Tumoră pulmonară, îndepărtată printr-o metodă hibridă, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara

Operație complexă realizată de o echipă de specialiști în chirurgie de la Institutul Marius Nasta din București și de la Spitalul Victor Babeș Timișoara!

Intervenția chirurgicală a fost realizată la Timișoara şi este prima în care s-a folosit o metodă care a combinat chirurgia video asistată, efectuată cu ajutorul unui toracoscop, cu chirurgia clasică, toracotomia convențională.

“A fost o tumoră de lob inferior drept, fără alte evenimente oncologice premergătoare. Am făcut o intervenție hibridă, în sensul în care curățarea plămânului de toate aderențele sale și, respectiv, clamparea și suturarea mecanică a venei pulmonare au fost făcute video asistat. Dar, apoi, nemaiavând scizură și fiind un plămân monobloc, a fost necesar să schimbăm puțin intervenția și să o transformăm într-o intervenție clasică, astfel încât să putem să vedem artera, apoi bronșia și să putem lucra mai departe”, spune Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică la Institutul Marius Nasta București.

Toracoscopul este un instrument dotat cu cameră video care permite obținerea unei imagini foarte bune, cu o claritate ridicată și cu posibilitatea unei vizionări de 360 de grade în zona de lucru toracică.

CITEŞTE ŞI: Anchetă la Poliţia Locală Timişoara, după ce un agent a lovit cu maşina, un pieton
Folosirea acestui instrument presupune incizii de mici dimensiuni la nivelul toracelui, pe unde sunt introduse atât instrumentele folosite în cadrul intervenției chirurgicale, cât și camera video.

“Încercăm să dezvoltăm acest tip de rezecții pulmonare reglate strict toracoscopic, care aduc un beneficiu major pacienților cu cancer bronhopulmonar. Sunt de viitor aceste intervenții chirurgicale datorită faptului că recuperarea post operatorie este mult mai rapidă, iar timpul de spitalizare a pacientului este mult redus comparativ cu intervențiile chirurgicale deschise, clasice”, explică Alin Nicola, coordonatorul Compartiment Chirurgie Toracică de la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

“Având în vedere beneficiile chirurgiei minim invazive, adică o recuperare bună, o calitate bună a actului operator, o vizibilitate mai bună, dorim să utilizăm acest tip de chirurgie la cât mai mulți pacienți care ni se vor adresa. Chiar să realizăm intervenții chirurgicale majore prin utilizarea toracoscopului. Sunt niște intervenții chirurgicale complexe care necesită, însă, o pregătire atentă. Folosirea toracoscopului ne ajută la o calitate mai bună a imaginii, la o disecție mai bună și o acuratețe mai mare a întregului câmp operator. Deci, fără dar și poate, chirurgia minim invazivă ne ajută mult mai mult, iar pe viitor ne dorim să fie de bază în această clinică”, spune Tudor Mateescu, medic specialist la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Alertă în Grecia! Meteorologii anunţă fenomene extreme! Ce zone sunt vizate?

În ultimele luni în cadrul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au avut loc mai multe intervenții efectuate cu ajutorul toracoscopului, dar este pentru prima oară când acest tip de chirurgie s-a folosit împreună cu metoda clasică la realizarea unei lobectomii.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

colterm

Fritz se laudă cu un poiect grandios, pentru care nu are bani şi nici nu a cerut deocamdată

Primarul Timişoarei anunţă, cu surle şi trâmbiţe, Hotărârea pe care consilieri locali au aprobat-o astăzi, pentru cumpărarea unei instalaţii care va eficientiza sistemul centralizat de încălzire.

Accident în apropiere de Timișoara! O șoferiță a intrat cu mașina într-un cap de pod și s-a răsturnat!

Accident grav în această după amiază, pe DN6, pe raza localității Izvin. O șoferiță a pierdut, într-o curbă, controlul volanului, a lovit un cap de pod, după care s-a răsturnat.

Anunţ de ultimă oră! Putin rupe 18% din Ucraina

Live text: În aceste momente, preşedintele Federaţiei Ruse face anunţul privind anexarea celor 4 regiuni ucrainene: Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.