Skip to main content

Ultimele vești despre Pasajul Solventul! Viceprimarul Ruben anunță când vom putea trece cu mașina pe sub liniile de cale ferată, în zona Gării de Nord

Deși a primit mai multe amânări, constructorul care se ocupă de una dintre cele mai importante investiții din Timișoara, Pasajul Solventul, tot este în întârziere.

Motivele sunt diverse, spune viceprimarul Ruben Lațcău, care a explicat la Sursa de Vest fără Filtru, că proiectul a avut, chiar de la început, deficiențe majore.

“Întârzirea e de 30 de ani și primii vinovați sunt politicienii care nu l-au început. Și nu l-au început pentru că cu toți și-au dat seama că este o lucrare foarte greu de făcut, foarte scumpă, foarte complicată și mai bine să pui panseluțe pe poduri, să vopsești borduri, să pui niște stegulețe, niște catarge, că merge mai repede. Asta e prima întârziere. A doua întârziere a fost o întârziere foarte mare în faza inițială de elaborare a documentației și asta a fost moștenită din veche administrație. Pentru elaborarea proiectului a fost de șase luni, un timp total nerealist pentru un astfel de proiect. Șase luni nu îți ia nici avizul de mediu, deoarece trebuie să faci proiectul cu toate avizele. Și a durat undeva la un an și jumătate, de fapt, toate avizarea”, a spus viceprimarul Ruben Lațcău, la Sursa de Vest fără Filtru.

O ală problemă a fost legată de constructor, cu care Primăria era pe punctul de a rezilia contractul.

Însă, pe ultima sută de metri, antreprenorul a schimbat întreaga echipă, astfel că acum lucrurile au intrat în linie dreaptă.

Săptămâna viitoare începe ultima etapa de turnare la rampa de lansare a chesonului, iar un termen pentru finalizarea lucrării este anul viitor.

“Au adus echipe noi și în momentul acesta munca merge foarte bine. Dacă vom menține ritmul pe care l-am văzut la lucrări anul ăsta și la sfârșitul anului trecut, anul viitor mă aștept să putem să trecem pe sub pasaj cu mașina(…) Weekend-ul acesta vom finaliza pereții mulați pe partea cu Bogdăneștilor, deci undeva din luna iunie începem săpătura. Cea de pe partea gării a fost aproape întregime finalizată ceea ce înseamnă turnări de pereți mulați, platformă de împingere, perete de sprijin și așa mai departe și undeva în luna iunie vom începe construcția chesonului, chesonul fiind tunelul care va fi construit în acea groapă betonată uriașă pe care am făcut-o, care este cât un bloc cu 10-12 etaje culcat pe lateral, poate mai mult, cu 2-3 scări. Și dacă începe undeva în luna iunie chesonul, efectiv execuția, undeva în octombrie trebuie să fie finalizat, iar în octombrie-noiembrie să începem împingerea”, a mai explicat Lațcău.

La finalul lucrării, podul ar trebui să includă patru benzi de circulație rutieră, două linii de tramvai, pistă de biciclete pe ambele sensuri (cu lățime de min. 1,5 m, delimitate de carosabil), trotuar pe ambele sensuri (cu lățime de min. 2 m), zonă verde, 700 de metri de drum nou construit și un pod peste Bega, care va asigura legătura între Dâmbovița și Ronaț.

Valoarea proiectului pentru Pasajul Solventul este de 132 de milioane de lei (TVA inclus), din care 43 de milioane de lei sunt prin programul Anghel Saligny, iar restul, din bugetul local.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.