Skip to main content

Ultimul pas către noul Plan Urbanistic General al Timișoarei! Consilierii locali vor vota documentul, în luna septembrie

Epopeea noului PUG al Timișoarei se apropie de final, odată cu întocmirea proiectului de hotărâre privind aprobarea lui de către consilierii locali.

Primarul orașului a anunțat, în această dimineață, că a semnat, împreună cu arhitectul șef Gabriel Almăjan proiectul care va ajunge pa masa aleșilor locali, după ce va sta în transparență decizională pentru o perioadă de 45 de zile.

„Sunt ultimele zile în care Timișoara se mai bazează pe Planul Urbanistic General întocmit în 1998 și aprobat în 2002. În septembrie, Consiliul Local va aproba noul PUG care va asigura o dezvoltare armonioasă a Timișoarei. Ultimii doi ani – de când Gabriel Almăjan s-a alăturat echipei Primăriei – au fost o cursă contra-cronometru nu doar să finalizăm PUG-ul, ci și să reformăm Direcția de Urbanism cu noi proceduri și tineri arhitecți care să lucreze cu noul PUG„, a scris Dominic Fritz, pe facebook.

În prezent, dezoltarea urbanistică a Timişoarei se face după un PUG aprobat în 2002.

Termenul de valabilitate inițial a fost de 5 ani și a fost extins de mai multe ori, ultimul termen de valabilitate fiind decembrie 2023.

Noul Plan Urbanistic General este primul în format digital şi stabilește reglementările și direcțiile de dezvoltare pentru Timișoara cu privire la aspectele de urbanism (regimurile de înălțime, funcțiuni, coeficientul de utilizare a terenurilor, etc).

Noul PUG sistematizează zonele unde se vor construi viitoare cartiere ale Timișoarei și aduce reglementări pentru a asigura un nivel ridicat de calitate a vieții.

Sunt stabilite funcțiunile de bază, precum rețeaua de spații verzi, mobilitatea și rețeaua de transport public, locații pentru instituții de învățământ și de sănătate, având la bază documentațiile de urbanism existente, precum Strategia pentru Timișoara Nord.

În corelare cu Planul de Mobilitate Urbană (PMUD) sunt stabilite extinderile de bulevarde și drumuri existente, realizarea de drumuri noi pentru a asigura funcționalitatea infrastructurii mari, având ca scop final o planificare coerentă pentru fluidizarea traficul auto, velo și pietonal.

Noul PUG cuprinde și reglementări pentru extinderea zonelor construite cu caracter protejat, pentru a proteja și valorifica patrimoniul cultural al orașului.

Sunt stabilite, de asemenea, zone destinate regenerării urbane sau refuncționalizării, precum situri industriale neutilizate în momentul de față.

Noul Plan Urbanistic General al Timișoarei poate fi consultat integral aici: https://beta.primariatm.ro/plan-urbanistic-general-2023 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.