a Timișoarei. Ultimii doi ani – de când Gabriel Almăjan s-a alăturat echipei Primăriei – au fost o cursă contra-cronometru nu doar să finalizăm PUG-ul, ci și să reformăm Direcția de Urbanism cu noi proceduri și tineri arhitecți care să lucreze cu noul PUG„, a scris Dominic Fritz, pe facebook.

În prezent, dezoltarea urbanistică a Timişoarei se face după un PUG aprobat în 2002.

Termenul de valabilitate inițial a fost de 5 ani și a fost extins de mai multe ori, ultimul termen de valabilitate fiind decembrie 2023.

Noul Plan Urbanistic General este primul în format digital şi stabilește reglementările și direcțiile de dezvoltare pentru Timișoara cu privire la aspectele de urbanism (regimurile de înălțime, funcțiuni, coeficientul de utilizare a terenurilor, etc).

Noul PUG sistematizează zonele unde se vor construi viitoare cartiere ale Timișoarei și aduce reglementări pentru a asigura un nivel ridicat de calitate a vieții.

Sunt stabilite funcțiunile de bază, precum rețeaua de spații verzi, mobilitatea și rețeaua de transport public, locații pentru instituții de învățământ și de sănătate, având la bază documentațiile de urbanism existente, precum Strategia pentru Timișoara Nord.

În corelare cu Planul de Mobilitate Urbană (PMUD) sunt stabilite extinderile de bulevarde și drumuri existente, realizarea de drumuri noi pentru a asigura funcționalitatea infrastructurii mari, având ca scop final o planificare coerentă pentru fluidizarea traficul auto, velo și pietonal.

Noul PUG cuprinde și reglementări pentru extinderea zonelor construite cu caracter protejat, pentru a proteja și valorifica patrimoniul cultural al orașului.

Sunt stabilite, de asemenea, zone destinate regenerării urbane sau refuncționalizării, precum situri industriale neutilizate în momentul de față.

Noul Plan Urbanistic General al Timișoarei poate fi consultat integral aici: https://beta.primariatm.ro/plan-urbanistic-general-2023 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident înfiorător! Un om a murit după ce a intrat cu mașina sub un tir!

Accident grav de circulație în această după amiază, pe o șosea din vestul țării! Un om și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina sub un camion.

Coşmarul unei copile! A fost ademenită în pădure şi violată de doi indivizi

Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată după ce au profitat de o minoră, pe care, unul dintre ei a convins-o să îl însoţească într-o plimbare.

Fetiţă dispărută din Timişoara! Părinţii sunt disperaţi şi îţi cer ajutorul

Se fac căutări, la această oră, pentru găsirea unei copile de 12 ani, care a plecat azi-noapte de acasă şi nimeni nu ştie încotro a luat-o.

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.