Skip to main content

Transportul în comun pe Bega va rămâne o amintire! Vaporașele vor mai naviga doar pentru turiști, din motive de eficiență

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Veste proastă pentru timișorenii care așteptau să se plimbe cu vaporașele pe Bega, ca să evite traficul din oraș sau pentru a admira pur și simplu peisajul.

Planul Primăriei este ca transportul în comun pe apă să fie suspendat, iar vaporașele să iasă pe traseu doar pentru turiști.

Asta pentru că, potrivit viceprimarului Ruben Lațcău, în ochii timișorenilor, vaporașele nu sunt prea atractive. În plus, transportul în comun, pe Bega, nu s-a dovedit a fi o afacere rentabilă, căci ambarcațiunile sunt mai folosite de vizitatori, decât de localnici.

„Economic nu este eficient, dar este utilizat foarte mult de turiști și un pic mai puțin de oamenii care merg la serviciu. Noi vrem să schimbăm rolul Begăi, în oraș. Bega trebuie să devină o axă verde, turistică și de recreere. Pe viitor, rolul va trebui să fie nu de a transporta volum mare de persoane, ci în primul rând de recreere, de agrement. Vapoarele pe care le avem acum nu sunt foarte prietenoase. Ele sunt cunoscute în Timișoara ca niște cutii de termopan”, a declarat Ruben Lațcău, pentru Radio Reșița.

Totodată, viceprimarul Lațcău a spus că instituția pe care o reprezintă a luat în considerare achiziția unor vapoare electrice noi, care vor putea naviga pe Bega, în excursii, până la vecinii sârbi. Este un obiectiv îndrăzneț, mai ales că, momentan, nu există un punct de trecere al frontierei pe apă.

„Se poate circula din Timișoara cu o ambarcațiune până pe Dunăre, suntem conectați la rețeaua de navigație navală. Vrem s-o creștem, dar în momentul acesta, mai degrabă din perspectivă turistică. Există într-adevăr și un potențial economic acolo, dar este unul un pic mai complex, care necesită mai multe investiții”, a completat Lațcău.

Renunțarea la transportul în comun, pe apă, se va face treptat, astfel că, odată cu venirea primăverii, vaporașele vor circula pe Bega, după programul obișnuit.

Amintim, Timişoara a fost primul oraş din România care a introdus transportul public în comun pe apă, iar primele curse au fost făcute în 2018.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Dacă visezi să îți vezi copilul într-un loc unde educația înseamnă mai mult decât studierea unor materii de bază, iar cei care îi ghidează pașii să fie adevărate modele, atunci hai să descoperi Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
Primul elevator destinat persoanelor cu dizabilități din Timișoara a fost donat Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Timiș.
Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională anunță începerea înscrierilor la o nouă serie a cursului online de formator – Cod COR  242401.
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la ediția anuală a Galei Investitorilor Italieni din România, organizată la Timișoara.
După aproape patru luni în care a putut fi admirată la Muzeul de Artă din Timișoara, expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” a ajuns la final, iar cele 43 de lucrări au fost transportate înapoi, în Italia.