Skip to main content

Tramvaiul din Timișoara ajunge mai repede! Cu cât a scăzut timpul pentru tranzitarea zonei Badea Cârțan, de la instalarea separatoarelor din trafic?

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

La aproape un an de la montarea stâlpișorilor din zona Pieței Badea Cârțan, care delimitează traficul auto de cel al tramvaielor, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, anunță primele rezultate.

Este vorba despre îmbunătățirea circulației mijloacelor de transport în comun, care acum tranzitează zona în mai puțin de jumătate din timpul de dinainte.

„Transportul timișorenilor cu tramvaiul e mai rapid și mai eficient în Badea Cârțan, unde am montat separatoare pe un tronson de peste 150 de metri. Dacă în martie 2024 timpul mediu de tranzit era de 3 minute și 35 de secunde, acum tramvaiul face 1 minut și 23 de secunde. Astfel de măsuri, sigur, generează nemulțumirea și supărarea șoferilor, dar pentru un transport public predictibil avem nevoie de mai multe benzi dedicate, mai multe zone de preselecție pentru transportul public și de cât mai multe zone în care mijloacele de transport în comună să aibă prioritate.

Nu putem avea un transport public performant și eficient, care să ofere un timp fezabil din punct de vedere economic (timpul costă bani pentru toată lumea) dacă nu îl vom prioritiza.

Niciodată un tramvai care stă de 3-5 ori la culoarea roșie a unui semafor, blocat în trafic, nu va ajunge în următoarea stație la timp. Niciodată autobuzul 33 nu va ajunge la Catedrală înainte mașinilor, câtă vreme să în coloană și pierde locuri în coloană la fiecare oprire în stații„, a scris Ruben Lațcău, pe facebook.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.